Hlavní obsah

Koberec do každé místnosti? Ano, ale musíte dobře vybírat

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koberce mají spoustu předností. Skvěle izolují, zahřívají, tlumí hluk a doplňují celkový vzhled interiéru. Abyste ale mohli všech jejich vlastností skutečně využít, je třeba si umět dobře vybrat. Jak na to?

Článek

Když přijde na podlahové krytiny, je výběr opravdu široký. Až se může zdát, že obliba koberců je pomalu na ústupu. Jejich výhody jsou ale nesporné. Chcete jim dát šanci? Nejprve si ujasněte, co od koberce očekáváte a do jaké místnosti přijde. Mnohem důležitější než design a barva je přitom materiál, typ vlasu a zátěžová třída.

Víte, co všechno koberec dovede? Pusťte si pohádku Krtek a koberec!

1. Jaký koberec podle zátěžové třídy

Zátěžové třídy koberců vhodných do bytů se označují čísly od 21 do 23. Třída 21 odpovídá méně využívaným místnostem s menší zátěží, koberce z této kategorie patří hlavně do ložnic a dětských pokojů. Koberce s třídou 22 se hodí do běžně namáhaných prostorů, jakými jsou obývací pokoje, jídelny anebo vnitřní chodby. Do třídy 23 pak spadají nejzatěžovanější místa domácnosti, tedy vstupní chodby, schodiště a kuchyně.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Do kuchyně vybírejte koberec s nízkým vlasem a se zátěžovou třídou 23. Užitečná je také protiskluzová úpravaFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

2. Hustota vlasu: výdrž a údržba

Důležitou vlastností je i hustota. Zde platí přímá úměra: čím jsou vlasy hustší, tím snadněji se koberec udržuje a déle vydrží. Jak na tom vybraný kousek je, nejlépe prozradí hmotnost vlasové části koberce udávaná v gramech na metr čtvereční: Hustota vlasu se nejčastěji pohybuje v rozmezí 250 až 2 200 g/m², u ručně tkaných koberců se může vyšplhat až na 6 000 g/m². Pozor si dejte na kusy s příliš nízkými hodnotami, které nebývají kvalitní a moc dlouho nevydrží.

3. Typ vlasu: odolnost i design

Vlas může být buďto střižený, ve smyčkách, nebo v jejich kombinaci. Střižený vlas se hodí spíše do méně namáhaných místností, vlas typu smyčka je odolnější a snáze se udržuje, je šikovný zejména na chodbu či do kuchyně. Kombinace střižených vlasů a smyček jsou méně odolné, zato se s nimi dají vytvořit různé plastické vzory. Navíc bývají dostupné v opravdu široké škále barev a vzorů, jsou tedy ideální na dekorativní účely. Platí také, že čím kratší vlas koberec má, tím snadněji se bude uklízet. To je praktické hlavně v kuchyni nebo v domácnostech s domácími mazlíčky.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nechcete koberec na celou podlahu? Pořiďte si kusový. Do obýváku klidně vyberte kousek s delším vlasem a zátěžovou třídou 22Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Materiál: přírodní, nebo umělý

Co se týče materiálů, k dostání jsou umělé i přírodní. Umělé, jako je polyamid, polyakryl a polyester, se stále častěji vyrábějí s vyšší odolností vůči nečistotám, plísním a bakteriím. Polyamid s nízkým vlasem je navíc vhodný i pro alergiky, kteří by se jiným kouskům měli vyhnout. Nejlevnější je polypropylen, s nízkou cenou se ale pojí některé nevýhody: snadno se na něj chytá nečistota a nehodí se do více zatěžovaných místností. Přírodní materiály, nejčastěji vlna či bavlna, jsou příjemnější na dotyk, jejich údržba je ovšem o něco náročnější a cenovka o něco vyšší.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Do ložnice se hodí umělé i přírodní koberce, zátěžovou třídu lze zvolit nejnižší, s hodnotou 21Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

5. Velikost: metráž, běhoun, dlaždice

Koberce se nejčastěji vyrábějí ve čtyřech variantách. Kromě metrážových, které se pokládají na celou plochu podlahy, si můžete pořídit kusové koberce využívané především na doladění interiéru. Pokládají se na jiný typ podlahové krytiny, od koberců přes dlaždice až po plovoucí podlahy. Dostupné jsou v mnoha materiálech, tvarech, designech i barvách a vyšperkovat mohou především obývací pokoje a ložnice.

Méně známé jsou kobercové dlaždice, označované i jako kobercové čtverce. Pokládání bývá velmi snadné, a protože jsou samoležicí a není potřeba je lepit, lze je snadno vyměnit a vytvářet tak různé barevné kombinace a vzory. Hodí se třeba do dětských pokojů, kde se mohou proměňovat spolu se zájmy a věkem dětí. V neposlední řadě jsou tu dlouhé běhouny, které jsou ideální do úzkých chodeb nebo na schody.

6. Nepodceňte piktogramy

Pozorně si prohlédněte informační piktogramy. Prozradí, zda se daný kus hodí na podlahové topení, schodiště či do vlhkého prostředí, jak zvládá používání kolečkové židle nebo jestli umí tlumit zvuk. Když tyto informace při výběru zohledníte, můžete tím životnost koberce (i svou spokojenost) značně prodloužit.

Reklama

Načítám