Hlavní obsah

Tipy, bez nichž se při výběru koberce neobejdete

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte kusový koberec a váháte, jakou přesně zvolit velikost? Má být i pod sedačkou nebo jen pod stolkem, existuje něco jako ideální rozměr? Jednoznačná rada neexistuje, každé řešení s vaší místností udělá opticky něco jiného. Následující tipy vám pomohou vybrat správně.

Článek

Dá se říci, že existuje několik pravidel, podle nichž byste se měli řídit, když chcete vybrat správně velký kusový koberec. Nenechte se jimi ale nijak omezit. Spíš je berte jako inspiraci, díky níž se vám podaří nakonec zvolit přesně takovou velikost, která u vás doma přispěje k příjemné atmosféře.

1. Přední nohy jsou na koberci

Jedná se o jedno z nejrozšířenějších pravidel, které většinou spolehlivě funguje a snadno se realizuje. Koberec je pod předními nohami sedačky i křesel, takže sjednocuje tuto část místnosti. Skutečnost, že zadní části nábytku jsou na podlaze, většinou vizuálně neruší a při sezení nerovnost podložky ani nepostřehnete.

Foto: united photo studio, Shutterstock.com

Prostor mezi stolkem a sedačkou pěkně sjednotíte pomocí koberce, který zasahuje pouze pod přední nohy sedací soupravyFoto: united photo studio, Shutterstock.com

2. Nábytek je na koberci

Pravdou ale je, že daleko celistvějším dojmem působí, když si pořídíte dostatečně velký koberec. A to tak, aby se vám na něj vešel kompletně všechen sedací nábytek. Toto pravidlo se často využívá v otevřeném prostoru, když je spojený obývák s kuchyní. Tím od sebe vizuálně oddělíte jednotlivé zóny.

Foto: V1ktoria, Shutterstock.com

Když umístíte koberec nejen před sedací nábytek, ale i pod něj, vizuálně tuto část místnosti sjednotíte a a zároveň oddělíte od ostatního prostoruFoto: V1ktoria, Shutterstock.com

3. Koberec je jen u nábytku

Zvláště u nábytku, který není na viditelných nožičkách, jako jsou například některé sedačky ve tvaru L nebo U, se často dává koberec jen pod konferenční stolek. Bude vám tedy stačit o dost menší kousek, než kdybyste ho dali pod všechen sedací nábytek, kde by stejně nebyl vidět. Místnost i tak bude působit útulně a vy si můžete pořídit něco luxusnějšího.

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Pod sedačku, která nemá vysoké nožičky, není nutné koberec podsouvatFoto: Followtheflow, Shutterstock.com

4. Pod stolem a židlemi

Místy, kde je naopak hodně důležité, aby byl koberec dostatečně velký a byl pod všemi kusy nábytku, jsou jídelna či jídelní kout. Pokud se rozhodnete dát koberec pod stůl a židle, nesmíte zapomenout, že s židlemi se neustále šoupe. Proto je potřeba, aby koberec sahal alespoň 30 centimetrů za odsunuté židle. Jinak se bude při jejich posouvání shrnovat, některé nohy židle budou na podlaze a sezení tak bude nekomfortní a koberec se bude rychleji ničit.

Foto: romakoma, Shutterstock.com

Pod stůl se židlemi si pořiďte koberec s dostatečným přesahem, abyste ho pak židlemi neshrnovali a neničiliFoto: romakoma, Shutterstock.com

5. Pod částí postele

Nevíte, jak byste měli umístit kusový koberec v ložnici? Designéři doporučují, aby pokrýval celou plochu pod postelí s přesahem alespoň 50 centimetrů. Pokud vám to ale připadá zbytečné a finančně náročné, můžete trochu peněz ušetřit. Většinou postačí, když je koberec jen pod dvěma třetinami postele (nemusí být v místě u hlavy). Na doporučovaný přesah však nezapomeňte. Je příjemné, když při vstávání místo na chladnou podlahu došlápnete bosou nohou na hřejivý měkký povrch. Stejný komfort vám poskytne i další varianta, dva koberečky po straně postele případně ještě jeden na její spodní straně.

Foto: Gaf_Lila, Shutterstock.com

Kusový koberec v ložnici by měl být o něco širší než postel, aby byla místnost opticky vyváženáFoto: Gaf_Lila, Shutterstock.com

6. Ve volném prostoru

Další místností, kam se často dávají kusové koberce, je předsíň. Tady jsou většinou položeny volně a nebývají zatíženy nábytkem. Proto je praktické a hlavně bezpečné, abyste pod ně dali protiskluzovou podložku nebo abyste jejich okraje zajistili alespoň protiskluzovou páskou. V každém případě je důležité, aby žádný koberec nevadil otevírání dveří nebo dvířek či zásuvek nábytku.

Foto: Design gallery, Shutterstock.com

V předsíni je většinou koberec umístěný uprostřed místnosti, a proto je dobré ho zajistit proti posunu a ohýbání okrajůFoto: Design gallery, Shutterstock.com

Víte, jak vybrat správný vysavač?

Reklama

Načítám