Hlavní obsah

I vaše dítě může někdo na síti vydírat! Jak tomu zabránit?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Poslali byste dítě večer samo přes město, kde se nesvítí, pohybují se tam divní lidé, a víte, že se v případě potřeby nedovolá? Jasně že ne! Ale podobné prostředí může být i na internetu. Víte, jak potomky ochránit?

Článek

I dospělí občas naletí podvodníkovi, rozhodí je negativní komentář a neodhalí podvodný profil nebo lživou informaci. Co teprve děti, které jsou důvěřivější a nepoznají, že s nimi někdo manipuluje, nebo se stanou obětí kyberšikany. Jak je ochránit?

Každé desáté dítě zažilo kyberšikanu

Myslíte si, že vašemu potomkovi nic takového nehrozí? Bohužel to neplatí – čím víc času na internetu tráví a čím víc toho veřejně sdílí, tím riziko problémů roste. Třetina dětí se potkala se slovní agresí, asi třináct procent zažilo útok na účet na sociální síti, dvanácti procentům někdo šířil jejich vlastní fotku v ponižující situaci a šest procent někdo vydíral.

„Přibližně každé desáté dítě prožívá vážnější formu agrese, kterou je kyberšikana. Ta je opakovaná, intenzivní a má na děti skutečný dopad,“ říká Kamil Kopecký z projektu Univerzity Palackého v Olomouci E-Bezpečí. Jeho slova potvrzuje a doplňuje i náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek: „Kyberkriminalita je v posledních letech na vzestupu a bohužel se dotýká i dětí.“

Foto: Brian A Jackson, Shutterstock.com

Děti si mnohdy nevědí s útoky po internetu rady, ale bojí se svěřit rodičůmFoto: Brian A Jackson, Shutterstock.com

Desatero bezpečného internetu

Ve chvíli, kdy se vaše ratolesti začnou na internetu pohybovat, by měly vědět, co jim tam hrozí. „Dobrým vodítkem je desatero, které by měl každý uživatel internetu znát,“ říká Martin Kožíšek, projektový koordinátor sdružení CZ.NIC. Můžete se podívat, zda tato pravidla bezpečného pohybu na síti znáte a dodržujete:

  1. Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem. -
  2. Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní. -
  3. Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi. -
  4. Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární e-maily a vzkazy. -
  5. Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému. -
  6. Když narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku. -
  7. Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí. -
  8. Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy. -
  9. Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš. -
  10. Když se s někým nechceš bavit, nebav se. -

Nezakazujte, varujte!

Že je internet pro děti rizikovým prostředím, je jasné, ale zakázat jim ho v podstatě nejde a ani to není řešení. Znamenalo by to bohužel i jistou sociální izolaci. Raději s nimi proberte, kde všude by se chtěly pohybovat, projít to s nimi a nastavit jim ochranu soukromí. Měli byste vědět, jaké on-line hry hrají a podobně – prostě by ve vás měly mít důvěru. To je zásadní, protože podle průzkumů se s problémy na internetu svěří rodičům jen dvě procenta dětí – zbytek se stydí nebo bojí nepochopení.

K tomu, aby si co nejvíc lidí uvědomilo, jaká rizika při pohybu na síti hrozí, chce přispět i Den bezpečnějšího internetu, který organizuje sdružení CZ.NIC a letos si ho připomínáme dnes, tedy 11. února. Zjistěte, zda jste na internetu v bezpečí!

Foto: mariakray, Shutterstock.com

Naučte děti, jak se bezpečně pohybovat po síti. Rozkazy a zákazy nejsou řešeníFoto: mariakray, Shutterstock.com

Na internetu jako na zastávce

Odborníci radí, aby se na internet dostaly jen takové fotky, které byste s klidem vylepili na zastávku, z níž běžně jezdíte – tedy zcela nezávadné. Uvědomte si, že po zveřejnění může fotografie či video bez vašeho vědomí a souhlasu putovat a dostat se do různých rukou nebo se objevit i po mnoha letech. Mnohonásobně platí obezřetnost u intimních fotek či videí. Nevyplácí se je posílat ani partnerům: nejvíce citlivého obsahu uniká od expartnerů. Rodiče by zas měli zvážit, jaké snímky svých dětí zveřejňují.

Negativní blokujte

Je dobré si uvědomit, že negativní komentáře, agresivní reakce nebo obtěžování není nic, na co by bylo dobré reagovat, protože to jen přilije olej do ohně. Jedinou správnou reakcí je ignorace, případně blokace autora. Pokud jde o závažnější formu agrese, udělejte si screenshot obrazovky a nahlaste to administrátorovi služby nebo se obraťte na policii.

S rozvojem internetu souvisí i celkem nová závislost, která drtí zvlášť mladé lidi. Víte, co je to nomofobie?

Reklama

Související témata:
Kyberšikana

Načítám