Hlavní obsah

Hit mezi brýlemi: Kočičí obroučky. Komu budou slušet, kde seženete nejhezčí a jak se k nim líčit

Foto: Carolina Herrera, Lentiamo

Foto: Carolina Herrera, Lentiamo

Reklama

Sluneční i dioptrické brýle si jejich nositelky pořizují čistě z praktických důvodů, aby chránily či zlepšily svůj zrak. To ovšem neznamená, že účelové doplňky nemohou podléhat módním trendům. Je tomu právě naopak. Mezi největší hity patří obruby ve tvaru cat–eye. Komu budou slušet a jaké líčení zvolit pod čirá skla?

Článek

Poptávka po kočičích brýlích neklesá ani letos. Pokud na ně máte políčeno i vy, nemusíte se bát, že byste neměly z čeho vybírat. Ještě než se ale vydáte na spontánní nákupy, zjistěte, zdali je tento typ ideální pro tvar vašeho obličeje a jaká kouzla s make–upem byste měly ovládat.

Brýle podle tvaru obličeje

Nedávné prosluněné dny vás možná ponoukly k pořízení nových brýlí nebo zkrátka jen toužíte vyměnit ty dioptrické. Uvažujete nad výraznými kočičími obrubami? Pak byste měly znát obecná pravidla. „Kočičí brýle jsou skvělou volbou pro ženy, které mají srdcový tvar obličeje. Tedy mají širší čelní oblast a naopak zužující se bradu. Ale i oválnému obličeji hezky padnou,“ vysvětluje optometristka firmy Alensa Kristýna Štěbetáková. Existují však mnohé výjimky a další důležité faktory, na které byste při výběru měly brát ohled.

Dobrá rada nad zlato

V tom, jestli vám brýle padnou, hraje úlohu například i barva obrub. „Je potřeba vybrat správnou velikost, materiál a barevné provedení, aby brýle jejich nositelce seděly. Jinak budou na stejném člověku vypadat kočičí brýle zhotovené z masivního černého acetátu, jinak pak jemně zlaté kovové. Výhodou cat–eye brýlových obrub je, že krásně zvýrazní rysy v obličeji a působí velmi žensky, nicméně v některých případech mohou působit trochu přísně,“ upozorňuje Eliška Malinová, vedoucí pražské optiky Lentiamo. Na nákup si tedy vyčleňte dostatek času a nechte si poradit od odborníků v kamenné prodejně.

Výběr správného odstínu 

A u barev ještě zůstaneme. Můžete totiž zjistit, že zvolený odstín vám nemusí vůbec ladit k šatníku. „Co se týká barev obrouček, je důležité vědět, zda si pořizujete brýle na denní nošení či sháníte módní kousek k určitému typu outfitu nebo pouze pro speciální události. V tom prvním případě doporučuji barvy neutrální, jako například černá, různé odstíny hnědé či šedé, ale i zlatá a stříbrná,“ říká Kristýna Štěbetáková.

V klasické černé 

Foto: Archiv firem

Zleva: Crullé (prodává Alensa), 1259 Kč; H&M, 249 KčFoto: Archiv firem

S kovovými nožičkami 

Foto: Archiv firem

Zleva: Kazar, 2290 Kč; Esprit, 799 KčFoto: Archiv firem

V teplých odstínech 

Foto: Archiv firem

Zleva: Michael Kors, 3799 Kč; Icona (prodává Optikdodomu), 909 KčFoto: Archiv firem

Želvovinové

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 499 Kč; Shein, 97 Kč Foto: Archiv firem

Líčení k dioptrickým brýlím

Zatímco speciální líčení k slunečním brýlím nedává smysl, k těm dioptrickým je naopak třeba brát na make–up ohled. „Kočičí brýle jsou samy o sobě dost výrazný prvek. Líčení k nim bude hodně záviset na stylu nositelky celkově. Pokud se obléká minimalisticky, zvolila bych jen lehký make–up, nude nebo velmi jemnou linku nad řasami, protože brýle samy o sobě budou k obličeji přitahovat hodně pozornosti. Volila bych klasické líčení, např. jemnou linku s menším ocáskem, nebo lehce rozstínovanou šedou či hnědou tužku kolem řas a stíny v nenápadných přírodních odstínech, radí vizážistka Linda Chudomelová.

Větší, nebo menší oči? 

Pro dioptrické kočičí brýle platí stejná pravidla, jako pro jakákoliv jiná skla. „Máte–li více než 4 dioptrie na dálku, brýle vaše oči opticky zmenší. Volte tedy make–up, který je opticky otevře. Tedy světlejší barvy, také doporučuji spíše prodlužující řasenku. Naopak, více než 3 dioptrie na blízko vaše oči opticky zvětší. Pamatujte, že každá výrazná barva pak bude ještě výraznější. Můžete si dovolit oko opticky zmenšit, třeba orámovat tmavou barvou. A nebojte se zhušťující řasenky, která ale řasy dobře oddělí,“ upozorňuje Linda Chudomelová.

Želvovinové obruby

Foto: Archiv firem

Zleva: Crullé by Dana M (prodává Alensa), 1490 Kč; Eyerim Collection, 1499 KčFoto: Archiv firem

Zdobené

Foto: Archiv firem

Zleva: Dolce & Gabbana (prodává Lentiamo), 3859 Kč; Gucci, 7109 KčFoto: Archiv firem

Světlé odstíny

Foto: Archiv firem

Zleva: Osmany Laffita Eyewear, info o ceně v prodejnách; Muscat, 3099 KčFoto: Archiv firem

Brýle s blokací modrého světla 

Foto: Archiv firem

Zleva: Forever 21, 202 Kč; Vogue (prodává Lentiamo), 2849 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám