Hlavní obsah

Světový den zraku: 5 signálů, že vaše oči nejsou v pořádku!

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový den zraku připadá vždy na druhý říjnový čtvrtek, což je letos právě dnes. A jelikož jsou oči náš nejdůležitější smyslový orgán a během pandemie dostaly u většiny z nás více zabrat, neuškodí se jim na chvilku pověnovat. Jak poznat, zda je váš zrak v pořádku?

Článek

Mezinárodní svátky, které se týkají našeho zdraví, pravidelně vyhlašuje Světová zdravotnická organizace. Dnes nás vyzývá k tomu, abychom věnovali pozornost našim očím, jež dostaly u většiny z nás během pandemie dost zabrat. A to nejen dospělí, ale i děti, které byly daleko více na počítačích a tabletech.

Přibližně 285 milionů lidí na světě trpí problémem se slabým zrakem anebo dokonce slepotou. Asi 80 % těchto případů se dá předejít prevencí. Co byste tedy neměli brát na lehkou váhu? Které signály vás upozorní na to, že je čas navštívit odborníka?

Časté bolesti hlavy

Pokud poslední dobou pozorujete časté bolesti hlavy, které se ozývají několikrát do měsíce a přisuzujete je jen únavě či špatnému pitnému režimu, zpozorněte. Vaše oči mohou být vystaveny větší námaze a od toho mohou pramenit zmíněné bolesti. Je klidně možné, že přišel čas na brýle. Pokud již brýle nosíte, je dobré, abyste váš zrak nechali minimálně jednu za dva roky přeměřit. „Zrak se totiž mění, obvykle k horšímu. U lidí vyššího věku, zhruba od 60ti let, je měření vhodné i každoročně, zvlášť pokud hodně řídí,“ říká Lucie Adámková, specialistka na zrak GrandOptical.

Mžourání

Jedním z varovných signálů, který by vás měl rovněž přimět k návštěvě specialisty, je mžourání. Často se objevuje při čtení novin nebo koukání do mobilu, kdy se text zdá být najednou trochu malý. „Může se jednat o takzvanou stařeckou vetchozrakost. To je v podstatě oslabování očních svalů s tím, jak stárneme. Není to nemoc, je to přirozený proces. Projevovat se začíná obvykle od 40 let věku, někdy i dříve, protože stále více koukáme do všemožných obrazovek. Typické je, že najednou je pro vás náročnější třeba číst knížku, zvlášť když máte horší osvětlení,“ upozorňuje dále specialistka Adámková.

Pokud se všimnete, že často přivíráte oči, abyste lépe zaostřili, je určitě namístě objednat se na měření zraku. Pro začátek stačí zajít do optiky, optometrista ovládá měření zraku a korekci očních vad stejně dobře jako lékař. A pokud by objevil nějaký zdravotní problém, pošle vás ke specialistovi.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Netrapte se zbytečně doma a zajděte raději včas na kontroluFoto: fizkes, Shutterstock.com

Pálení očí

Zarudlé oči, které pálí, mohou znamenat alergii, reakci na prach nebo i nevyspalost. Na to vám postačí dostatečný odpočinek či protialergické kapky. Pokud však tento jev přetrvává déle než dva měsíce, nepodceňujte jej. Může jít také o problém způsobený neustálým působením modrého světla displejů a monitorů. Jednou z cest je filtr modrého světla na monitor nebo zapnutí nočního režimu na obrazovce mobilního telefonu. Ideální cestou je však mít v brýlích speciální skla, která modré světlo filtrují. Stačí se na ně zeptat v optice.

Přečteš to?

Řídíte auto a najednou hůře rozpoznáte značku několik metrů od vás? Sedáte si blíže k televizi, nevidíte číslo tramvaje a známé na ulici poznáte na poslední chvíli? Nechte si změřit zrak. Možná vás trápí krátkozrakost.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jeden z varovných signálů, který naznačuje, že váš zrak není v pořádku, je mžouráníFoto: fizkes, Shutterstock.com

Rozmazané vidění

„Mnozí lidé si neuvědomují, že zrak není jen o krátko či dalekozrakosti. Z mé osobní zkušenosti se čím dál častěji objevuje také astigmatismus nebo šedý či zelený zákal i jiná závažná onemocnění,“ vysvětluje Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.

Na co si dát pozor? Šedý zákal je nejčastější příčina oslepnutí na světě, projevuje se nejčastěji rozmazaným či zamlženým viděním. „Astigmatismus od šedého zákalu poznáte nejčastěji tak, že si pletete podobně vypadající písmena a čísla (B a 3, 8 a 6, 9 a O, G a C) a často kolem nich vidíte i stíny,“ doplňuje Štěbetáková.

Zelený zákal, který bez léčby vede ke ztrátě zraku, se nijak projevovat nemusí. Později – když už je oko hodně poškozené – se mohou vyskytovat výpadky periferního zorného pole a mžitky před očima. Proto tak, jako chodíte na preventivní prohlídky k praktickému lékaři nebo zubaři, byste měli absolvovat i kontrolu zraku.

Reklama

Související témata:

Načítám