Hlavní obsah
3,1
(90)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zapečené ovoce s křupavým mandlovým kabátkem je takový koláč „na lžičku“. Vynecháte zbytečnou vrstvu těsta, naopak přidáte na šťavnatém ovoci (a perfektně využijete i to přezrálé) a extra „drobence“ a podávat ho budete jednoduše – se lžičkami.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Ovoce
  • 1 400 g peckovitého ovoce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1/2 lžičky skořice
Těsto
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku mandlí
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce másla
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Omyté ovoce (dala jsem hodně zralé blumy, švestky a meruňky, ale hodí se i třešně a višně) vypeckujte a pokrájejte na centimetrové plátky. Ovoce dejte tolik, aby sahalo téměř k okraji zapékací mísy nebo pekáčku, který chcete použít.

02.

Přímo v nádobě určené do trouby smíchejte ovoce s cukrem (množství můžete doladit podle zralosti ovoce), citronovou šťávou, škrobem a skořicí.

03.

Z mouky, mandlí, soli, kypřicího prášku, cukru, rozpuštěného másla a vajíčka umíchejte těsto a lžící ho s rozestupy naklaďte na ovoce – během pečení zvětší objem. Pečte asi 45 minut při 180 °C, aby se těsto propeklo a škrob se pořádně provařil. Kdybyste příliš spěchali, v ovoci by mohl být cítit.

04.

Podávejte teplé nebo studené, ideálně s kopečkem kysané smetany nebo domácí zmrzliny. Připravila jsem jednoduchou banánovou: oloupané banány pokrájejte na plátky, nechte přes noc zmrznout a poté rozmixujte s mlékem či vodou. Čím zralejší banány, tím sladší zmrzlina.

Co je nejrychlejší dezert, jaký znáte?

Reklama

Načítám