Hlavní obsah
3,0
(124)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Maliníky začínají pomalu dávat svoje první letošní plody, a tak je na čase pustit se do jejich zpracování. Koláč z jednoduchého kakaového těsta s vanilkovým krémem je ideální způsob, jak si je vychutnat naplno.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrudka másla
  • 1 hrst polohrubé mouky
Krém
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 200 g zakysané smetany
Na dokončení
  • 2 hrsti malin
  • 1 lžíce čerstvých bylinek
Článek

Postup

01.

Hrnek na odměřování používejte o objemu asi 220 ml. Troubu zapněte na 200 °C. Zakysanou smetanu na krém vyndejte z lednice a nechte ji aspoň hodinu ohřát na pokojovou teplotu. 

02.

Mouku smíchejte s cukrem, kakaem a práškem do pečiva. Přidejte vejce, mléko a olej a vymíchejte hladké těsto. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, případně vyložte pečicím papírem. 

03.

Těsto nalijte do formy, uhlaďte a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 35 minut.

04.

Mezitím připravte krém. Asi 2/3 mléka nalijte do kastrolku a zahřívejte. Ve zbytku mléka rozšlehejte pudinkový prášek, aby nevznikly hrudky. Když začíná mléko v kastrolku vřít, přilijte pudinkovou směs, oslaďte a zhruba 3 minuty vařte, dokud není pudink hustý a hladký,

05.

Horký pudink odstavte z plotny a míchejte, dokud trochu nezchladne. Pak vmíchejte zakysanou smetanu. Ta by měla mít pokojovou teplotu – pokud byste vmíchali studenou z lednice, pudink by se srazil.  

06.

Krém nalijte na upečený a lehce zchladlý korpus a ještě ve formě rozetřete. Pak do něj zamáčkněte maliny. 

07.

Povrch uhlaďte a překryjte potravinovou fólií nebo alobalem, aby na povrchu nevznikl tuhý škraloup. Takto nechte vychladnout a nakonec vložte ztuhnout do lednice. Pokud vám pár malin zbude, před podáváním jimi a bylinkami (mátou, meduňkou, aloisií) koláč ozdobte.

Vyzkoušet můžete také skvělý, bezlepkový čokoládový koláč s malinami nebo malinovou piškotovou roládu s bílou čokoládou.

Reklama

Načítám