Hlavní obsah
3,1
(328)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Při pečení hlavně nezapomeňte zavřít okna, tahle bábovka totiž neuvěřitelně voní! A pokud zrovna nemáte v plánu se o ní rozdělit se všemi sousedy, je to pro vaše vlastní dobro. Bábovka je díky jablkům navíc krásně vláčná a křupe po oříšcích.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Těsto
  • 1/3 kostky másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 2 ks vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 ks jablek
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 hrst ořechů
  • 2 lžíce hrubé mouky
Poleva
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1,5 lžičky rumu
  • 1/2 lžičky instantní kávy
Článek

Postup

01.

Na odměření použijte hrnek 250 ml. Změklé máslo (třetinu z kostky 250 g, stačí ukrojit od oka) utřete s cukrem, solí a skořicí. Přidat můžete i trochu vanilkového extraktu nebo cukru. Vmíchejte vajíčka a smetanu.

02.

Jablka (klidně i se slupkou) nastrouhejte nahrubo. K základu vmíchejte mouku, kypřicí prášek, nastrouhaná jablka, rozinky v rumu a hrst nahrubo nasekaných ořechů nebo mandlí.

Foto: Autorka

Rumovokávová poleva se k jemné jablečné bábovce skvěle hodíFoto: Autorka

03.

Těsto vlijte do menší vymazané a hrubou moukou (nebo strouhankou) vysypané formy a pečte při 175 °C  asi hodinu, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 10 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.

04.

Hotovou bábovku můžete ještě přelít polevou: kávu rozmíchejte v trošce rumu, přidejte cukr a podle potřeby i několik kapek vody. Nechte zatvrdnout.

Foto: Autorka

Použila jsem nižší bábovkovou formu, pokud máte doma větší, množství surovin navyšte o polovinuFoto: Autorka

Tip

Rozinky namočte do rumu klidně i den předem. Pokud si chcete urychlit práci, rozinky v rumu krátce zahřejte v mikrovlnné troubě nebo na plotně.

Božskou kombinaci jablek a skořice si vychutnáte i v pudinkových řezech s drobenkou, křehkém koláči s jablečnými růžičkami nebo rychlých rohlíčcích z hotového těsta.

Související témata:

Načítám