Hlavní obsah

Konec dřiny a potu! V módě je mnohem šetrnější cvičení

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Současným trendem je být zdravý. Ne přehnaně hubený ani svalnatý, ale v dobré kondici fyzické i psychické. A to žádný extrém nezaručí – ať už se bavíme o jídle, nebo o cvičení. Úmorné dření ve fitku a nesmyslné diety konečně nahrazují styly zdravé pro tělo i duši. Jaké to jsou?

Článek

Někdy se zdá, jako by se kardiománie a nesmyslné diety staly synonymem zdravého životního stylu a hubnutí. Rychlé spalování tuků zní sice dobře, jenže to není pro každého. My jsme se zaměřili na druh cvičení, který je k tělu i duši výrazně šetrnější!

Jde o cvičení body and mind neboli těla a mysli – tedy takový druh fyzické aktivity, která kromě svalů posiluje také emocionální pohodu. Jedná se o preventivní zdravotní pohyb, jenž lidem v dnešní společnosti velmi chybí.

Pro silné tělo i mysl

Styly zvané body and mind často obsahují dechové, relaxační i meditační techniky, a pomáhají tak mírnit nežádoucí účinky stresu a deprese. Patří sem například jóga, chi-toning, pilates, port de bras – a dokonce i obyčejný strečink.

„Zdravé cvičení by mělo být samozřejmostí každého tréninku. Zdravým rozumíme takové, které odstraňuje svalové dysbalance, udržuje silný a pevný střed těla a všestranně rozvíjí a protahuje,“ říká trenérka a výživová poradkyně Alena Vídeňská.

Nevíte, kterou z aktivit body and mind si vybrat? Třeba vám pomůže tento malý návod:

  • Jóga - Slovo jóga znamená spojení, sjednocení, rovnováhu a vyváženost. Toto cvičení využívá očistné techniky a nespočet jógových pozic k tomu, aby tělo udrželo zdravé a v dobré kondici.
  • Chi-toning - Chi-toning patří mezi nejnovější styly v oblasti body and mind. Jedná se o dynamické cvičení, které využívá prvky power jógy a pilates. Chce efektivně a účinně působit na celý pohybový aparát a nabízí to všem lidem bez ohledu na věk či fyzické schopnosti.
  • Pilates - Pilates je cvičební systém, který má za cíl obnovit správné držení těla, odstranit svalové dysbalance a naučit pracovat s dechem.
  • Port-de-bras - Port de bras vychází z klasického baletu. Vede k uvolnění mysli i těla. Lekce se obvykle skládá z aktivní části (cvičení s prvky tance), klasického posilování a relaxační části.
  • Strečink - Strečink je způsob pomalé pohybové aktivity, jež slouží k protahování svalů. Zároveň zvětšuje kloubní pohyblivost a napomáhá k odstraňování svalového i psychického napětí.
Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Cvičením body and mind posílíte a protáhnete celé těloFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Pohyb jako zábava, ne nutnost

Dřít na strojích nebo běhat hodinu denně, jen abyste zhubli, není správné. Pohyb by měl především přinášet radost a dobrý pocit. Proto sportujte s ohledem na to, co vám vyhovuje: u někoho to může být silový kardio trénink HIIT, který si „rychle odbyde“, jiný dá naopak přednost pilates nebo józe.

„Chcete-li zhubnout, cítit se fit a dobře, najděte si aktivitu, které propadnete a stane se pro vás srdeční záležitostí. Když vás neosloví běh, zkuste svižné procházky nebo vyzkoušejte některé z aktivit body and mind. Klasické kardio klidně dělejte, ale pouze pokud vás baví, a vždy poslouchejte své tělo,“ říká Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours.

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Jóga i pilates jsou sice pomalé, ale neméně náročné na fyzičku i výdrž – a navíc dokážou uvolnit myslFoto: F8 studio, Shutterstock.com

Kardio posiluje srdce…

Kardio cvičení má jednu nespornou výhodu: udržuje zdravé a silné srdce a podporuje kardiovaskulární systém. A navíc pěkně spaluje tuky. Přesto to není ideální volba pro každého. Většina lidí totiž dělá tu chybu, že po dosažení vysněné váhy cvičit přestane, a kila jdou zase pomalu nahoru.

… ale není pro každého

Jestliže své kardio cvičení opravdu milujete, nevzdávejte se ho, ale něco málo k němu přidejte. „Ideální je zahrnout do tréninku posilování, protahování i kardio aktivity, jelikož každá část pomáhá tělu jiným způsobem zlepšovat jeho limity,“ radí Alena Vídeňská. Tréninky složené pouze z kardia, jako je běh, jogging, bruslení nebo cviky na orbitreku či steperu, jsou dost náročné a přetěžují konkrétní část těla. Člověk, který má například problémy s koleny, by měl kvůli otřesům a zatěžování kloubů běh raději vynechat!

Zato body and mind respektuje zdravotní stav, fyzičku i věk každého člověka. Nejde v něm o to, trhat rekordy hlava nehlava, ale posouvat sám sebe dál a zlepšovat své fyzické možnosti. Často se trénink tohoto typu doporučuje po dlouhých nemocech a úrazech jako rehabilitace: je léčebný a zároveň preventivní. A navíc samozřejmě zvyšuje kondici a přispívá k hubnutí.

Klidné, ale účinné

Ovšem i u pokojnějších sportovních stylů hrozí úraz – stejně jako u nesprávně či nadměrně prováděných kardio tréninků. V obou případech velmi záleží na výběru trenéra či instruktora. Když se sami v tom kterém stylu nevyznáte, kýžených výsledků dosáhnete jedině pod skutečně odborným dohledem. Například jógu si řada lidí představuje jako dýchací techniky s nulovou náročností. To je velký omyl. Jóga patří k nejlepším posilovacím systémům a zároveň je skvělou volbou pro zdravé protažení a uvolnění těla, a proto vyžaduje velkou koncentraci a schopnost naučit se propojit dech, mysl a tělo. A podobně jsou na tom všechny styly body and mind.

A jakému pohybu dáváte přednost vy?

Reklama