Hlavní obsah

Proč vás svědí tělo? Může za to krém i ledviny

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč vás najednou svědí kůže? Příčinou může být nejen kožní onemocnění nebo alergie, ale i nevyspání, psychické problémy nebo projev vážnějšího onemocnění. Kdy zbystřit a jít k lékaři?

Článek

Všichni víme, že když nás začne svědit kůže, je téměř nemožné dané místo nepoškrábat. Mírná bolest způsobená podrbáním poskytne úlevu, ovšem krátkodobou. Škrábání stav pokožky naopak často zhoršuje, protože se do poraněného místa může dostat infekce. Proč nás svědí kůže? Příčinou nemusí být jen kožní onemocnění, ale i třeba nový krém či selhání ledvin.

Příčiny svědění

Alergie

Velmi často je důvodem svědění kůže alergická reakce – třeba na oblečení, prach, pyl nebo zvířecí srst, na slunce, kovy (například ze šperků), ale také na některé potraviny. Začervenání, svědění a pálení se může objevit po použití kosmetického přípravku a reakce se může rozšířit i na místa, kde jste danou kosmetiku ani nepoužili. „Pokud potíže samy neodezní, lze postiženou oblast promazávat regenerujícími krémy např. s panthenolem, při prudké reakci je již nutné krátkodobě užívat antihistaminika a místně kortikoidní krém, většinou na doporučení kožního lékaře,“ říká dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology. Svědění i alergická reakce se objevují i po bodnutí hmyzem.

Kožní problémy

Svědění doprovází i některá kožní onemocnění, jako je například mykóza nebo atopický ekzém. Kůže bývá v případě atopického ekzému většinou suchá, na dotek drsná, jakoby lehce šupinatá. Vlivem tření kůže hlavně okolo záhybů a zapaření se mohou na kůži tvořit svědivé opruzeniny.

Svrab

Příčinou může být i onemocnění zvané svrab způsobené parazitem. A rozhodně nehrozí jen lidem, kteří nedodržují hygienu.

Foto: Milan Ilic Photographe, Shutterstock.com

Možná překvapivě mohou být příčinou svědění kůže i psychické problémy nebo nedostatek spánkuFoto: Milan Ilic Photographe, Shutterstock.com

Problémy s ledvinami či štítnou žlázou

„Svědění kůže je jedním z obvyklých příznaků pokročilého onemocnění ledvin. Možnou příčinou může být vysoká hladina hormonu příštítných tělísek, vysoká hladina fosforu v krvi i zadržování odpadních látek v těle,“ říká MUDr. Roman Štilec, primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Pardubicích.

Stres i nevyspání

Nepříjemná vyrážka doprovází i některé nemoci, typicky například plané neštovice. Svěděním se může projevit i nedostatek železa nebo některého z dalších vitaminů (zejména A, C a E), hormonální výkyvy, může provázet cukrovku, signalizovat poruchy odtoku žluči, nadbytek červených krvinek, nádorová nebo neurologická onemocnění. Nesnesitelné svrbění kůže bývá i důsledkem stresu nebo nedostatku spánku.

Kdy to svědí?

Při určování příčin je dobré vysledovat, kdy svědění začíná, a zaměřit se na to, co mu předcházelo. Jestliže vás budí už ráno, hledejte, co na tělo působí přes noc. Léky, které užíváte večer, prostředí v ložnici, materiál povlečení, pyžama a matrací, nový prací prášek nebo aviváž na ložní prádlo a podobně.

Objevuje se během dne? Uvědomte si, jestli to není po příchodu do kanceláře, kde je třeba suchý vzduch, po koupeli nebo po konzumaci hodně kořeněného jídla.

Svědění bývá horší v zimě, důvodem je delší pobyt ve vytápěných místnostech se suchým vzduchem, střídání teplot, tření kůže pod více vrstvami oblečení nebo nedodržování pitného režimu. To vše způsobuje, že je kůže sušší a tím i citlivější.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Pokud vás některé místo na kůži svědí, nejprve ho promašťujte a zklidňujte krémy, které vám doporučí v lékárněFoto: New Africa, Shutterstock.com

První pomoc při svědění

Pokud vás svědí kůže, měli byste se co nejvíc bránit tomu, abyste si ji rozškrábali – kvůli výše zmíněné infekci. První pomocí je místo ošetřit krémem nebo mastí, který vám doporučí v lékárně. Může zklidnit alergie, štípance od hmyzu, ekzematickou pokožku nebo promastit suchou kůži. Zkuste vypozorovat, co je příčinou případné alergie nebo co svědění zhoršuje, a tyto činnosti vynechat.

Samozřejmě očistěte od alergenů i jídelníček a zaměřte se na pestrou stravu s dostatkem zeleniny a čerstvých potravin, naopak omezte ty průmyslově zpracované. Snažte se svoji pokožku příliš nedráždit a nezatěžovat: vyhněte se horkým koupelím, sauně, znečištěnému prostředí. Zaměřte se i na šatník a noste volnější oblečení z přírodních materiálů.

Kdy jít k lékaři?

Domácí léčbě dejte tak dva týdny, a jestliže kůže svědí dál, je čas na odbornou pomoc. Lékař se bude snažit zjistit, zda jsou kožní příznaky následkem onemocnění vnitřních orgánů. Kožní onemocnění může mít naopak i vliv na vnitřní orgány – příkladem je třeba melanom a jeho metastázy. Kožní a vnitřní onemocnění mohou také probíhat současně, jako tomu je u autoimunitních poruch.

Počítejte s tím, že bude zapotřebí udělat krevní testy, které vyloučí třeba zmíněný nedostatek železa nebo cukrovku a ukáží kondici jater. Vyšetření krve ukáže i případné problémy štítné žlázy a onemocnění ledvin. Další možností je rentgen nebo ultrazvuk, CT či magnetická rezonance.

Víte, že suchá pokožka není to samé, co vysušená? Jak poznat suchou nebo dehydrovanou pleť a co která potřebuje? A znáte nemoc zvanou kuřecí kůže? Nemáte ji náhodou také? 

Související témata:

Načítám