Hlavní obsah

Kontaktní, nebo atopický ekzém? Podle čeho poznáte, jak léčit bolavé ruce

Foto: Orawan Pattarawimonchai, Shutterstock.com

Foto: Orawan Pattarawimonchai, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte ruce rozpraskané mrazem nebo zarudlé po použití chemikálie, většinou si pomůžete nějakou mastí sami. Co když ale skvrny či vyrážka nemizí a vypadá to, že jde o vážnější druh ekzému? Pak byste se měli vydat k doktorovi, protože bez jeho pomoci se problému nejspíš nezbavíte.

Článek

Ekzém na rukou je často známkou alergie, respektive atopického ekzému, který může člověka trápit celý život a kterého je velmi těžké se zbavit. Může jít ale také o daleko lehčí formu ekzému, a to kontaktní. Kdy jít k lékaři a kdy stačí volně prodejné masti z lékárny nebo drogerie?

Typy a příznaky ekzému na rukou

Ekzém je vlastně zánět, který postihuje většinou jen pokožku. Znáte ho jako zarudlá místa na rukou, bývají suchá a svědivá, ale mohou být i mokvající. Někdy kůže na rukou zrudne, jindy může pokožka změnit barvu.

Foto: Ternavskaia Olga Alibec, Shutterstock.com

Ekzémy jsou dvojího druhu: kontaktní a atopickéFoto: Ternavskaia Olga Alibec, Shutterstock.com

Kontaktní ekzém

Problémů může být několik. Nejčastěji jsou to pravděpodobně alergeny: například chemické látky (různé čisticí prostředky), ale také plísně, pyl, prach, slunce nebo kontakt se zvířaty. V těchto případech hovoří lékaři o kontaktním ekzému.

Vliv mohou mít i hormonální změny (v těhotenství či menopauze), ale také cukrovka nebo změny teplot, zejména velký mráz. Ekzém mohou vyvolat i psychické faktory, například deprese nebo dlouhodobá úzkost.

Jak léčit suché a zarudlé ruce

V těchto případech není obvykle léčba komplikovaná. Pokud vás pokožka svědí, snažte se ruce neškrábat. Proto si také ostříhejte nehty na krátko, abyste to nedělali ani nevědomky. Proti svědění pokožky můžete vyzkoušet přípravky z lékárny, poradí vám každý lékárník. Podle potřeby ji některé zvláční, jiné vydezinfikují. Jestliže je svědění velké, můžete použít masti s obsahem antihistaminik, které svědění zmírní.

Při úklidu používejte rukavice. Perte pokud možno ekologickými čisticími prostředky nebo přípravky pro alergiky. Snažte se sami přijít na to, co vám potíže způsobuje a jak se jim vyhnout. Poraďte se s lékárníkem, dermatologem nebo s kosmetičkou.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Máte-li citlivou pokožku na rukou, používejte při úklidu rukaviceFoto: fizkes, Shutterstock.com

Atopický ekzém

Daleko větší problémy způsobuje ekzém atopický, který se zejména v dospělosti projevuje právě na rukou. Atopický ekzém je alergická reakce imunitního systému na základě vrozené dispozice. Začíná obvykle v dětství a dost často vymizí, někdy se však může projevit až v dospělosti.

Výskyt atopického ekzému se bohužel neustále zvyšuje. V České republice jím trpí 15–20 % lidí a postihuje především děti. Ložiska mívají na kůži na kloubech a v podkolenní jamkách.

Jak léčit atopický ekzém na rukou

Na atopický ekzém žádný jednoduchý lék neexistuje. Vždy je třeba individuální přístup a léčba patří do rukou lékaře alergologa. Pacienti se často nevyhnou léčbě antihistaminiky, které tlumí alergickou reakci, případně kortikoidy.

Kdy k lékaři

Kožní potíže obvykle nepotřebují rychlý příjezd záchranky. Lékaře byste ale měli vyhledat vždy, když se potíže rozvíjejí rychle, jinak než obvykle, a samozřejmě pokud se týkají dětí.

Samoléčba, ke které se lidé v případě potíží s kůží pramenící z atopického ekzému často uchylují, není rozumná. Ani odmítání kortikoidních mastí. V některých případech prostě není jiné řešení a léky z této skupiny přinesou rychlou úlevu. Při lokálních použitích je navíc zátěž pro organismus minimální.

Podle čeho poznáte lupenku a jak se s ní dá žít? Může totiž způsobovat hluboké deprese.

Reklama

Související témata:

Načítám