Hlavní obsah

Proti nespavosti, úzkosti i hmyzu? Pěstujte levanduli

Foto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Foto: Agnes Kantaruk, Shutterstock.com

Reklama

Je to rostlina, která nadělá spoustu radosti – krásně voní, pomůže od mnoha neduhů, ozvláštní vaše pečení a s trochou šikovnosti díky ní vytvoříte krásné dekorace. Ano, řeč je o levanduli!

Článek

Levandule lékařská by měla rozhodně být v každé zahradě. Jednak proto, že je velmi nenáročná na péči i zálivku, což se v suchém létě víc než hodí, ale hlavně proto, že krásně vypadá a můžete s ní pracovat na mnoho způsobů.

1. Pomůže s nespavostí i úzkostí

Máte toho moc v práci a večer se vám místo sladkých snů honí hlavou, jestli jste neudělali chybu, zda si na vás šéf nezasedl nebo jak zvládnete zítřejší poradu? Vůně levandule vás uklidní, zbaví úzkostí a následně přinese i spánek. Působí na mozek jako tišící přípravek na spaní. Proto neváhejte a vyrobte si (nebo kupte) polštářek vyplněný jejími sušenými květy, anebo si do ložnice dejte aroma lampu, do které nakapete levandulový olej. Vyplatí se provonět levandulí i povlečení. Pro celkové uvolnění a proti stresu působí i levandulová koupel.

2. Proti molům

Když už jsme u vůně levandule – jak asi víte, tak se velmi nelíbí molům. Chcete-li tedy ochránit oblečení před jejich návštěvou, dejte si sáčky s levandulí do skříní a šuplíků s prádlem.

Levandulový olej nebo nálev z levandule zmiňují herbáře jako vhodné a účinné pomocníky při hojení ran, protože působí proti virům a bakteriím.

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Sáček se sušenou levandulí pod polštář a můžete zapomenout na léky na spaníFoto: Chamille White, Shutterstock.com

3. Levanduli do bábovky i jako koření

Nevyzkoušeli jste zatím levanduli jako surovinu na výrobu sirupu nebo při pečení? Asi byste měli, protože kromě velmi zajímavé chuti nabízí i lepší spalování tuků, působí proti nadýmání nebo uvolňuje hladké svalstvo v trávicím traktu, čímž uleví při potížích s trávením. Smícháním stejného dílu levandule, heřmánku a máty získáte čajovou směs, která je močopudná a prospívá žaludku. Na čtvrt litru vody dejte asi dvě čajové lžičky směsi, spařte, sceďte a pijte dvakrát denně před jídlem.

Jednotlivé levandulové květy – sušené i čerstvé – můžete přidat do bábovky, do máslových sušenek, do ovoce při výrobě marmelády, vyrobit z ní můžete i lahodný sirup a měli byste ochutnat levandulový cheesecake.

Jestli vám vadí květy, ale o vůni levandule byste stáli, můžete si snadno vyrobit levandulový cukr – stačí, když květy smícháte s obyčejným cukrem a nejméně na týden dáte do uzavíratelné sklenice. Pak cukr můžete přesít, vůni si zachová i tak.

Levandule se skvěle hodí do kořenících směsí spolu třeba s majoránkou, tymiánem nebo rozmarýnem. Hodí se nejen do sladkého, ale i k jehněčímu masu nebo při přípravě pokrmů z králíka. Můžete ji hodit na oheň při grilování – pak nejen dodá masu příjemnou chuť, ale i zažene komáry (co ještě pomáhá proti komárům bez chemie?).

Foto: Bildagentur Zoonar GmbH, Shutterstock.com

Už jste ochutnali dezerty s levandulovou příchutí? Nebudete litovat!Foto: Bildagentur Zoonar GmbH, Shutterstock.com

4. Dekorace s levandulí

Levandule je skvělou surovinou při výrobě dekorací – můžete si vytvořit levandulové paličky do skříně nebo romantický svícen. Je nedostižná i v případě, že chcete umělé vůně do bytu nahradit přírodními, které navíc byt ozdobí.

Levandulové inspirace 

Nemáte možnost si levanduli vypěstovat nebo šikovné ruce na to, abyste z ní něco vyrobili? Pak se vám bude hodit pár tipů z oblasti kosmetiky, ale i dekorací.

Foto: archiv firem

Zleva: Šampon pro normální vlasy pro denní použití z řady Semplicitá od N.A.E., s organickým extraktem z levandule a rýže, v e-shopu Mall 85 g za 149,90 Kč. Regenerační bylinná koupel SynCare s mořskou solí, levandulí a dalšími složkami pro zklidnění a regeneraci, v lékárnách a kosmetických salonech za 65 Kč. Bio Levandulový olej Purity Vision, uleví extrémně suché pokožce, se sklony k ekzému, v e-shopu Organic time 100 ml za 249 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Deka Soft Dreams Levandule, 150 x 200 cm, jemné mikrovlákno, v e-shopu 4Home za 249 Kč. Aromatická svíčka s vůní levandule, ve skle, v e-shopu decoDoma 510 g za 239 Kč. Čajová souprava Levandule, 2 hrnky 250 ml a dva podšálky, v e-shopu Astoreo za 349 KčFoto: archiv firem

Proč zůstávat jen u levandule, když můžete své truhlíky osázet i mnoha dalšími druhy. Manuál pro domácí pěstování bylinek. Které se hodí na vaření i na grilování? 

Reklama

Související témata:

Načítám