Hlavní obsah

Jak poznat a léčit zánět spojivek u dětí i dospělých

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oči dokážou potrápit i docela malá miminka, takže péči o ně nepodceňujte. Pokud dítě začne slzet, má zarudlé oči či jsou slepené výtokem, je nutné vyhledat lékaře. Může jít o zánět spojivek neboli konjunktivitidu.

Článek

Příčin onemocnění očních spojivek je celá řada. Mohou být jak infekčního původu, tak alergického, nebo může jít o takzvaný suchý zánět (ten se projevuje špatnou kvalitou slz nebo jejich nedostatkem). U dětí jsou nejčastější infekční záněty spojivek, které způsobují viry, bakterie nebo chlamydie. Přesně to stanoví pouze mikrobiologické testy.

Většina zánětů spojivek, ať virových či bakteriálních, je naštěstí zvládnutelná poměrně snadno. O to více je však infekční pro ostatní a je důvodem pro pracovní neschopnost nebo domácí ošetřování dítěte. Do školky či školy totiž takové dítě nesmí.

Příznaky zánětu spojivek u novorozenců

Zánět očí se může objevit krátce po narození. U novorozenců bývají hlavní příčinou neprůchodné slzné kanálky. Zánět se může projevit už druhý den po porodu zduřením očních víček a výtokem z očí.

Další příčinou může být bakteriální infekce (nejčastěji způsobená chlamydiemi). K nákaze dochází nejčastěji při průchodu porodními cestami. Infekce může postihnout ale i děti, které se narodily císařským řezem, a to přenosem z rukou matky nebo personálu.

Jak infekci po porodu zabránit

Nákazu lze minimalizovat takzvanou kredeizací, kdy se každému novorozenci hned po porodu vykapou spojivky O-Septonexem. Samozřejmostí je i hygienický standard a zvyklosti zdravotníků v porodnicích jsou nastaveny tak, aby k takovým komplikacím nedocházelo.

Foto: malven, Shutterstock.com

Zánětem se nakazí i novorozenci, nejčastěji při průchodu porodními cestamiFoto: malven, Shutterstock.com

Jak se přenáší zánět spojivek u větších dětí

U větších dětí dojde k přenosu celkem snadno, zvláště ve školkách se rychle šíří. Do očí si totiž děti infekci zanesou špinavýma rukama nebo prostřednictvím sdílených ručníků a dalších kosmetických potřeb. K nákaze dochází také při rýmě, kdy si děti zanesou do očí nosní sekret. Děti si při zánětu stěžují na pálení a řezání v očích a mívají spojivky začervenalé. Většinou zánět postihne obě oči.

Zánět očí způsobený alergiemi

Alergický zánět spojivek je přehnanou reakcí organismu na alergeny (pyly, roztoči, alergeny domácích mazlíčků). Projevuje se svěděním očních víček, svěděním kůže kolem víček, eventuálně se přidává kýchání a vodnatá rýma. Pokud se neléčí, může přerůst do bakteriální infekce. Tento typ zánětu se obvykle léčí kapkami, které blokují účinek histaminu (antihistaminika).

Zánět spojivek při onemocnění planými neštovicemi

Virové záněty nejsou vždy banalitou, například postižení spojivky a rohovky při onemocnění planými neštovicemi je vždy důvodem k celkovému přeléčení antivirotiky a dovyšetření očním specialistou.

Jak se záněty spojivek léčí

Začínající zánět se řeší vykapáváním oka dezinfekčním roztokem, například borovou vodou, O-Septonexem či Omisanem. Obecně platí, že všechny kapky se kapou do vnitřního očního koutku a rozmrkají se, aby odtekly směrem k zevnímu koutku.

V případě bakteriálního zánětu, kdy je typický žlutý výtok (hnis v oku) a dochází zejména po probuzení ke slepení očních víček, je nutné nasadit antibiotické kapky. Ty jsou na lékařský předpis, proto je nutné s takovými příznaky navštívit praktika či očního specialistu.

Foto: alexeisido, Shutterstock.com

Kapičky dětem aplikujete čtyřikrát až pětkrát denně Foto: alexeisido, Shutterstock.com

Jak dlouhá trvá zánět a léčba?

Záněty spojivek se léčí zpravidla 7-10 dnů, délku léčby byste neměli urychlit s ohledem na pozdější recidivy. Aplikace kapek se provádí 4-5× denně. Kapičky je potřeba udržovat sterilní, aplikátor by se neměl dotýkat těla.

Kdy na pohotovost

Pokud jde o novorozence či kojence a k zánětu se přidá také vyšší teplota, je lepší vyrazit na pohotovost. Jinak postačí s návštěvou lékaře počkat do druhého dne a do té doby se pokusit zaléčit zánět volně prodejnými kapkami do očí, případně na oči přikládat teplý obklad ze světlíku či heřmánku.

Odborná konzultace: MUDr. Jaroslava Chlapková, praktická lékařka pro děti a dorost, Pardubice

Zánět spojivek

  • Jiný název - Konjunktivitida
  • Popis - Běžné zánětlivé onemocnění oka způsobené bakteriemi, chlamydiemi, viry nebo alergií či UV zářením
  • Příznaky - Rudé oči, pocit „písku v očích“, výtok, slzení, podráždění, otok
  • Inkubační doba - Několik hodin až dní
  • Léčba - Záleží na příčině (antibiotika, antihistaminika)
  • Prevence - Nesahat si do očí, umělé slzy

Reklama

Načítám