Hlavní obsah

Lexikon pupínků: Je to akné, bradavice, nebo meningokok?

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pupínky vám dokážou pokazit náladu, obzvlášť když nepříjemně svědí nebo vyraší na obličeji. Kdy jsou jen kazem na kráse a kdy je musíte brát vážně?

Článek

Ne každý pupínek na obličeji je akné a každou krupičku po těle nemůžete nazvat ekzémem. Některá vyrážka zmizí sama a jiné skvrny či puchýřky potřebují trochu péče – a s některými dokonce pospíchejte do nemocnice. Jak je od sebe poznáte a které infekční nemoci se projevují na kůži?

Akné

Jedno z nejrozšířenějších onemocnění kůže je akné. „Projevuje se formou zánětlivých pupínků, uzlin nebo puchýřků, které jsou způsobeny ucpáním vývodu mazových žláz a následným zánětem,“ vysvětluje Denisa Jasinská z kosmetické značky Essenté. Objevuje se na obličeji, na zádech i na zadku a doprovází ji bolest, zarudnutí, hnisání. Na aknózní pleť platí čištění, vhodná péče, případně konzultace s kosmetičkou či dermatologem.

Milie a ječné zrno

Malé bílé bulky lze zaměnit za akné, ale liší se. Milie jsou drobné cysty z odumřelých kožních buněk – bez bolesti a bez zánětu. Jsou časté u dětí, v dospělosti se objevují nejčastěji kolem očí, odstranit je lze drobným naříznutím pokožky. Pokud je vřídek přímo na víčku a bolí a řeže, pravděpodobně se jedná o ječné zrno. Jde o bakteriální infekci, proto ho nemačkejte, ať se nerozšíří. Za pár dní zmizí samo, případně uleví antibiotické kapky či masti.

Opar

Herpetické viry, které běžně přežívají v lidském organismu, vyvolávají opary nejčastěji na rtech, nosu nebo genitáliích. Nevypadají jako pupínky, spíše jako puchýřky, zprvu čiré, později se kalí, nafukují a praskají. Pozor na dotyky a strhávání, ať infekci neroznesete. Opar je nejlepší přečkat, léčbu urychlí mastičky a náplasti z lékárny, jinak problematické místo ošetřete medem, šťávou z cibule, česnekem nebo octem. (Zkuste opar či jiný svědivý pupínek potřít čerstvou šťávou z netřesku!)

Foto: Domaskina, Shutterstock.com

Opar je nepříjemný, ale bolestivý stavFoto: Domaskina, Shutterstock.com

Bradavice

„Pravé bradavice jsou virové onemocnění, jehož nositeli jsou lidské papilomaviry. Ty jsou přítomny v organismu většiny lidí. Onemocnění ale obvykle propukne až ve chvíli, kdy je oslaben imunitní systém,“ vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec z pražské Polikliniky I. P. Pavlova. Bradavice odstraní tekutý dusík, speciální náplasti, tea tree olejíček, propolis, i přípravky z lékárny. Víte, jak se zbavit bradavic bez chemie?

Sluneční alergie

Naskáčou vám pupínky po delším pobytu na slunci? Může se jednat o alergii na slunce, solární dermatitidu. „Řešit ji lze podáváním antihistaminik, lokálním používáním kortikoidů při prudké reakci na kůži, podáváním antioxidantů i homeopatickou léčbou,“ radí Ivana Lánová, vedoucí lékárnice BENU Lékárny v Mladé Boleslavi. Je nutné používat ochranný přípravek s vysokým SPF a po slunění pokožku ošetřit hydratačním přípravkem.

Foto: Fineart1, Shutterstock.com

Solární dermatitida se objevuje především na odhalených místechFoto: Fineart1, Shutterstock.com

Opruzení

Opruzeniny vznikají především v místech, kde dochází k tření pokožky a většímu zapaření (pod prsy, mezi hýžděmi, na vnitřních stranách stehen). Kůže nejprve zrudne, pak se objeví bílá ložiska, která začnou mokvat. Dbejte na zvýšenou hygienu, důkladné vysušení, používejte antiperspirant nebo dětský zásyp, případně oblečení, které omezí pocení a tření. K rychlejšímu zhojení pomůže promazání mastným neparfemovaným krémem, olejem, uleví i genciánová violeť.

Ekzém a alergie

Zhrubnutí nebo zčervenání kůže, citlivá svědivá ložiska plná pupínků, mokvavých vřídků i prasklin – to pravděpodobně značí ekzém. Důležité je kůži neškrábat, zásadní je odhalit původce problému. Ekzém může vznikat stykem s bižuterií nebo kosmetikou, na slunci dráždí parfémy (Kterým voňavkám se v létě raději vyhnout?), bývají za ním i potravinové alergie a intolerance.

Spalničky

Na vzestupu jsou i spalničky, infekční a vysoce nakažlivé onemocnění, které postihuje i dospělé. Vyrážce předcházejí horečky, bolest v krku a rýma. Pak se objeví bílé pupínky v ústech, později červenohnědé skvrnky nejdříve na obličeji a za ušima a pak po celém těle. S podezřením na spalničky se svěřte lékaři.

Meningokok

Cítíte-li se jako při chřipce, ale současně máte po těle nachové flíčky, které vypadají jako drobné modřinky, návštěvu lékaře neodkládejte! Varovat by vás měla i spavost, nevolnost, světloplachost, zmatenost, bolest hlavy a tuhnutí šíje. V případě meningitidy jde o minuty, při podcenění příznaků hrozí doživotní následky psychického i fyzického rázu, v krajních případech i smrt.

Načítám