Hlavní obsah

Kořeněná hrachová kaše s uzeným masem a cibulkou

Hodnocení:
(59)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Dostatek bílkovin svému tělu můžete dopřát nejen z masa a mléčných výrobků, ale také z luštěnin. Hrachová kaše bohužel nepatří mezi vyhledávaná jídla, ale když ji zajímavě okořeníte, zjistíte, že je to vynikající pochoutka, navíc plná proteinů.

Ingredience pro:
4 porce
Na kaši
  • 300 g žlutého hrachu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 1/2 lžičky celého černého pepře
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • 150 ml mléka
  • 1 lžíce marockého koření ras el hanout
  • 1 lžička mletého římského kmínu
K podávání
  • 600 g uzené krkovice
  • rostlinný olej
  • 4 vrchovaté lžíce smažené cibulky
  • 8 okurek cornichonek
Článek

Postup

Krok 1: Pokud máte čas kaši chystat o den dříve, namočte hrách přes noc v dostatku vody a ideálně ji aspoň dvakrát vyměňte. Jestli čas máčet hrách nemáte, nevadí: půlený žlutý hrách, na rozdíl od celého zeleného hrachu, uvaříte i bez máčení předem, jen to trvá déle. Namáčení rovněž hrách trochu zbavuje jeho nadýmavosti. Jak upravit luštěniny, aby nenadýmaly?

Krok 2: Hrách zalijte asi 700 ml vody, přidejte oloupaný česnek, bobkový list, nové koření, celý černý pepř a dostatek soli. Přiveďte k varu a na mírném plamenu vařte asi 40 minut doměkka. Podle potřeby dolévejte vodu, aby byl hrách vždy aspoň lehce ponořený.

Krok 3: K uvařenému hrachu přidejte směs koření ras el hanout a římský kmín a nechte lehce spařit. Vyjměte bobkový list, nové koření a pepř. Hrách pak rozmixujte podle chuti úplně nebo jen částečně dohladka. Nechte chvíli odstát.

Krok 4: Plátky uzeného masa osmahněte na oleji. Připravte si cibulku - jak ji udělat opravdu dokonalou a přesně podle svých představ, se dozvíte v článku Několik druhů smažené cibulky.

Krok 5: Než se maso opeče, dokončete kaši. Vmíchejte studené máslo a podle potřeby i teplé mléko, nezapomeňte podle chuti ještě dosolit. 

Krok 6: Kaši podávejte ozdobenou smaženou cibulkou, s plátky uzeného masa a několika pikantními okurkami.

Kořenicí směs ras el hanout neodmyslitelně patří k severoafrické a arabské kuchyni. Okořenit si jím můžete třeba kuřecí nugetky. Neobejde se bez něj ani tradiční luštěninová marocká polévka harira – v receptu najdete návod, jak si směs namíchat doma.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.