Hlavní obsah
Foto: sta, Shutterstock.com

Foto: sta, Shutterstock.com

První doložené zmínky o konzumaci klíčků sice pocházejí z daleké Číny, ale luštěniny se tradičně nechávaly klíčit i v našich zeměpisných šířkách. Klasikou je pučálka – pokrm z naklíčeného hrachu.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 100 g hrachu
  • 3 lžíce másla
    7
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého chilli
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Hrách nechte přes noc nabobtnat ve studené vodě. Druhý den jej několikrát propláchněte, dejte do nakličovací sklenice (vše o klíčení i to, jak si nakličovací sklenici během pěti minut vyrobit doma, se dozvíte zde) a nechte asi tři dny klíčit. Každý den je potřeba klíčky dva- až třikrát propláchnout!

02.

V hluboké pánvi rozehřejte máslo. Přidejte slitý a lehce proschlý naklíčený hrách, špetku soli a chilli a asi pět minut restujte. Hotový hrách už není měkký, ale hezky křupavý.

Tip: Chilli můžete samozřejmě vynechat a přidat pepř nebo různá semínka. Nasladko je pučálka skvělá s rozinkami a sušeným ovocem.

Děláváte pučálku?

Související témata:

Načítám