Hlavní obsah

Problémy v lásce? Škodí zdraví, práci a ničí vám sebevědomí

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život v páru je úžasný, láska je prostě báječná. Jenže co když žijete s tím nesprávným mužem? Co když se ve vztahu spíš trápíte? Takové soužití vás nejenže nečiní šťastnými, ale škodí vám. A to i v oblastech, ve kterých byste to nečekaly.

Článek

Myslíte si, že když žijete s mužem, s nímž nejste šťastné, tak se váš problém týká jen lásky? Omyl! Milostné trápení  má vliv snad na všechny oblasti života a škodí vám i tam, kde si to možná neuvědomujete. Takhle vám život s nesprávným mužem komplikuje život.

1. Zdravotní problémy

Nenápadné bolesti hlavy, zad, žaludeční problémy a u žen často i nejrůznější gynekologické obtíže. To jsou podle odborníků velmi časté fyzické projevy neřešených vztahových problémů. „Nejdřív to začíná únavou, špatnou náladou, nechutí cokoli dělat, ale vše může směřovat i do nemoci. Z psychické bolesti se pak vaše tělo dostává i do fyzické bolesti,“ potvrzuje vztahová koučka Lucie Königová.

Dlouhodobé vztahové trápení pak mnohé vedou k různým formám úniku. „Někdo sáhne po alkoholu, někdo zase třeba po prášcích, aby se alespoň na chvíli dostal do pohody. Z dlouhodobého pohledu je to ale jen cesta k dalším zdravotním problémům,“ varuje Königová s tím, že v takovém módu lidé obecně rychleji stárnou a chřadnou.

2. Pracovní problémy a nulový osobní rozvoj

Možná si to nepřipouštíte, ale svoji nepohodu a nespokojenost si z domova nosíte i do práce. Jste nervózní, myšlenky vám utíkají, nemáte na nic chuť. A vaše výkonnost v práci klesá, děláte chyby, nedaří se vám komunikace s kolegy ani nadřízenými.

Ze stejných důvodů pak samozřejmě nemáte energii na sobě pracovat a posouvat se dál v jakékoli oblasti. Měli jste v plánu kurz anglické konverzace? Ten přece počká, až budete v lepší kondici. Že už je opravdu nejvyšší čas dopsat diplomovou práci? Kdepak, na tu nemáte ani pomyšlení. Najednou se ocitáte v naprostém vzduchoprázdnu, nežijete, ale přežíváte.

3. Maskování za práci

Je tu ale i opačná situace. „Někteří lidé utíkají před problémy do práce. Když jim vztah nefunguje a neřeší to, realizují se právě profesně,“ popisuje Lucie Königová. Zpočátku se to může zdát ideální. Získáte třeba vysněné povýšení, zvednou vám plat, daří se vám. Ovšem za cenu, že v práci trávíte hodiny a hodiny navíc, nemáte jiný život (Signály, že pracujete více, než byste měli).

„Je to cesta k vyhoření, navíc vnitřní hlas ve vás stejně pořád hlodá. Vidíte kolem sebe funkční vztahy, přepadá vás lítost, utápíte se ve vnitřním pocitu oběti a zloby zároveň,“ dodává Königová.

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Workoholismus je forma útěku z nespokojeného vztahu, ale přepracovanost nekončívá dobřeFoto: DimaBerlin, Shutterstock.com

4. Klesající sebevědomí

Bohužel klasická ženská reakce je vzít vinu na sebe. Co dělám špatně, že mě nemiluje? Jsem moc tlustá, hubená, taková či maková. Tímhle sebemrskačstvím si škodíte. Bez zdravé sebelásky se žít nedá, protože právě vaše sebevědomí je klíčem ke šťastnému životu.

Pokud navíc váš partner patří k těm, kteří rádi své protějšky kritizují a upozorňují na jejich nedostatky, je to cesta do pekel. „Tímto chováním jen posiluje vaše negativní smýšlení o sobě samé. Takový partner vám pouze vysává energii,“ říká vztahová koučka Iva Filipi.

5. Jiné mezilidské vztahy

Vaše trable mají vliv i na vaše okolí. „Partnerský nesoulad působí i na širší rodinu, kamarády, blízké. Začnou se vytvářet různé tábory, které se víc přiklánějí na jednu, nebo druhou stranu. Jste jak mezi mlýnskými koly. V rodinách se vedou zákopové války, nebo se vytvoří vztahové propasti a lidé se od sebe na dlouhé roky odloučí, protože se nesnesou,“ popisuje Lucie Königová.

Když je vztah dlouhodobě nefunkční, je rozhodně lepší z něj odejít, než se v něm trápit. Jak poznat, že je to zrovna váš případ? Tohle je 5 typických signálů, že váš vztah krachuje.

Načítám