Hlavní obsah

Koronavirus a vztahy: Tuhle rodinu strach z nákazy rozložil

Foto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Foto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Reklama

Vztah jim sice nevydržel, ale jako rodiče fungovali skvěle. Žaneta a Robin se ohledně své dcery vždycky na všem dohodli, změnila to až současná koronavirová krize. Vše vygradovalo do té míry, že otec dceru odvezl a odmítal ji matce vydat.

Článek

Život se někdy umí pořádně zkomplikovat, až člověk může nabýt dojmu, že jsou jeho problémy neřešitelné. Právě od toho tu jsou vztahoví mediátoři, kteří dokážou urovnat i ty nejostřejší spory. Přečtěte si příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Rozchod na jedničku

Žaneta (38) a Robin (44) neprožili nic neobvyklého. Potkali se, zamilovali se do sebe, začali spolu žít. Fungovalo to, protože byli oba profesně hodně úspěšní, měli podobné zájmy a známé. Rozumět si přestali, poté co se jim narodila dcera. Oba byli ale rozumní a pragmatičtí, takže se shodli, že než aby se spolu trápili, v klidu se rozejdou.

A to se povedlo, včetně dohody ohledně péče o dcerku, kterou oba velmi milovali. Od dvou let ji měli ve střídavé péči v režimu týden a týden, Robin si našel byt kousek od Žanety, od dcery je vždy dělilo jen pár minut chůze.

Zvrat s příchodem korony

Vše se ale zkomplikovalo na jaře, kdy Českou republiku zasáhla první vlna koronavirové krize. „Kontaktovala mě zoufalá Žaneta, že jí bývalý partner unesl dceru. Nechtěla ale věc řešit s policií, byla si jistá, že by se všechno ještě zhoršilo,“ popisuje Kateřina Bělková.

V zásadě šlo o to, že Robin má z nemoci panickou hrůzu, protože trpí silnou cukrovkou a spadá do rizikové skupiny. Žádal tedy, ať dcerka omezí jakékoli kontakty s okolním světem, aby od ní covid nemohl chytit. „Nechtěl, aby chodila do školky, a odmítl i to, aby ji hlídali Žanetiny rodiče. Jenže Žaneta pracuje jako ředitelka v domově pro seniory a nemůže si dovolit být doma s malou,“ vysvětluje Kateřina Bělková.

A tak pod tíhou stresu a obav Robin zpanikařil, holčičku sebral, odjel s ní na chatu a odmítal ji matce vydat.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Velký strach z neznámé nemoci dokáže s lidmi zamávatFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

On-line mediace

Kateřině Bělkové se nakonec podařilo Robina kontaktovat. „Byl s dcerou na chatě, měl zaměstnání, které mu umožňovalo úplný home office, tak jsme se domluvili na konzultaci on-line. Žaneta se připojila z domova, Robin z chaty a já ze své kanceláře. Vedla jsem mediaci a Robin i Žaneta dostali bezpečný prostor, aby si v klidu sdělili všechny své obavy,“ vzpomíná mediátorka.

Robin měl největší strach z toho, že když bude dcerka chodit do školky, dřív nebo později koronavirus domů přinese. Žaneta to chápala, ale zároveň nemohla nechat celý svůj pracovní tým ve štychu. Když Robin viděl, že se Žaneta nesnaží mu dělat naschvály, naopak si zachovala chladnou hlavu a chce se pokusit najít společné řešení, začal i on zase jednat racionálně.

Navrhl, že bude mít malou on, kdykoli bude Žaneta potřebovat jet do práce, a ona se na oplátku pokusí mít také více práce z domu, aby i ona mohla být s dcerou. „Zároveň mohla Žaneta Robina ujistit, že i její rodiče se nemoci obávají a z toho důvodu téměř nikam nechodí. Nákupy si nechávají vozit a návštěvy velice omezili, takže nákazy z jejich strany se obávat nemusí a i oni mohou s péčí o dcerku pomoci,“ uzavírá vyprávění Kateřina Bělková.

Těžký život v době pandemie

Současná situace je podle mediátorky velmi psychicky náročná a to i pro ty, od nichž byste ustrašené chování nečekali: „I lidé, kteří za normálních okolností jednají klidně, mohou v důsledku obecné nejistoty, která ve společnosti panuje, propadat panice a reagovat přehnaně.“ Přitom harmonie a pohoda s nejbližšími je v tuto chvíli základní předpoklad k tomu, abyste všechno zvládli. Proto není žádná ostuda požádat odborníky o pomoc, když atmosféra doma houstne.

Současná pandemie covidu-19 zasahuje do všech oblastí života, tedy i do vztahů. Kteří slavní se v karanténě rozešli?

Reklama

Načítám