Hlavní obsah

Jak se projevuje covid-19 u dětí? Většinou nijak nebo mírně

Foto: Oleksandr Yakoniuk, Shutterstock.com

Foto: Oleksandr Yakoniuk, Shutterstock.com

Reklama

Ze světových statistik vyplývá, že děti, u kterých byla diagnostikována nemoc covid-19, tvoří asi jen dvě procenta nemocných. Na to, že jsou pozitivní, se u nich většinou přijde ve chvíli, kdy onemocní dospělý. Jak u dětí nemoc probíhá?

Článek

Bojíte se o děti v souvislosti s nákazou novým koronavirem? Pozornost je namístě, ale vážné obavy si nepřipouštějte. Nákaza se totiž u malých pacientů obvykle – zhruba v 90 procentech případů – projevuje velmi mírně a neohrožuje je na životě.

Příznaky: potíže s dýcháním i průjem

Nemocné lze podle závažnosti rozdělit do několika skupin. První má takzvaný asymptomatický průběh: dítěti nic není, kromě pozitivního testu má i normální nález na rentgenu.

I v druhém případě jde o velmi mírný projev. Dětští pacienti mají příznaky onemocnění horních dýchacích cest, tedy většinou horečku, slabosti, bolesti svalů, kašel, bolest v krku, kýchají a teče jim z nosu. Lékaři u nich mohou vidět zarudlé hrdlo, a pokud je poslechnou fonendoskopem, je nález normální jako u zdravého dítěte. U některých malých pacientů se může projevit nevolnost, zvracení, bolesti břicha a průjem.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Příznaky covidu-19 jsou většinou lehké a připomínají zánět horních dýchacích cestFoto: Rido, Shutterstock.com

Kritické případy jsou velice vzácné

V případě středně závažných projevů mají malí pacienti problémy s dýchacím ústrojím, které se projevují pískoty či dušností, a zánět plic. U ještě komplikovanějších případů se kromě problémů s dýcháním objevují i zažívací potíže včetně průjmu. Nejkritičtější stavy, které jsou ale skutečně velmi výjimečné, mohou děti ohrožovat na životě, protože mohou vést jak k srdečním selháním, tak třeba i zánětu mozku či jiným orgánovým poškozením.

Bez příznaků, přesto infekci přenášejí 

Vzhledem k tomu, že u dětí se nemoc často projevuje bez příznaků, mohou infekci snadno bez varování přenášet. Navíc se ukazuje, že virus se vylučuje stolicí i několik dní po nákaze, takže je zde riziko přenosu i tímto způsobem, a to zejména u malých dětí, které ještě neudržují čistotu.

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Naučte děti mýt pořádně ruce, bude se jim to hodit po celý životFoto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Přehnaná reakce imunitního systému 

Kromě výše zmíněných potíží lékaři v hojně postižených zemích (v Itálii, Francii, Velké Británii a v USA) u dětí v souvislosti s nákazou covidem-19 zaznamenali i jiné potíže. V podstatě jde o nepřiměřenou reakci imunitního systému na vir, která může vést až k poškození hned několika orgánů v těle.

Probíhá v podstatě podobně jako takzvaná Kawasakiho nemoc, což je onemocnění, které způsobuje u dětí do pěti let záněty cév a srdce. Dalo by se zjednodušeně říci, že někteří dětští pacienti na vir reagují abnormální reakcí imunitního systému. Zkušenost lékařů ze zmíněných zemí ale naštěstí ukázala, že i tento stav lze poměrně úspěšně léčit.

Covidové prsty

U dětí a mladistvých se také mohou někdy objevit takzvané covidové prsty, jde o vyrážku v podobě červených hrbolů na prstech zejména u nohou. Je bolestivá a může svědit. Objeví se obvykle druhý až třetí den nemoci a do týdne zmizí. Kromě toho může mít nemocné dítě také třeba kopřivku nebo drobné výrony na kůži nohou.

Každopádně platí, že nemoci covid-19 u dětí se není třeba bát. Dokonce se ukazuje, že i děti, které mají například slabší imunitu nebo jiné vážnější onemocnění, zvládají boj s virem velmi dobře.

Odborná garance: prof. MUDr. Jan Lebl, CSc., přednosta Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol v Praze

Reklama

Načítám