Hlavní obsah

Jak dopadá dlouhodobý stres kolem koronaviru na znamení?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Výjimečná situace kolem epidemie je tady s námi už nějakou dobu a všem to začíná připadat nekonečné. Jak se s dlouhodobě stresovými situacemi vypořádávají jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Článek

Každý z nás se se stresem vyrovnává po svém, někdo to zvládá lépe, někomu se zůstávat v klidu příliš nedaří. Zajímá vás, která znamení tuhle dlouhodobou situaci kolem koronavirové pandemie už moc nezvládají, pociťují úzkost a přerůstá jim to přes hlavu? A kdo naopak umí zachovat chladnou hlavu a se vším se zatím statečně pere?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou velmi sebevědomé, rázné a akční znamení, na které stres normálně příliš nedopadá. Pokud se ocitnou v obtížné situaci, prostě se rozhodnou, co budou dělat, a samotná aktivita je stresu zbaví. Teď je ale situace jiná, protože nejlepší ze všeho je nedělat nic – a to Berani nemohou vystát. Nesnáší čekání, nesnáší omezení, nesnáší nutnost zavírat se doma a nestýkat se s přáteli. Celkový tlak situace tak na ně začíná neúprosně doléhat. Pište jim, vytáhněte je na zdravotní procházku nebo s nimi sportujte někde v přírodě, to oddálí explozi.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci nesnáší situace, které neznají, situace, ve kterých se ještě neocitli – a to se právě teď děje. První vlnu koronaviru vlastně zvládli docela v pohodě – ano, nejistota je vyvádí z míry, ale jsou neuvěřitelně houževnatí a vyrovnají se skutečně s ledasčím. Najedou si na své rutiny a s jejich pomocí stres zvládají. Teď už na ně ale pomalu začíná doléhat vědomí, že tohle možná ještě nějakou dobu potrvá, že to nelze jen tak přestát, ale možná bude třeba se i přizpůsobit. A to moc neumí. Mluvte s nimi, nechte je vyjádřit své obavy, to jim pomůže.

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Berany vezměte na procházku, s Býky mluvte, zvednete jim náladuFoto: Miss Ty, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci jsou vystresovaní hlavně proto, že už poměrně dlouho neviděli své blízké, že museli omezit svůj společenský život – komunikace je pro ně zkrátka vším. Bez lidí kolem sebe se cítí jako ryba na suchu, a to je pomalu začíná zmáhat. Snaží se ale všechno zvládat pomocí pravidelného skypování a jiných videohovorů a taky se ponořili do intelektuálního rozvoje sebe samých. Kdy jindy je ideální čas něco si přečíst, naučit se nový jazyk nebo se přihlásit na zajímavý online kurz. Díky tomu se jim zatím daří zachovávat zdravý rozum.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Jakkoli se to může zdát překvapivé, Raci zatím současnou situaci docela zvládají. Ano, tohle znamení je hodně citlivé a vnější vlivy působí na jeho psychiku dost silně, zvláště vlivy neblahé. Ale teď je pro ně nejlepším řešením situace zůstávat doma se svými nejbližšími, a to je něco, co jim vlastně dělá dobře na duši. Mají samozřejmě o své blízké strach, ale možnost trávit s nimi (alespoň některými) víc času je nabíjí a uklidňuje jejich rozjitřené nervy. Razí heslo, že všude je dobře, ale doma nejlépe, a teď toho lze hojně využít.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi minimálně navenek udržují zdání, že jsou v pohodě. Ale čím dál tím víc to začíná být spíše póza pro vnější svět. Lidi si zvykli, že se na Lvy můžou spolehnout, že jsou vždycky v klidu a věci řeší s rozvahou. A tak si k nim chodí pro pomoc. Dlouhodobý stres současné situace si ale začíná vybírat svou daň a už i Lvi si dělají starosti a mají slabší chvilky. Pomůže jim, když se jich čas od času zeptáte, jak se jim daří, a vymámíte z nich skutečnou odpověď, ne tu nacvičenou a uklidňující.

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Přesvědčte Lvy, že i oni se můžou o druhého někdy opřítFoto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny jsou praktické a pragmatické a teď už mají všechno zase pod palcem. Ano, změna společenského nastavení každodenního života je nejdřív rozhodila a byly okamžiky, kdy si rozhodně dělaly vrásky. Ale teď už mají nastavený nový systém a rutinu, ví, co a jak, zvykly si na rychlé změny a stále přicházející nová opatření a už jsou vlastně v klidu. Jen tak něco je totiž nerozhodí, umí se přizpůsobit a vždycky naložit s danou situací nejlépe, jak se dá. Tohle znamení rozhodně nesedí s rukama v klíně.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy pociťují, že je toho na ně moc. Jejich psychika je poměrně křehká, negativní vývoj dění na ně doléhá a občas se cítí smutně nebo úzkostně. Na druhou stranu umí se svými emocemi pracovat, ventilovat je, nějak je usměrnit a dostat pod kontrolu, takže nejspíš nehrozí, že by skutečně upadly do nějaké deprese. Poskytněte jim podporu, kterou potřebují, utěšujte je, ale nemějte kvůli nim zbytečně strach. Vědí, co dělají, znají samy sebe, a pokud potřebují pomoc, řeknou si o ni.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři všechno drží zamčené uvnitř sebe, kde to pěkně bublá a vře, kdežto navenek jsou dost v klidu schovaní za svou kamennou fasádou. Čas od času to na ně dolehne a mají pocit, že se ve stresu snad utopí. Pak jsou neobvykle protivní, jízliví a zlí na okolí, než zase dostanou všechno pod kontrolu. Pokud tedy kolem sebe zrovna kopou, mějte s nimi trpělivost. Znamená to jen to, že jim situace přerostla přes hlavu a zrovna teď neví, co si počít. Jen to zkrátka nedávají najevo zrovna příjemně.

Foto: IKO-studio, Shutterstock.com

Občas je potřeba vypustit páruFoto: IKO-studio, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelcům pořád drží jejich nevyčerpatelná zásoba optimismu a dobré nálady. Samozřejmě pociťují závažnost současného dění, ale jsou báječně splachovací a zastávají názor, že by si člověk neměl způsobovat zbytečný stres tím, že řeší věci, které nijak ovlivnit nemůže. A tak prostě některé věci neřeší, na zprávy se nedívají, snaží se držet stranou a starat se o lidi kolem sebe, protože to je to jediné, co teď můžou dělat. A je jim vlastně dobře. Nač se zbytečně nimrat v něčem, co nejde nijak změnit.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorohy na současné situaci rozčiluje hlavně to, že mají pocit, že svět dělá málo pro to, aby se vyřešila. Jako velmi praktičtí a efektivní jedinci mají za to, že pokud by tomu někdo věnoval dostatek úsilí, byli bychom na tom daleko lépe, a tak je prostě rozpaluje doběla, že není u kormidla někdo schopnější. Jinak se umí vyrovnat se vším negativním, co jim přijde do cesty, protože jsou zkrátka silní a mají dostatek sil, aby si věci nepouštěli moc k tělu. Zatím se drží.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři se začínají pomalu hroutit pod tíhou všech omezení, která se na ně stále vrší. Svoboda je jim totiž vším a teď se cítí jako v kleci. Nedokážou sedět celý den v bytě či domě, to prostě neumí. Jediným řešením je pro ně útěk někam do přírody, kde jsou věci pořád ještě „normální“. Podnikejte s nimi podobné výlety co nejčastěji, jinak se z toho zblázní. Doléhá na ně totiž pocit, že jim žití protéká mezi prsty a že čas plyne dál bez nich – a to nemůžou vystát.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby se zmítají na vlnách emocí, které s nimi hází sem a tam – jeden den jsou vlastně docela v pohodě, mají svoje zajeté postupy a rutiny a už se naučily se situací nějak vypořádat. Ale druhý den je sevře nezvladatelná úzkost nebo vztek a jsou úplně na dně. Povídejte si s nimi, nabídněte jim pomocnou ruku, když to zrovna potřebují, a naopak se o ně nebojte opřít, když mají zrovna světlejší chvíle. Budou se tak cítit užitečně, a to je taky nakopne tím správným směrem.

Reklama

Související témata:

Načítám