Hlavní obsah

Rozvod kvůli sektě. Kdo bude vychovávat dítě?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to spokojené manželství. Hedvika (42) a Roman (46) spolu deset let šťastně žili a později i vychovávali syna. Hedvika ale propadla vlivu sekty a vše skončilo rozvodem. Boj se rozhořel především o syna, protože otec odmítal, aby i on byl součástí pochybného společenství. Pomohla až mediátorka.

Článek

Nikdy nemůžete vědět, co si pro vás život nachystá. Někdy přijdou situace, které se zdají být zcela neřešitelné. A právě s nimi mohou pomoci mediátoři a jejich nestranný a nezaujatý pohled na problém. Toto je další příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Vše změnila rodinná tragédie

Hedvika a Roman si spolu velmi dobře rozuměli, měli společné koníčky, postupem času i spoustu společných přátel. A tak spojili své životy a za pár let se jim narodil syn Honzík.

Situace v rodině se ale změnila poté, co Hedvika přišla o sestru Karolínu, která zemřela při tragické nehodě. Po Karolíně zůstal manžel a dvě malé děti. Hedvika se nedokázala s její smrtí smířit.

Když překonala prvotní šok, snažila se alespoň navenek fungovat normálně, ale její blízcí věděli, že je jiná. „Uzavřela se do sebe, téma smrti její sestry se stalo v rodině naprosté tabu. Z dříve veselé a společenské ženy se stal člověk, který se nedokázal z ničeho radovat, odmítal chodit do společnosti a podobně,“ popisuje situaci Kateřina Bělková.

Ach, ten internet

Zhruba v té době Honzík začal chodit do školy a Roman, který nevěděl, jak své ženě pomoci, se snažil věnovat alespoň jemu. Co nejvíc se staral o syna, aby manželce ulevil od povinností. Ta začala hledat spřízněné duše na internetu.

A pravda, vypadalo to nadějně. „Hedvika tu narazila na společenství lidí, kteří si prošli podobnou ztrátou jako ona. Začala s nimi navazovat kontakty a Roman se radoval, že se opět vrací mezi lidi,“ říká Bělková. Jenže tuhle radost brzy vystřídaly velké obavy.

Foto: dotshock, Shutterstock.com

Foto: dotshock, Shutterstock.com

Propadla sektě

Ukázalo se totiž, že nejde o žádné společenství truchlících, ale o sektu. Hedvika se mu měnila před očima, víře totálně propadla. Minimálně jednou týdně chodila na setkání s těmito lidmi, změnila šatník, odřízla se od posledních přátel, které měla, a víc a víc se vzdalovala i svému muži.

Tohle už jejich manželství neustálo. Roman se párkrát pokusil s Hedvikou opět sblížit, ale nakonec požádal o rozvod. Na všem se dokázali dohodnout, problém nastal ve chvíli, kdy se řešila podoba péče o syna.

Boj o dítě

Roman trval na svěření chlapce výlučně do své péče, to chtěla ale Hedvika také. Za mediátorkou Kateřinou Bělkovou je poslal odbor sociálně právní ochrany dětí. „Oba se báli, že v péči toho druhého bude dítě ohroženo. Hedvika ho chtěla vychovávat v hodnotách, které spolu se sektou přijala, Roman se zase bál, že jeho žena Honzíkovi vymyje mozek stejně, jako ho lidé ze sekty vymyli jí,“ popisuje Kateřina Bělková.

Rozpor v hodnotách neboli hodnotový konflikt je podle mediátorky jedním z nejtěžších střetů, ke kterým může ve vztazích dojít. Tohle bývají nejhůře řešitelné problémy. Nicméně v případě Romana a Hedviky se nakonec podařilo najít kompromis. Oba se v bezpečném prostředí vypovídali. Hedvika popsala, jak moc je pro ni společenství těchto lidí důležité, jak jí pomáhají přenést se přes smrt sestry. Roman zase vysvětlil, že nechce dělat své ex naschvály, ale bojí se o syna. „Hedvika to pochopila a stala se vstřícnější k jeho požadavkům. Nakonec se domluvili na střídavé péči, aby syn neztratil kontakt ani s jedním z nich a aby mohl poznat způsob života matky i otce,“ uzavírá celý příběh Kateřina Bělková.

Veškeré rozchody bývají těžké, ale nejhorší to bývá právě pro děti. Často se stává třeba to, že ex nemá zájem o děti. Máme ho k tomu nutit?

Načítám