Hlavní obsah

Botox: Kdy má smysl na něj jít poprvé, pro koho se hodí a kdo by se mu měl vyhnout

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Reklama

Chodí na něj ženy i muži, může pomoci s nechtěnými vráskami, ale také změnit miminku v obličeji. Jak funguje botox a proč se tohoto estetického zákroku není nutné obávat?

Článek

V dnešní době existuje mezi celebritami množství odstrašujících případů, jak to po estetických zákrocích nemá vypadat. Pokud je ale aplikace botoxu provedena s citem, nikdo to na vás ani nepozná. Co byste měli vědět, než se vydáte na cestu za vyhlazenějším čelem?

1. Jak botox funguje

Botox už má pevné místo mezi anti-age zákroky a rozhodně na něj nechodí jen celebrity. Na jakém principu funguje? V podstatě zrelaxuje svaly v určité partii obličeje. „Vyřadí z činnosti nervové zakončení napojené na konkrétní sval, který svou pohybovou aktivitou utváří záhyby v kůži, tedy vrásku. Sval se uvolní a to se na kůži projeví jako vyhlazení vrásky,“ vysvětluje dermatolog Jan Kučera z kliniky Perfect Clinic. Jednoduše řečeno: po aplikaci botoxu tolik nemhouříte oči, nemračíte se anebo nekrčíte nos a kůže je hladší.

2. Kdy začít a kdy už je na botox pozdě

Aplikace botoxu funguje nejlépe jako prevence, než se vám kvůli mimice vytvoří hluboké vrásky. „Velký význam má již při jemných vráskách – jsou zjemněné až vyhlazené a dále se neprohlubují,“ popisuje dermatoložka Sylvia Krajčová, specialistka na estetickou medicínu z Kliniky Yes Visage.

A v jakém věku je nejlepší začít? Je to individuální. Záleží, jaký typ pleti máte, jak moc používáte mimiku a také jak o pokožku pečujete zvenčí i zevnitř. „Nemá smysl, aby chodili lidé na botox ve dvaceti, ale na druhou stranu začínat s jeho injekcemi například až v padesátí letech může být zbytečné,“ vysvětluje Jan Kučera.

Důležité je vrásku podchytit, ještě když se vytvoří při mimice, ale po narovnání kůže zmizí. „Pokud je vráska již vidět i mimo mimiku, tak bohužel botulotoxin příliš nepomůže a je nutné pro vyhlazení používat i další zákroky, zejména injekční aplikaci výplní,“ upozorňuje dermatolog. Hlubší vrásky tak dokážou vyhladit injekce s kyselinou hyaluronovou.

Foto: UTeam, Shutterstock.com

Botoxem si můžete nechat vyhladit čelo, ale používá se také jako léčba třeba při migréně nebo při rehabilitaci po mrtviciFoto: UTeam, Shutterstock.com

3. Kam se botox aplikuje

Nejčastěji se botulotoxin využívá pro zmírnění vrásek okolo očí, na čele, mezi obočím, na nose a někdy také k pozvednutí koutků úst. Provádí se velmi tenkými jehlami, takže cítíte jen jemné píchnutí. Nástup účinku může být až do tří dnů a těsně po zákroku byste neměli předklánět hlavu ani cvičit, aby se zabránilo putování aplikované látky v obličeji.

4. Jak dlouho vydrží efekt botoxu

Účinky botoxu jsou vidět asi 3 až 5 měsíců po aplikaci – záleží, jakou dávku si necháte vpíchnout. „Tělo má schopnost regenerace a postupně začnou dorůstat nová nervová zakončení. Pokud klient chce, může se dostavit na další ošetření. Kdyby se mu efekt po botoxu nelíbil, vrátí se obličej do původního stavu a je to, jako by zákrok nikdy nepodstoupil,“ vysvětluje estetický dermatolog Mojmír Müller z Brna a dodává: „Jde proto o velmi bezpečné ošetření.“

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Botox je vhodný jako prevence, dokud se vrásky dělají jen při mimiceFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

5. Pro koho se botox nehodí

Jsou nějaké limity, kdy byste se měli zákroku vyhnout obloukem? „Aplikace botulotoxinu je vysoce bezpečná metoda, na kterou bylo provedeno tisíce studií. Nicméně jsou výjimky, kdy není vhodná. Do této skupiny patří těhotné a kojící ženy, alergie na kteroukoliv složku dané látky, infekční onemocnění a jizvy v místě aplikace a u pacientů s onemocněním, které postihuje svaly a nervy,“ říká Sylvia Krajčová.

Jako u všeho, tak i u botoxu mohou nastat nežádoucí účinky. Nejčastější jsou bolesti v místě vpichu nebo malé modřinky. Vzácně se může stát, že aplikace okolo očí nebo do čela způsobí pokles očních víček, nebo naopak nemožnost je úplně zavřít. Také se může vyskytnout syndrom suchého oka nebo celková slabost, jako byste měli chřipku. Tyto projevy by ale měly odeznít společně s vyprcháváním účinků botoxu.

Nejdůležitější zásada? Vybírejte správně lékaře

Botoxem ovšem můžete na čas získat nehybnou tvář, která má k přirozené kráse hodně daleko. Klíčové je tedy dobře zvolit odborníka a nechat ho posoudit, kam a kolik látky potřebujete právě vy, aby byl výsledek co nejlepší.

„Kamenný obličej bez vrásek není nikdy hezký!“ říká Mojmír Müller. „Snažím se zákrok vždy dělat tak, aby byla vyřazena extrémní miminka, ale aby zároveň zůstala ta přirozená. Například okolo očí doporučuje výrobce dát 12 jednotek preparátu, ale to jsem nikdy nikomu nedal, začínám na pěti. Nesmí se to přehánět!“

Cestou k mladistvé pleti rozhodně nejsou jen estetické zákroky! Zásadní je dbát na každodenní domácí péči. Které látky ve skincare zmizíkují vrásky?

Reklama

Načítám