Hlavní obsah

Neinvazivní metody omlazení: Mladší během pauzy na oběd

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé touhy provází lidstvo od nepaměti. Kdo by si nepřál rozluštit tajemství věčného života nebo se napít elixíru mládí? Přestože se to zatím podařilo jen pár vyvoleným z pohádkových knížek a filmového plátna, za pomoci estetické medicíny můžete stárnutí zpomalit i ve skutečném světě.

Článek

Ještě než se z vrásek v obličeji stanou letokruhy, které nekompromisně prozradí váš věk, je dobré vědět, jak tomuto procesu předejít. Kromě kvalitní domácí péče můžete své pleti dopřát osvědčenou prevenci v podobě miniinvazivních zákroků. Která zkrášlující vylepšení zvládnete absolvovat během obědové pauzy?

Přirozenost na prvním místě

Ne každé ženě se daří stárnout s grácií. S přibývajícími svíčkami na narozeninovém dortu se může leckteré oslavenkyni snižovat sebevědomí, i když by samozřejmě nemělo. Ale jestli vás povadlé kontury v obličeji trápí a své vrásky nepovažujete za symbol krásy, zvažte pomoc odborníků. Nebojte, nezařadíte se mezi živoucí důkazy zpackaných plastik. Drobnými úpravami docílíte výrazně mladšího, avšak stále přirozeného vzhledu. Mějte ovšem na paměti, že žádné ošetření není trvalé a za několik měsíců až let je zpravidla zapotřebí ho absolvovat znovu.

Foto: Milan Ilic Photographer, Shutterstock.com

V oblasti anti-aging medicíny jsou nejpopulárnější neinvazivní zákroky, které nevyžadují hospitalizaci ani dlouhou rekonvalescenciFoto: Milan Ilic Photographer, Shutterstock.com

Botox místo oběda

V dnešní uspěchané době se ukazuje, že čas je výsada, na kterou nedosáhne jen tak někdo. „I proto stoupá zájem o miniinvazivní ambulantní metody, které lze provádět rychle, bezbolestně a s minimální rekonvalescencí. Někdy se říká, že se jedná o zákroky během polední pauzy. V omlazení obličeje je stále moderní aplikace botulotoxinu a kyseliny hyaluronové. Velmi žádaná je také modelace brady výplňovými materiály nebo konturace dolní čelisti,“ říká vedoucí dermatolog Perfect Clinic, doktor Jan Kučera.

Lepší dříve, nežli později

Aplikace botulotoxinu spočívá v injekčním podání do místa, které chcete vyhladit. Nejčastěji se provádí v horní třetině obličeje, týká se mimických vrásek v oblasti zevního očního koutku, vrásek čela a tzv. mračivky (vráska u kořene nosu). „K botulotoxinu se v současnosti přistupuje jako k metodě léčebně-preventivní. Nejlepší je tedy začít s aplikacemi dříve, než dojde k vyhloubení vrásek a definitivnímu zlomení kůže. Dnešní trendy preferují menší množství botulotoxinu s důrazem na větší přirozenost a snahu o částečné zachování mimiky,“ vysvětluje korektivní dermatoložka z Laserového centra Anděl, doktorka Edita Jatšová. Cena za aplikaci není závratně vysoká, startuje na částce 1000 Kč.

Foto: dimid_86, Shutterstock.com

Přirozená tvorba kolagenu, který je zodpovědný za pružnost pleti, klesá po 25. roce života, k opětovné tvorbě jej nastartuje třeba kyselina hyaluronováFoto: dimid_86, Shutterstock.com

Dokonalá vycpávka

Naopak ve spodních dvou třetinách obličeje se používá spíše kyselina hyaluronová. Ta funguje jako jakási vycpávka propadlého místa. „Vzhledem k tomu, že se v kůži normálně vyskytuje a zodpovídá za vazbu vody, bude i tato uměle dodaná látka hydratovat ošetřené místo. Také je prokázáno, že stimuluje novotvorbu kolagenu,“ upřesňuje Edita Jatšová.

Tento výplňový materiál se hodí, pokud chcete určité oblasti dodat objem. „Je ideální ke zvětšení rtů, zahlazení kuřáckých vrásek, pokleslých ústních koutků nebo nosoretních vrásek. Stále více žádaný je také kvůli konturám obličeje, tedy v oblasti spodní čelisti, brady či tváří,“ dodává Edita Jatšová. Zvažujete–li výplně kyselinou hyaluronovou podstoupit, připravte si minimálně 6000 Kč. To je částka, na které zákrok začíná.

Vypnutá pokožka

Povadlé kontury obličeje tvář jednoznačně zestařují. Vypnutí pleti se provádí například za pomoci vstřebatelných nití. „Jedná se o téměř bezbolestnou aplikaci, která má poměrně výrazný efekt s delší dobou trvanlivosti, protože při vstřebání nití dochází k tvorbě kolagenu v podkoží. Ošetření se provádí pouze v lokální anestezii a po skončení zákroku odchází klientka domů. Před zákrokem je ale nutná pečlivá konzultace, protože některé druhy poklesu tváří nejsou na niťový lifting vhodné. Jako třeba příliš buclaté tváře s výrazným kožním poklesem,“ upozorňuje Jan Kučera. Cena za takové ošetření se odvíjí od počtu a typu nití, konečná suma se ve výsledku může pohybovat od 4000 Kč do 40 000 Kč.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Facelift obličeje už ale není malým zákrokem. Operace trvá 2 až 3 hodiny a provádí se v částečné nebo celkové anestezii. Stehy se vydávají po 10 až 14 dnechFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Mladší obličej

Co když už vám ale neinvazivní metody moc nepomohou? To neznamená, že nemáte nárok na svěží a mladistvější vzhled. Starší ženy (ale i muži), které se nechtějí smířit s tokem času, jež má na svědomí jejich povadlý obličej, mohou podstoupit chirurgický facelift. „Dobře provedený zákrok dokáže částečně vyhladit vrásky, zejména kolem úst, a hlavně pozvednout i vypnout povadlé tváře. Téměř žádná operace estetické chirurgie však není navždy a o faceliftu to platí dvojnásob. Výsledek vydrží několik let a některé dámy pak podstoupí operaci znovu,“ říká plastický chirurg a vedoucí lékař 1. kolínského sanatoria, doktor Svatopluk Svoboda. Cena faceliftu startuje na částce 45 000 Kč.

Reklama

Načítám