Hlavní obsah

Přifoukne je botox a udělá kačeří úsměv: největší mýty o zvětšování rtů

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plné a souměrné rty jsou stále snem mnohých žen a estetická medicína to rozhodně umožňuje. Ne každá si ovšem na takový zákrok troufne. Většinou je odradí některé celebrity, které to se zákroky přeženou, nebo různé mýty. Které jsou ty nejčastější a jak je to doopravdy?

Článek

Estetická medicína dokáže ženám pozvednout sebevědomí, ale je pravda, že ne vždy se zákrok povede ke spokojenosti zákazníka. Jenže takové nepovedené plastiky různých celebrit, nemluvě o nelichotivých proměnách těch slavných, kteří se stali na zákrocích závislí, dokáží v mysli člověka vydržet poměrně dlouho. A pokud se k tomu přidá i pár informací ze zdroje „jedna paní povídala“, může se stát, že se pak mnozí zbytečně obávají jen zajít na odbornou kliniku a konzultovat to, co je trápí. Které fámy kolují o zvětšení rtů a proč jsou to nesmysly?

1. Rty přifoukne botox

Botulotoxin je sice látka, která se využívá v estetické medicíně, ovšem ideálně na redukci mimických vrásek v okolí čela a očí. Pokud by se totiž botox aplikoval do rtů, jediným výsledkem by byl přesně opak v podobě ochabnutí. Ke zvětšení rtů či pozvednutí ochablých koutků se proto používají výhradně výplně na bázi kyseliny hyaluronové, což je látka, která se v těle vyskytuje přirozeně, a proto ji organismus velmi dobře snáší.

2. Budu mít „duck face“

Jsou to právě našpulené kačeří rty celebrit, které část žen od zákroku mohou odradit. Většina touží spíše po přirozenosti, ta ovšem bývá na fotkách ze sociálních sítí často upozaděna. Záleží ale jen na vás, na čem se konkrétně domluvíte s lékařem, který bude zvětšování rtů provádět.

„Mnohem přirozenějšího výsledku dokážeme dosáhnout například novou technikou zvanou tenting. Jde o výplň rtů pomocí kyseliny hyaluronové, rty zvedáme vertikálně a získáme tak krásnou konturu s velmi decentním výsledkem,“ vysvětluje specialistka na estetickou a anti-agingovou medicínu doktorka Zuzana Macková z Kliniky Yes Visage. V rámci jednoho zákroku se vždy do oblasti obou rtů aplikuje maximálně mililitr výplně. 

Foto: Kotin, Shutterstock.com

I zvětšené rty mohou vypadat přirozeněFoto: Kotin, Shutterstock.com

3. Zvětšené rty mi vydrží napořád

Zvětšování rtů se nejčastěji provádí pomocí kyseliny hyaluronové, která je tělu vlastní a dobře se vstřebává. Proto však tento zákrok nevydrží napořád. „Efekt zvětšených rtů přetrvává většinou od 12 do 18 měsíců. I zde ovšem záleží na kvalitě materiálu. S dalšími aplikacemi se ale efekt prodlužuje,“ upozorňuje doktor Jakub Miletín z Perfect Clinic a dodává, že se může stát, že pacient nemusí být po zákroku spokojený. V tom případě však nemusí čekat rok, než se materiál vstřebá, ale lékař může kdykoliv urychlit vstřebání výplně za pomoci látky zvané hyaluronidáza, což je enzym, který výplň v podobě kyseliny hyaluronové za několik dní rozpustí. Pak musíte ovšem před novou aplikací počkat alespoň 6 týdnů.

„Bohužel se občas někde aplikují metakrylové výplně, kdy výplň rozpustit není možné, proto, prosím, pečlivě vyberte, co si necháte aplikovat do obličeje a dbejte, aby aplikaci vykonával speciálně vyškolený lékař a v žádném případě kosmetička,“ radí Zuzana Macková. Takový implantát zůstává navíc stále stejný, i když se člověku s věkem lehce mění tvář, rty pak mohou působit nepřirozeně. Některé kliniky používají implantáty, které jdou později odstranit, a člověk se tak může vrátit k původnímu tvaru rtů.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Čeští plastičtí chirurgové platí i ve světovém měřítku za vysoce kvalifikované profesionályFoto: puhhha, Shutterstock.com

4. Musím si na to brát dovolenou

Máte pocit, že se budete po zvětšení rtů hojit zhruba jako po plastice víček a zákrok bude vyžadovat delší dobu strávenou doma? To jsou zbytečné obavy. V případě aplikace kyseliny hyaluronové injekcí vám na zahojení bude stačit víkend. Zákrok samotný vám zabere zhruba 20 až 30 minut a rty po něm bývají pouze oteklé. Trvá to 2 až 5 dnů, ale pravidelné ledování tomu dost pomůže. Zákrok vás vyjde zhruba na částku mezi 5000 a 10 000 Kč podle množství výplně i typu konkrétního zákroku. Chirurgický zákrok pak vyžaduje delší dobu rekonvalescence (otok a modřinky mohou přetrvávat až deset dní), pokud je prováděn v celkové anestezii, tak zpravidla i den hospitalizace. Ceny se liší podle druhu zákroku, oproti injekční aplikaci jsou přibližně na dvojnásobku.

5. Určitě to bolí

Drobné estetické zákroky se často provádí injekčními jehlami, které někoho na pohled mohou děsit a vyvolávat strach z bolesti. Ničeho se však nemusíte obávat, neboť vám stejně jako u zubaře místo znecitliví buď anestetickým krémem nebo lokální anestezií. „Navíc se používá výplň s obsahem anestetika lidocainu, které zmírňuje bolestivost při samotné aplikaci. Po aplikaci se objeví otok a někdy i drobné modřinky, které ovšem během několika dní odezní,“ upřesňuje Jakub Miletín.

Reklama

Načítám