Hlavní obsah

Kosmetická rutina pro lepší pleť: Co dělat denně, co jednou týdně a co stačí jednou za měsíc

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Většina odborníků se shodne na tom, že na kvalitě pleti se odrazí to, co jíte, a také to, jak o ni pečujete. A také v tom, že pravidelnost je důležitější než drahé přípravky. Kosmetická rutina zkrátka nese své ovoce. Co dělat denně, týdně i jaká péče stačí jednou za měsíc?

Článek

Pravidelná péče o pleť se odrazí na její kvalitě. Jednoduchou denní rutinu je dobré v koupelně zavést už od mládí, ve vyšším věku pak můžete přidat pár produktů či péči v salonech. Čím začít? A jak často pleti dopřát hydrataci, peeling či masku, abyste ji naopak příliš nezatěžovali?

Co dělat každý den

Čištění: Denní kosmetická rutina by se dala rozdělit na ranní a večerní. V obou částech dne je však nejdůležitější čištění pleti. Pleť v noci regeneruje a čistí se sama, ráno je dobré zbavit ji mazu a potu. Večerní čistění pak znamená ponejvíce pleť dobře odlíčit, čištění nevynechávejte ale ani ve chvíli, kdy se nelíčíte, i přes den se na ní usadí řada nečistot.

Ráno stačí opláchnutí vodou, ke kterému můžete přidat čistící gel či pěnu. Tyto přípravky jsou jemné, mohou být navíc zaměřeny třeba na citlivou pleť s akné. Večerní čištění lze provést pomocí micelární vody, kterou je ovšem dobré střídat například s odličovacími oleji, ty zároveň hydratují a nečistoty dokonale rozpouští.

Tonizace: Na vyčištěnou tvář naneste tonikum, smyje zbytky čisticích produktů, pleti dodá vláhu, pomůže jí obnovit přirozené pH a vstřebat následné produkty, jako je sérum a denní či noční krém. Tonikum může navíc obsahovat blahodárné látky, jako je kyselina hyaluronová či salicylová, tea tree oil na akné i ovocné (AHA) kyseliny.

Hydratace a SPF: Chcete-li mít krásnou nestárnoucí pleť bez vrásek, je nezbytnou součástí každodenní hydratace. Tu zvyšujte úměrně svému věku. Kromě denních a nočních krémů tak můžete zhruba od třiceti přidat i koncentrovaná séra, produkty proti pigmentovým skvrnám a hlavně ochranné přípravky s SPF. To by mělo být v létě vysoké, ale nezapomínejte na ochranný faktor po celý rok.

Oční krém: Nezbytný by měl být ve vaší každodenní péči také oční krém. Kolem očí se vráskám totiž často daří. Můžete jej používat klidně dvakrát denně, minimálně před spaním ho ale malé množství pod oči vklepejte.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Oční krém aplikujte každý večer před spanímFoto: fizkes, Shutterstock.com

Každý týden

Peeling: Jednou týdně je dobré odstranit z pleti odumřelé kožní buňky, k čemuž vám pomůže exfoliace neboli peeling. Chcete-li však pokožku udržet po létě dlouho opálenou, tento krok vynechte.

Pleťová maska: Pleťové masky mohou mít nejrůznější podobu. V poslední době jsou oblíbené takzvané plátýnkové jednorázové masky zvané sheet mask. Stačí vám na ně 15 minut ve vaně, u televize či u knížky a jejich efekt je okamžitý.

Masáž obličeje: Pokud máte čas, je možné zařadit masáž obličeje pomocí rollerů či kamene guasha klidně každý den. Chce to ale trochu času navíc a tak tento rituál zařazujeme do týdenní rutiny. Postačí totiž, když masáž budete provádět alespoň o víkendu. Zpevníte tak mimické svaly a vyhladíte jemné vrásky.

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Peeling obličeje postačí jednou týdněFoto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Každý měsíc

Návštěva kosmetičky: Odborníci by vás rádi viděli na kosmetice každý měsíc, ale upřímně řečeno, pokud neřešíte nějaký problém, například s akné, nebo pokud to pro vás není relax, na který si rádi ušetříte, není to povinnost. Návštěva salonu je ale skvělý dárek třeba k narozeninám od kamarádek, jednou za čas je fajn se u odborníka zastavit, zkonzultovat stav vaší pleti a nastavit správnou péči.

Úprava či barvení obočí a řas: Pokud si zakládáte na dokonale upraveném obočí, je možné leccos zvládnout doma. Jsou ale ženy i muži, kteří spíše než na kosmetiku zajdou každý měsíc do takzvaného brow baru. Tam vám vykouzlí obočí na přání a péče o něj je pak jednodušší.

Čištění kosmetických štětců: Co si ale určitě zapište do kosmetické rutiny, to je čištění produktů a zvláště houbiček a štětců na dekorativní kosmetiku a make-up. Postačí mýdlová voda, nebo speciální dezinfekce na štětce. Kromě toho, že správná péče prodlouží jejich životnost a usnadní líčení, nebudete si na obličej nanášet dokola různé bakterie a další nečistoty.

Reklama

Načítám