Hlavní obsah

Jak předejít striím na hýždích, břiše i prsou? Vsaďte na oleje a mažte se dvakrát denně!

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strie řeší nejen nastávající maminky. Víme, jak jim předcházet a čím si natírat pokožku těla tak, aby získala elasticitu a zároveň pomalu, ale jistě bledly všechny jizvičky.

Článek

Pokožka vyniká velkou elastičností, ale někdy je to nad její síly. Strie jsou jemné trhlinky na kůži, které vznikají rychlejším napínáním pokožky. Jde o specifický druh podkožních jizev a objevují se nejčastěji na hýždích, bocích, stehnech nebo prsou. Vypadají jako bílé čárky různé velikosti a šířky. Buďte v klidu, jsou naprosto normální. Na svém těle je má většina ženské populace.

Příčina strií

Je pravda, že o tom, jestli se u vás strie objeví, částečně rozhoduje genetika. Má je i vaše maminka? V tom případě k nim budete náchylná, jsou totiž do značné míry dědičné. Také můžou být na vině hormonální změny nebo rychlý růst v dospívání. Když se strie na těle objeví, zprvu bývají fialovorůžové, pak postupně blednou a nejsou už tak viditelné. Právě s těmi čerstvými jde ještě něco dělat, a má proto smysl o ně pečovat tou správnou kosmetikou. Zároveň je důležitá prevence, zvláště v době těhotenství. Doporučuje se začít s mazáním co nejdříve, tedy jakmile vyjde těhotenský test pozitivně, mažte se. Ale čím?

Oleje a krémy proti striím

Ideální je promazávat pokožku oleji, se kterými si dopřejete i masáž. Vhodný je například šípkový díky velkému obsahu antioxidantů a vitaminů. Dále olej z meruňkových jader, mandlový, rakytníkový nebo i bambucké máslo. Oleje vtírejte vždy jen do vlhké pokožky, tudíž ideálně hned po osprchování. Pokožka je pak hezky promaštěná a olej se postará o lepší elasticitu i sjednocenější tón.

Neholdujete mastným texturám olejů a másel? Můžete vybírat i v nabídce mezi krémy a tělovými mléky, jež se přece jen do pokožky lépe vstřebají. Důležitá je avšak pravidelnost a důslednost. Promazávat pokožku je potřeba každý den, klidně i dvakrát.

Salonní ošetření proti striím

Pokud vás viditelné strie na pokožce trápí, je možné nechat si je odstranit pomocí laseru. Nicméně taková procedura vás vyjde na několik tisíc. Stav pokožky zlepší také procedura mikrojehličkování, která v pokožce podporuje tvorbu kolagenu a elastinu.

  • Pečovat o sebe je důležité, ale stejně tak je třeba si ze strií nedělat zbytečně velkou hlavu. Jak napsala třeba Eva Burešová na svoje sociální sítě: strie jsou podle ní sexy!

Načítám