Hlavní obsah

Nadměrné ochlupení či vysoká váha? Pokud se stydíte za své tělo, nejste v tom sami, dámy a pánové!

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto na sebe nechává docela čekat, ale už se to blíží. Blíží se chvíle, které se mnozí obávají. Chvíle, kdy by měli odložit vrstvy oblečení a vyrazit nalehko, pokud se nechtějí upéct. Jenže co když se stydí, co když mají pocit, že se jejich paže třesou jako sulc, celulitida na stehnech je ostudná a madla lásky by neměla spatřit světlo světa?

Článek

V létě často potkáte ženu v šatech a džínové bundě a vedle ní muže jen v kraťasech a tílku. U vody se dámy schovávají do jednodílných plavek a různých přehozů, zatímco pánové to neřeší… Opravdu pocity studu a komplexy kvůli vzhledu trápí především ženy? Ne, lidé se stydí bez ohledu na pohlaví, u žen je ale důraz na vzhled stále silnější než u mužů a také se tím umějí mnohem víc zabývat…

Za své tělo se stydí muži i ženy

Z českých i světových výzkumů vychází, že dámy svá těla řeší a hodnotí víc negativně a trpí různými komplexy. Ale jak to mají pánové – opravdu se svým vzhledem spíš netrápí? Zeptala jsem se psychologa a terapeuta Michala Petra. Podle něj se sice traduje, že ženy mají potíže s přijetím svého těla, zatímco muže to tolik netrápí, ale ze své terapeutické praxe ví, že je to téma pro obě pohlaví: „V naší kultuře, jež oceňuje mládí a specifické proporce, může docházet ke srovnávání, které často nedopadá dobře. Vždy se najde nějaká část těla, jež je ‚příliš moc, nebo málo‘.“

Ve skutečnosti ale nejde jen o vnímání vlastní tělesné schránky, ale především o přijetí sebe sama: „Kdysi někdo řekl, že tělo je rukavicí duše. Ve skutečnosti je asi podstatnější, zda můžete jít životem rovně a smířit se s tím, jak vaše tělo vypadá.“

Až ve chvíli, kdy přijmete sami sebe, můžete o své tělo pečovat a třeba ho i trénovat tak, abyste nejenom lépe vypadali, ale především se lépe cítili. „Stydět se za to, jací jste, nikomu spokojený život nepřinese. Ale uznat, že máte duševní i tělesné limity, pomůže podpořit sebevědomí, ať vypadáte jakkoliv,“ vysvětluje Michal Petr.

Foto: Tatyana Dzemileva, Shutterstock.com

Tlusté kotníky, přehnaně chlupatá lýtka, kolena jako meloun, stehna samý pomeranč… Naložit si při pohledu do zrcadla není žádné umění! Zkuste to jinak…Foto: Tatyana Dzemileva, Shutterstock.com

Proč se stydíme

Dokonalé fotky na sociálních sítích, neustálý tlak na dokonalost i celospolečenský úzus, že štíhlé tělo nejen lépe vypadá, ale je i zdravější… To vše vede k tomu, že se mnozí lidé u zrcadla pozorují zamračeně a vidí na sobě jen nedostatky. Přitom ještě dvě století zpátky byla tloušťka symbolem prestiže – dokazovala, že máte dostatek jídla.

Ideál krásy se mění, co se ale nemění, je to, jak si mnozí dovedou sami „zavařit“: neustále se ženou za jakousi dokonalostí, která ale ve skutečnosti neexistuje. A tak se sice často mluví o sebelásce a body shaming je na černé listině, ale jen málokdo dokáže říct, že se sám sobě líbí a je se svým tělem spokojený.

  • Kvůli čemu se lidé za své tělo stydí nejčastěji? Na prvním místě je tělesná váha, většina lidí se domnívá, že jsou příliš tlustí, ale jiní se zase cítí příliš hubení. Mindráky může způsobit i nadměrné ochlupení, jehož se urputně snažíte zbavit, znaménka nebo pihy, které vypadají jako vady na kráse, vrásky, jež připomínají lidskou smrtelnost, řídnoucí vlasy, které ubírají na mužném charismatu. Ale je to tak opravdu?

Jak se přestat stydět za své tělo

Jste ve fázi, kdy se za tělo stydíte a neradi ho ukazujete? Nespěchejte na sebe, ale se změnami začněte hned. Cílem je přijmout své tělo i s „chybami“ a nedokonalostmi. Buďte k němu laskaví a uvědomte si jeho sílu a funkci.

Když má člověk pocit, že mu k dokonalosti chybí velký kus, pak se to často projevuje i na jeho chuti vypadat hezky. Je to vlastně začarovaný kruh: halíte se do neforemného oblečení, abyste zakryli špeky, a přitom v tom vypadáte tlustší… Zamyslete se nad tím, co vám opravdu sluší, nechte si poradit a přestaňte si říkat, že pěkné oblečení si koupíte, až… Ne, začněte o sebe pečovat hned!

  • Je pravděpodobné, že vaše mindráky mají zdroj. Může jím být někdo v okolí, kdo na vás klade nepřiměřené nároky, mohou to být sociální sítě, kde denně vidíte vyretušovaná dokonalá těla. Zbavte se jich. Odstraňte ze své blízkosti toxické lidi a zkuste vypnout online svět, aspoň na chvíli. Jak se naučit mít rád své tělo?
Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

Zkuste se na sebe usmát a přestat na sobě hledat chyby.Foto: Gladskikh Tatiana, Shutterstock.com

V nedokonalosti je krása

Zcela zásadní je přijmout myšlenku, že nedokonalost není třeba skrývat: je v ní totiž jedinečnost! Na to mimo jiné poukázal i projekt Na vlastní kůži, který realizovala značka Gillette Venus a oslovila přitom známé influencerky. Týnuš Třešničková například ukázala své popáleniny, Kateřina Kopicová z blogu Tělo s příběhem promluvila o tom, jak se jí během těhotenství udělaly strie, které jí ale připomínají, že má dvě krásné děti…

Načítám