Hlavní obsah

Knírek u žen - téma, o kterém se nemluví. Nepříjemnost lze snadným způsobem odstranit

Foto: STEKLO, Shutterstock.com

Foto: STEKLO, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holení a ochlupení je často propíraným tématem. Jen málokterá žena ale otevřeně přizná, že se musí zbavovat chloupků nad horním rtem, které připomínají mužský knírek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco chlapi dělají psí kusy, aby měli co nejhustší knírek, případně aby jim vůbec vyrostl a podtrhl jejich mužnost, ženě na přitažlivosti rozhodně nepřidá. Když ho zástupkyně něžného pohlaví neřeší, může se pasovat do kolonky „lesany“. Skrývání tohoto tajemství před partnerem a přáteli stojí čas i peníze. Není to ale zločin, který byste spáchaly a musely se za něj stydět. Je to spíš prokletí. Kdo nezažil, nepochopí. Existuje ale řada snadných způsobů, jak s ním zatočit.

Co je příčinou knírku u žen?

Nejde o banalitu, pro mnoho žen je knírek zdrojem úzkosti a ztráty sebevědomí. „Jemné chloupky máme po celém obličeji, ale záleží na pigmentu. Problém s tmavými chloupky pod nosem se objevuje u žen, které mají hormonální problémy, v menopauze nebo jsou tzv. španělský typ se snědou pletí a tmavými vlasy,“ vysvětluje kosmetička Iva Hynková. Je proto vhodné zamyslet se nad příčinou. Pokud by na vině nebylo hormonální kolísání, jako například v těhotenství, které se po porodu znovu vrátí do normálu, může za ním stát i nevhodná antikoncepce. V tom případě postačí poradit se s lékařem, a s tímto problémem tak definitivně skoncovat.

Několik způsobů, jak knírek odstranit

Měly jste za to, že s chloupky nad horním rtem je to stejné jako s každým jiným ochlupením a čím častěji se ho budete zbavovat, tím rychleji a ve větší intenzitě bude růst? Chyba lávky! Podle námi oslovené kosmetičky je naopak velká pravděpodobnost, že při pravidelném trhaní chloupků se postupně oslabí, rostou slabší a jemnější.

Nejvhodnější způsob odstraňování? „Při pár chloupcích je stačí trhat pinzetou po směru růstu. Pokud jsou chloupky hustější a pevnější, lepší je šetrné odstranění cukrovou pastou u kosmetičky,“ radí odbornice. Dostupné jsou speciální obličejové depilátorydepilační vosky a pasty, jimiž to zvládnete za několik sekund v pohodlí (a soukromí) koupelny. Na co zapomeňte, zvlášť pokud máte ochlupení spíš hustější, je žiletka. Hrozí zarůstání chloupků a podráždění. Knír byste tak vyměnily za nevzhledné růžové pupínky a moc si nepomohly.

Foto: V_Lisovoy, Shutterstock.com

Jedním z řešení je trhání voskem od profesionálaFoto: V_Lisovoy, Shutterstock.com

Lze se zbavit chloupků navždy?

„Pokud se chce žena zbavit chloupků na co nejdéle, jde to pomocí laseru nebo IPL, kdy se k odstraňování chloupků využívá intenzivní pulzní světlo. Při opakovaných zákrocích se chloupky zjemní a rostou pomaleji. Ale většinou se vlasová cibulka, ze které chloupek vyrůstá, časem obnoví a chloupky rostou znovu. Není to tedy definitivní řešení, ale určitě to problém zmírní,“ radí Iva Hynková. Nutno také dodat, že cena takového ošetření je ve srovnání s pravidelnou údržbou z lékárny nebo u kosmetičky poměrně vysoká, pohybuje se v řádu tisíců.

Údržba po (d)epilaci

Abyste předešly podrážděné pokožce, je nutné si po ošetření partie nad rty ošetřit. U voskových pásků jsou přiloženy navlhčené olejové ubrousky, které všechen přebytečný vosk z obličeje odstraní a pokožku ochrání. Pokud zvolíte jiný způsob, je důležité pleť zklidnit například maskou s obsahem aloe vera nebo panthenolem. „Těsně po epilaci na pleť nesmíte aplikovat těžké mastné krémy, lepší jsou lehké a snadno vstřebatelné. Přes den je velmi důležité používat krém ochranným faktorem SPF, aby se nevytvořila pigmentová mapa.“

Pigmentové skvrny připomínající knír

Nad rtem se mohou vytvořit i pigmentové skvrny, který knír připomínají. Jich se zbavit bohužel nedá. Make-up artistka Simona Bártová má na to jednoduchý recept – v tomto případě totiž nezbývá než si zahrát na vojáka v první linii a pomocí maskování splynout s okolím. Pigmentový „knírek“ občas vznikne u tmavších typů a projevuje se našedlým zbarvením oblasti horního rtu. „Barevná neutralizace ale funguje skvěle - použijte krémový korektor s nádechem lososového odstínu a zafixujte transparentním pudrem.“

Načítám