Hlavní obsah

Už nikdy žiletku! Poradíme, jak se na dlouho zbavíte chloupků

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Nežádoucí chloupky neřešíte jen v sezoně bikin – nehezky vypadají, i když se prodírají skrz tenké punčocháče. Jestli vás nebaví zbavovat tělo chloupků každý týden, přinášíme hned několik metod, jak to dělat jinak. Mohou se zdát dražší či bolestivější, ale jen na první pohled. Ušetříte čas, starosti a někdy i peníze.

Článek

Trápí vás tmavý či nezvykle hustý porost anebo chloupky na nevhodných místech? Pak zapomeňte na častý boj s žiletkou a zorientujte se s námi v metodách, jak problém vyřešit dlouhodobě, či dokonce trvale. Ušetříte si čas a nervy a získáte nejen pokožku hladkou na dotek, ale navíc i krásně jemnou a odpočinutou od častého holení.

Domácí fotoepilace

Velkým trendem poslední doby je fotoepilace pomocí technologie IPL – k odstraňování chloupků využívá intenzivní pulsní světlo (Intense Pulsed Light). Svazkem paprsků zahřeje buňky vlasové cibulky, tím je uspává a na daném místě už chloupek nevyroste. Nedochází přitom k zahřátí ani poškození okolních tkání.

Úspěšnost procesu má na svědomí melanin, který dodává chloupku jeho zabarvení. Právě toto barvivo do sebe dovede absorbovat svazek paprsků – to také limituje, pro koho je fotoepilace vhodná. „Funguje na chloupky v odstínech od přirozeně tmavé blond přes hnědou až po černou barvu a na pokožku ve škále velmi světlá až tmavě hnědá. Technologii IPL nelze použít na ošetření bílých či šedých, světlých blond nebo zrzavých chloupků a není vhodná ani pro velmi tmavou pokožku. Důvodem je nutnost velkého kontrastu mezi pigmentem chloupků a pigmentem pokožky,“ vysvětluje Miroslava Komanová, odbornice značky Philips.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Fotoepilace je bezbolestná a postupem času se potřeba odstraňovat chloupky stále snižuje, zhruba na měsíční frekvenci až dvouměsíční frekvenci. Záleží na individuální době dorůstání chloupků.

Cena přístroje se pohybuje kolem deseti tisíc korun, může se tedy jevit jako celkem vysoká. Jde však vlastně o jednorázovou investici – pak již nic dalšího nepotřebujete, a to po celé roky. Řekněme, že žena ročně zaplatí za holení žiletkou přibližně 1350 Kč. Gel na holení vyjde zhruba na 100 Kč a potřebujete přibližně dva ročně; holicí strojek včetně náhradních břitů, které vyměníte jednou za měsíc, stojí asi 750 Kč; zklidňující balzám nebo alespoň mléko po holení vyjde také kolem 100 Kč a budete potřebovat zhruba čtyři za rok – celkem tedy opravdu 1350 korun. Když tedy pořizovací cenu přístroje, který při běžném provozu vydrží až dvacet let, rozpočítáte na celá léta, kdy ho budete používat, cena za roční náklady za holení se sníží na více než polovinu.

Foto: Archiv firem

IPL přístroj oholí chloupky bez bolesti a na dlouhé týdny. Na foto (zleva): Philips Lumea Prestige IPL, 14 999 Kč. Braun Silk-expert 5 IPL BD 5001 v balení s holicím strojkem Gillette Venus Razor, 10 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Chcete-li depilovat celé tělo, pořiďte si IPL s výměnnými nástavci, většími na nohy a drobnějšími na podpaží a obličeji. Na foto (zleva): IPL epilátor BaByliss G960, 7999 Kč. Depilační přístroj Panasonic ES-WH90, 12 011 KčFoto: Archiv firem

Profesionální epilace v salonu

Pohodlným řešením může být i odstranění ochlupení laserem v salonu. Za péči si ovšem připlatíte – počítejte s vydáním v řádu tisíců. A také s více než jednou návštěvou. Různé chloupky se totiž v daný okamžik nacházejí v různých fázích růstu, a protože laser odstraňuje vlasové cibulky v růstové fázi, je třeba zajít do salonu několikrát. „Ošetření je dobré v rozmezí zhruba čtyř týdnů tři- až pětkrát opakovat. Teprve poté je dosaženo skutečně kompletního odstranění ochlupení v ošetřované oblasti,“ vysvětluje MUDr. Helena Reisingerová, dermatoložka kliniky Mediestetik. Už po jednom ošetření však až osmdesát procent stávajících chloupků nikdy znovu neporoste.

Právě zima je pro laserovou epilaci ideální období. Přibližně čtrnáct dní po proceduře totiž není vhodné vystavovat kůži přímému slunečnímu záření, aby nevznikla nežádoucí pigmentace. Začnete-li nyní, budete na plavkovou sezonu včas a dokonale připravené.

Foto: Archiv firem

Aby byla epilace účinnější, bojujte proti zarůstajícím chloupkům. Na foto (zleva): Cukrový tělový peeling Spa Secrets Morocco, prodává Marionnaud, 189 Kč. Peelingová rukavice Hammam Kessa Glove, Rituals, 160 KčFoto: Archiv firem

Klasický epilátor

Chcete-li se spolehnout na domácí péči, dlouhodobějšího efektu dosáhnete spíše s přístroji pro vytrhávání než pro holení. S epilátorem se chloupků zbavíte až na několik týdnů a porost postupně prokazatelně řídne – i když úplně se ho takhle bohužel nezbavíte. Pokud se bojíte bolesti, vězte, že moderní přístroje už na ni dokážou vyzrát. Můžete se spolehnout na masážní nástavce, chladivé gely a podobné vychytávky. Rovněž umějí zachytit i krátké chloupky, již od půl milimetru, odpadá tedy mezidobí, kdy čekáte, až dorostou do potřebné délky – jako třeba v případě voskové epilace.

Foto: Archiv firem

Moderní epilátory umějí nejen holit chloupky. Na foto (zleva): Epilátor BaByliss G824E obsahuje i výměnnou hlavu na pedikúru, 1990 Kč. Braun Silk-épil 5 má i nástavec pro začátečnice, který holí a epiluje zároveň, 1999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Pleť po epilaci potřebuje vydezinfikovat a zklidnit, vsaďte na víceúčelové kosmetické přípravky, které použijete i jindy. Zklidňující kolagenové tonikum Xhekpon Flash, 399 Kč. Balzám po holení Ryor, vhodný pro suché i mokré holení, 120 KčFoto: Archiv firem

Depilační vosky

Problematická může být oblast obličeje, protože je citlivější než jiné tělesné partie. Trápí-li vás knírek pod nosem či bujné obočí, vyzkoušejte studený vosk – jednoduše ho nanesete na vybranou partii, přiložíte depilační pásek a prudce ho odtrhnete proti směru růstu chloupků. Tím odstraníte nejen vosk, ale i nežádoucí chloupky. „Studený vosk je lépe snášen a je příjemnější než teplý vosk nebo vytrhávání jednotlivých chloupků pinzetou. Takto jsou chloupky odstraněny i s kořínkem, a upravené obočí tak vydrží po dobu čtyř týdnů,” říká stylistka značky Andmetics Andrea Lehner.

Na trhu seženete i praktické, již hotové voskové pásky, které proceduru příjemně urychlí. „Jediné, co ucítíte, je mírné zaškubnutí – a nežádoucí chloupky budou odstraněny i s kořínkem. Ve srovnání s vytrháváním pinzetou je to nejen výrazně rychlejší, ale i mnohem pohodlnější,“ dodává Andrea Lehner. Seženete dokonce i speciálně tvarované pásky na oblast obočí, horního rtu, ale i na chloupky v uších.

Foto: Archiv firem

Odložte pinzetu a vyzkoušejte rychlejší možnosti zbavování se chloupků v obličeji. Na foto (zleva): Depilační pásky na horní ret Lip Wax Strips, Andmetics, 249 Kč. Braun FaceSpa, epilátor s čisticím kartáčkem na obličej, stačí jen vyměnit nástavce, 1454 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zbavujete se chloupků depilací? Nezapomeňte namáhanou pokožku důkladně ošetřit. Na foto (zleva): Růžová voda Vivaco zklidňuje a hydratuje po holení, 139 Kč. Bio Levandulová voda Purity Vision, 179 KčFoto: Archiv firem

Jak s chloupky bojujete vy? 

Reklama

Související témata:

Načítám