Hlavní obsah

Máte chuť po létě zahodit žiletku? Proč se to nemusí vyplati

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

V plavkové sezoně nedáte chloupkům šanci, s podzimními teplotami vás ale potřeba denně se holit opouští a klidně byste nohy i podpaží nechaly přirozeně zarůst? Je to možná pohodlnější pro vás, ve skutečnosti to ale nemusí být zdravější.

Článek

Máte chuť vykašlat se na módní diktát hladké pokožky, protože pod vrstvami oblečení stejně případné nedostatky nikdo neuvidí? Nejde jen o kritické pohledy vašeho okolí. Návrat chloupků, pokud se několik dlouhých týdnů, ba dokonce měsíců nebude holit, může být nepříjemnou výzvou pro vaše pohodlí i zdraví.

Týká se to zejména chloupků v podpaží a na nohách. Ochlupení na genitáliích totiž slouží jako ochranná bariéra před vnějším prostředím

Více holení, méně chloupků

Pokud se zbavujete chloupků i s kořínky, postupně by vám měly růst slabší i méně hustě. Je ale třeba právě pravidelnost. Odložíte-li po létě epilátor či žiletku na dlouhé měsíce, vlasové cibulky budou mít čas se vzpamatovat a chloupky opět zesílí. Naopak nevěřte mýtu, že holením chloupky sílí a tmavnou. Mohou vypadat silnější, protože jsou seříznuté těsně u pokožky, kde jsou (podobně jako vlasy) silnější než v konečcích. Ani barva se nemění, tu máte danou geneticky.

Chloupky jsou bariéra pro přípravky

Váš porost pravděpodobně není tak hustý, že by přes něj mýdlo nebo tělové mléko neproniklo k pokožce. Přesto ale představuje určitou bariéru a oblíbené přípravky mohou v chloupcích ulpívat a zanechávat nečistý, upatlaný dojem. Krém se také déle vstřebává a zasychá, proto pozor, ať si následně neumastíte oblečení.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Dříve chlupy hřály a chránily před průnikem bakterií do těla, od toho dnes máme oblečení Foto: puhhha, Shutterstock.com

Lépe udržíte čistotu

Epilace i holení žiletkou může kůži dráždit a dokonce poranit, logicky vás tedy může napadnout, že neholení pro ni znamená zasloužený klid. Trpíte-li na zarudnutí či zanícené vřídky, může to problém na čas skutečně vyřešit. Jakmile ale přijde znovu čas krátkých sukní a oholených nohou, potíže se vrátí, na čas dokonce ve zvýšené míře. Přirozený hustý porost s sebou také nese problém s nadměrnou vlhkostí, a tím pádem růst mikroorganismů, kterým se ve zvlhlém ochlupení může dařit. Hladkou kůži se daří udržovat v čistotě a suchu mnohem snáz než tu zarostlou.

Foto: Just Life, Shutterstock.com

I ženy by měly používat přípravky po holení, které pokožku zklidníFoto: Just Life, Shutterstock.com

Mazání je snadnější

Tělo se potí bez ohledu na to, zda jste oholené nebo ne, je to jeho přirozená funkce. Rozdíl tu přesto je. Pokud antiperspirant nanesete na oholenou pokožku, může se do ní krásně vstřebat a plnit stoprocentně svou funkci. Přes chloupky se naopak k pokožce nedostane tak snadno, z části v nich ulpí a slepí je a snáze vás postihne nepříjemný zápach a pocit mokra. Deodorantů se nevzdávejte, lepší než gelové a krémové přípravky pro vás ale bude přípravek proti pocení ve spreji nebo v podobě solného krystalu.

Peeling i přes chloupky

Když se holíte, nezbavujete se jen chloupků, ale i šupinek a odumřelých buněk z pokožky. Pokud byste se holit přestaly, je vhodné kůži nohou a klínu dopřát peeling i přes chloupky. Provádět byste ho měly zhruba jednou týdně, a nešetřete jím.

Reklama

Načítám