Hlavní obsah

Jak přežít léto bez pigmentových skvrn? Vsaďte na správná séra a nevycházejte bez SPF

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hyperpigmentace je strašák mnoha žen. Tmavé flíčky se najednou objeví a jen tak se jich zbavit? Těžká věc… Proto je nejdůležitější prevence, tedy neopalovat si obličej. Co používat za kosmetiku, když už se s tmavými flíčky potýkáte nebo se bojíte, že se po létě přece jen objeví? Záchrana existuje!

Článek

Pigmentové skvrny většinou trápí ženy od třicítky výš. Příčinou je zvýšená produkce melaninu, který se v kůži normálně vyskytuje a slouží jako přirozená ochrana proti slunečnímu záření. Když se ale paprskům vystavujete nadměrně, může se to na pleti projevit „slunečními skvrnami“. Mohou být i důsledkem hormonálních vlivů, především během těhotenství.

Dobrá zpráva je, že jsou neškodné: je to tedy jen a pouze estetická potíž. Nejčastěji se objevují v obličeji, na hřbetech rukou, ale i třeba na ramenou. Jakou péči nasadit právě teď, na začátku léta, abyste nemusely na podzim hasit škody?

Rozjasňující séra jsou must-have

V rámci snahy o krásnou sjednocenou pleť byste doma měly mít ve výbavě několik sér. Kyselina hyaluronová pro hydrataci je nepostradatelná, a to pro každý typ pokožky. Pokud víte, že na pigmentové skvrny trpíte, přidejte k tomu sérum s aktivními látkami přímo zaměřenými na tento problém – tedy s vybělujícím a sjednocujícím účinkem. Mají schopnost potlačovat tvorbu melaninu v pigmentových buňkách a tím pádem se postarají o světlejší tón pokožky.

  • Jaké účinné látky umějí zmizíkovat pigment? Vitamin C, retinol, AHA kyseliny, niacinamid, kyselina glykolová nebo třeba výtažky z aceroly (zdroj vitaminu C).

Držte se SPF

Taková kouzla nejsou samozřejmě hotová přes noc a sérum je nutné poctivě aplikovat alespoň měsíc, abyste viděly výsledky. Podpořit to musíte také důsledným používáním přípravku s SPF, který je spolehlivou prevencí nejen před pigmentovými skvrnami, ale také úbytkem kolagenu, vznikem hlubších vrásek a před tvorbou závažných kožních nádorů. Navíc, pokud používáte nějakou formu vitaminu C nebo retinolu, může být kůže náchylnější na sluníčko. SPF je zkrátka povinné!

  • Kdy bojovat proti již vzniklým pigmentovým skvrnám? Nejúčinnější je to na podzim, kdy si můžete dopřát salonní ošetření v podobě chemického peelingu, laseru nebo fototerapie (tu můžete podstoupit v rámci možností i v létě). Zásadní je ale poctivě ošetřovat obličej po celé léto, aby se stav nezhoršoval.

Zbraně proti pigmentovým skvrnám

Zvolte sérum nebo krém podle toho, co vám vyhovuje. Zásadní přitom je používat vybraný produkt opravdu pravidelně! Mezi našimi tipy najdete sérum značky Nivea, které obstálo mezi čtenáři v anketě Kosmetické hvězdy 2022, a také zesvětlující krém Esthederm – ten milujeme v redakci.

Načítám