Hlavní obsah

Pomoc, zase mám prasklé koutky! Pozor na olizování rtů, trhání chloupků i některé vitaminy

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemné, a mnohdy dokonce bolestivé praskání koutků úst dokáže pěkně potrápit. Jaké jsou nejčastější příčiny a proč se potíže mnohdy vrací a nedají vám pokoj? Odbornice vysvětlí, čemu se vyhýbat a jak o pokožku úst správně pečovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zejména v chladnějších měsících roku jde o poměrně rozšířený problém, mnozí se s ním potýkají opakovaně. Prasklý koutek svědí, pálí a mnohdy i krvácí, bolí při jídle i pití, nemůžete se usmát, jelikož jakmile otevřete ústa trochu víc, okamžitě zase praskne. Dá se s tím něco dělat? Dermatoložka a specialistka na léčbu laserem vysvětlí vše, co je důležité vědět a dodržovat.

Za prasklé koutky mohou bakterie i chybějící vitaminy

„Praskání koutků trápí mnoho lidí, většinou ale přesnou příčinu nemůžeme určit, jde spíše o kombinaci více faktorů. V oblasti prasklých koutků se často z kožních stěrů vykultivují kvasinky nebo stafylokoky. Tyto obtíže ale mohou být i známkou jiné nemoci, jako je například anémie (chudokrevnost), nedostatek vitaminů B či C nebo stopových prvků, jako je zinek, či deficit kyseliny listové. Praskání koutků může být dále jedním z projevů ekzému, náchylnější jsou k němu lidé s atopickým ekzémem. Někomu ale koutky praskají třeba po stomatologickém zákroku,“ shrnuje Natália Havlíček, dermatoložka z Dermatologického centra Anděl.

Pozor na zlozvyky, depilaci i alergie

Pokožka v oblasti rtů a úst je velmi tenká a citlivá. „Hlavně v chladnějším počasí je pak nadměrně namáhána povětrnostními vlivy, zejména při častých přechodech z tepla do zimy. Za praskajícími koutky může být ale také zlozvyk olizovat si ústa. Sliny na rtech uschnou a snadno podráždí koutky. Příčinou trhlinek může být dále periorální dermatitida, která je vyvolána například různými alergiemi,“ uvádí Petra Řehořková, odbornice na laserové terapie, terapie pomocí fyzikálních metod a majitelka Petra Clinic.

Vytrháváte si chloupky v okolí úst pinzetou, případně používáte depilační vosk i na tuto choulostivou část obličeje? Ano, i to může být příčinou podráždění a posléze praskání velmi jemné a tenké kůže v koutcích úst, která se nešetrnými zásahy snadno naruší. „A tím se stává i mnohem náchylnější k vniknutí nějaké vnější infekce. U mužů může k podobnému narušení kůže dojít při holení. Vždy je proto důležité následně pleť řádně ošetřit,“ zdůrazňuje Petra Řehořková.

Foto: elenavolf, Shutterstock.com

Základem prevence je ochrana a promazávání kůže, při léčbě může rychle pomoci laserFoto: elenavolf, Shutterstock.com

Viníkem jsou i hormony

V případě dospívajících nebo těhotných žen, kdy v těle probíhají velké změny, může být za problémem s praskáním ústních koutků hormonální nerovnováha. Prasklé koutky se můžou vyskytnout také u lidí, jež užívají některé potravinové doplňky. Nelze přesně specifikovat které, jelikož u každého se může jejich konzumace projevit jinak, každopádně pokud to s jejich množstvím přeháníte, předávkování například multivitaminovými přípravky může negativně ovlivnit sliznici dutiny ústní i ústa samotná.

Prevence a léčba

Mezi preventivní opatření patří důsledná péče o pokožku úst a jejich okolí. „Kůži je třeba promazávat, lepším řešením, než jsou pomády a tyčinky na rty, je používat kalciovou mast nebo speciální hydratační péči, nejlépe s UV filtry. Když už problémy s koutky řešíte, jednou z možností je ošetření za pomoci laseru. Díky laserovému záření zničíme veškeré bakterie a viry, které mohou praskání koutků úst způsobovat,“ říká Petra Řehořková.

„Základem léčby jsou masťové základy, pokud je potřeba, tak v kombinaci s antimykotickou (protiplísňovou) nebo antibakteriální složkou. Dezinfekční přípravky s obsahem genciánové violeti či jodová tinktura jsou také možné, oblíbené jsou i tinktury s obsahem echinacey či konopného oleje. Pokud se obtíže vracejí, je vhodné doplnění zinku a vitaminu B či kyseliny listové,“ popisuje Natálie Havlíček. V rámci prevence nezapomínejte na pestré stravování, pitný režim a hydrataci pokožky. Pozor na některé potraviny (exotické ovoce, pálivá jídla), které mohou dráždit kůži.

Načítám