Hlavní obsah

20 nejkrásnějších trenčkotů: Vybírejte mezi klasikou, trendy zkrácenou verzí nebo kůží

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že ty nejlepší věci už byly v módě vymyšleny, a popularita trenčkotu tuhle teorii jen potvrzuje. Pohráváte si s myšlenkou, že byste si pořídily nový? Prohlédněte si 20 nejstylovějších kousků z podzimních kolekcí, ať víte, kam si ho jít vyzkoušet.

Článek

Ačkoli začínal v zákopech (právě tohle je překlad slova trench), postupně se probojoval až na pozici nejoblíbenějšího svršku všech dob. A skvěle se mu daří i dnes, kdy se vyloženě tíhne k jednoduchým nadčasovým kouskům a skloňuje se koncept quiet luxury neboli diskrétního luxusu.

Proč je tak populární?

Trenčkot vznikl primárně z praktických důvodů, kdy měl vojáky chránit před chladem, větrem i deštěm. Dnes si ale ceníme i jeho dalších atributů. Kromě zmiňované nadčasovosti (trenčkot opravdu nevychází z módy) si jeho majitelky nejvíce cení faktu, že se hodí bez výjimky ke všemu. A to platí zejména v případě, že máte v šatníku béžovou klasiku v prodloužené délce. Dalším obrovským plusem trenčkotu je, že díky svému střihu s variabilním páskem lichotí opravdu různým typům postav. Stačí otestovat pár základních délek a variant.

Využijte ho na maximum

Navzdory variabilitě trenčkotu se stylistka Irena Vokrojová stále setkává s tím, že ho ženy kombinují převážně s formálnějšími outfity, jako jsou šaty a podpatky nebo kalhotové kostýmy. To samozřejmě není chyba, pamatujte ale na to, že se tenhle kabát perfektně hodí také k ležérním sestavám, ve kterých hrají hlavní roli džíny nebo rovnou double denim. „Trenčkot je i skvělá součást volnočasového oblečení. Až půjdete ven v mikině, džínách a teniskách, přehoďte ho přes ramena a coby stylový doplněk klidně přidejte i kšiltovku,“ radí stylistka.

Foto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Trenčkot perfektně doplní ležérnější oblečeníFoto: Jeremy Moeller, Gettyimages.com

Foto: Jeremy Moeller / Edward Berthelot, Gettyimages.com

Přehodit ho ale samozřejmě můžete i přes šaty nebo outfity se sukníFoto: Jeremy Moeller / Edward Berthelot, Gettyimages.com

Na co si dát pozor?

Před nákupem nového trenčkotu si řekněte, jaké s ním máte úmysly. „Pokud rády vrstvíte a chcete pod kabát dostat teplejší svetr, dejte přednost oversized střihům. Klasické vypasovanější trenčkoty mají častokrát užší rukávy, na což je potřeba myslet předem,“ upozorňuje Irena Vokrojová. „Manžety se častokrát hodí více utáhnout,“ doplňuje. A tip přidává i k pásku: „Nemusíte ho za každou cenu pečlivě protahovat sponou. Dnes se nosí tak trochu ledabyle zauzlovaný.“

20 nejstylovějších trenčkotů z nových kolekcí

Nechcete nechat svůj oblíbený trenčkot o samotě a sháníte mu kamaráda? Nebo si ho pořizujete poprvé? Ať už je to jakkoli, můžete si v klidu proklikat dvě desítky kabátů, které momentálně najdete v obchodech. Najdete mezi nimi dokonalé módní klasiky nejen v béžové, ale i kousky pro ty z vás, jež se od ní chtějí odklonit. Momentálním hitem jsou například zkrácené trenčkoty do pasu, kterým častokrát chybí pověstný pásek, nebo kabáty v kožené či koženkové variantě.

Načítám