Hlavní obsah

Padesát odstínů zelené: Jak nosí tuto barvu slavné ženy? Den sv. Patrika se blíží

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den sv. Patrika slavíme 17. března a symbolickou barvou tohoto svátku je zelená. Není to barva jen tak ledajaká. Jde o optimistický odstín, který může oživit váš jarní šatník. Jak nosí zelenou slavné ženy a jak byste ji měly nosit vy, podle barevné typologie?

Článek

Od neonově zelené přes limetkovou, petrolejovou nebo hráškově zelenou až po olivovou a khaki. Protože 17. března se slaví Den svatého Patrika, patrona Irska, a vše se zahalí do zelené, rozhodly jsme se na barvu jara zaměřit i my. Má nespočet odstínů, proto můžeme říct, že sluší každému, jen najít ten svůj.

Jak nosí zelenou slavné ženy

V rámci nedávných módních přehlídek (např. Bottega Veneta, Gucci) se zelená objevovala v tlumenější variantě pistáciové nebo šedo-zelené. Ta druhá se dá považovat skoro za neutrální odstín, není zdaleka tak problematická na kombinování jako třeba intenzivní hrášková.

Jestli patří zelená k vašim oblíbeným barvám, podívejte se, jak ji nosí známé ženy. Ikonické jungle dress (se vzorem listů), které oblékla Jennifer Lopez v roce 2000, jsme nemohly vynechat. A ani princeznu Kate, z jejíhož outfitu z roku 2022 všem spadla brada.

Barevná typologie: Jak nosit zelenou barvu

Jak zvolit tu pravou zelenou pro vás? Při výběru módních kousků se můžete řídit barevnou typologií. Do hry vstupuje váš tón pleti (teplý nebo studený), barva vlasů a očí. Podle toho se pak určují konkrétní odstíny barev, které vám nejvíce lichotí.

  • Pokud vás toto téma zajímá, můžete poprosit o radu zkušené oko stylistky nebo prozkoumat internet. Skvělý je na to Instagram, kde zadejte heslo #coloranalysis:

Obecný návod zní:

  • Jarním typům (světlá pleť, světlé oči, světlé vlasy) budou slušet odstíny hráškově zelené - jasné a intenzivní varianty s teplým podtónem.
  • Letní typy (olivová pleť, zelenomodré nebo šedé oči, hnědá barva vlasů) mohou nosit svítivější, nebo naopak bledší zelené, které jdou až do tyrkysové. Vhodné je se držet studenějšího podtónu barev.
  • Podzimním typům (zrzky, brunetky s tmavýma očima) budou slušet zemitější tóny, tedy šedozelená, khaki, olivová, ale také petrolejová s teplým podtónem.
  • Zimní typy (tmavé oči a tmavé vlasy nebo naopak tmavé vlasy a světlé oči) budou vypadat skvěle v temně zelené (lahvové) a petrolejové se studeným podtónem.

Chce to experimentovat

Neznamená to ale, že jarní typ si na sebe nemůže vzít temně zelenou. V rámci barevných typologií existují i podkategorie, ale vyznat se v nich je už vyšší dívčí. Záleží na tom, jak máte zrovna obarvené vlasy, jak opálená nebo neopálená je vaše pleť, a co je nejdůležitější - jak se v daném módním kousku doopravdy cítíte.

Navrhujeme tedy následující postup: Barevnou látku přiložte k obličeji (ideálně bez make-upu) a pozorujte, zda se vám rozzáří oči a pleť, nebo si naopak připadáte, že vám barva ubrala z tváře život a působíte unaveně. Zkoušejte, experimentujte a inspiraci načerpejte i ve fotogalerii výše.

Podívejte se na video: Jak najít tu správnou zelenou barvu

Načítám