Hlavní obsah

Podle čeho vybrat barvu vlasů, aby zeštíhlila obličej a zvýraznila oči? Roli hraje i roční období

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Pokud přemýšlíte nad experimentováním s barvami vlasů, nejdřív se přesvědčte, zda jde o správný odstín pro vás. Jak poznat, co vám bude slušet? Vyjít můžete z barevné typologie podle čtyř ročních období, ale rozhodně to není jediná cesta.

Článek

Jedna z těch dobrých kratochvílí je ta, když si vybíráte novou barvu na vlasy. Zdá se to jako malicherné rozhodování, ale správně vybraný odstín může zvýraznit barvu vašich očí, zeštíhlit obličej nebo zvýraznit barvu vaší pleti i bez použití make-upu. Barva vlasů také může omladit nebo naopak přidat roky. A tomu se tedy rozhodně vyplatí věnovat pozornost. Jak si vybrat tu správnou barvu vlasů na míru? Zeptali jsme kadeřnic a podívali se na kloub typologii barev podle ročních období.

Barevný typ a roční období

Od čeho se odpíchnout? První vodítkem může být to, jaký jste barevný typ, zda teplý nebo studený, což se vyplatí znát i při výběru oblečení, šperků nebo líčidel. Teplý typ má tmavší pleť do olivova/žluta a sluší mu víc zlato než stříbro. Studený typ má světlé oči, světlejší pleť s podtónem do růžova a lichotí jim naopak stříbro. Poznáte to taky díky žílám – jsou spíš do zelena? Odpověď je teplý typ. Pokud jsou spíš do modra, jste typ studený. Jestliže vám sluší oba kovy a u žil si nejste jisté, máte neutrální podtón a tudíž prostor na kouzelní s vícero barvami.

Dalším návodem je typologie pomocí ročních období, která se může zdát jako přežitek devadesátých let, ale svůj platný základ má. Pomůže vám to se zorientovat v tom, co vám sluší.

Jaro

Jarní (teplý) typ má světlou pleť, modré, šedé nebo oříškové oči a světlé vlasy. Tomuto typu nejvíce sedí teplé odstíny od blond po světlou hnědou. Vlasy oživí i jemný melír.

Foto: Profimedia.cz

Gwyneth Paltrow nebo Nicole Kidman jsou představitelkami jarního typuFoto: Profimedia.cz

Léto

Letní typ (studený) má pleť s olivovým nádechem, která se snadno opaluje, a šedé, zelenomodré nebo hnědé oči. Sluší mu středně a tmavě plavá nebo oříškově hnědá barva vlasů.

Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolie a Sarah Jessica Parker jsou letní typyFoto: Profimedia.cz

Podzim

Podzimní (teplý) typ má často pleť s pihami, která se špatně opaluje a zelené či hnědé oči. Tento typ nejlépe vynikne v měděných odstínech, slušet mu bude také hnědá s červenými odlesky, tedy kaštanová barva.

Foto: Profimedia.cz

Julia Roberts nebo Julianne Moore spadají do podzimní kategorieFoto: Profimedia.cz

Zima

Zimní (studený) typ bývá buď typ „sněhurka“ s porcelánovou pletí, nebo „jižanka“ s pletí olivovou. Oči má zelené nebo hnědé. Zimnímu typu sluší tmavě hnědá nebo bordó. A je to jediný typ, který může zvažovat i černou barvu.

Foto: Profimedia.cz

Představitelkami zimy jsou Jennifer Connelly nebo Megan FoxFoto: Profimedia.cz

Dokonalá alchymie

Nic ale není černobílé a zařazení podle ročních období nemusí být nutně dogma, vstupuje do toho totiž spoustu proměnných. „Já sama rozřazení podle ročních období nepoužívám. Nerada ženy škatulkuji do přihrádek, protože se tím nastavují hranice a snižuje kreativita a volnost. Ženy se často upnou na svou vyhraněnou škálu odstínů, přitom občasné porušení pravidel působí velmi originálně,“ popisuje svůj pohled kadeřnice Martina Odstrčilová ze studia Marteena v Postřelmově.

Během roku se totiž může měnit i tón pokožky obličeje, proto spoustu žen volí v létě jiný odstín než v zimě – častokrát v létě blond a na podzim a zimu tmavší odstín. „Každá žena je originál. Některé mají studený tón kůže, ale velmi teplou barvu očí. Proto si mohou dovolit mix teplých a studených odstínů – jak na svých vlasech, tak ve svém šatníku,“ komentuje kadeřnice.

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka Katy Perry je zářným úkazem, že některé ženy si mohou dovolit jakoukoliv barvu a vypadají dobře. Funguje u ní jak černá, tak i studená blond. A skvěle dokáže přizpůsobit i líčení a oblékáníFoto: Profimedia.cz

Oči, pleť i zeštíhlení obličeje

Jak kadeřnice postupuje při vybírání barvy? „Zohledňuji především barvu pleti a očí. Dále mě ale ovlivňuje i tvar obličeje. Většina z nás žen ví, že tmavá barva zeštíhluje a světlá rozšiřuje. Toto pravidlo platí i při výběru barvy vlasů. Pokud chci v některé části hlavy dodat objem, tak použiji světlejší tón a tam, kde chci naopak objem redukovat, tak použiji tmavší odstín,“ vysvětluje Martina Odstrčilová.

Máte pár tipů, co byste ráda vyzkoušela, ale nemůžete se rozhodnout? „Pokud si barvou nejste stoprocentně jistá, sáhněte s kadeřnicí po přelivu. Ten se z vlasů postupně vymývá a jeho odstíny lze měnit. Velkou výhodou postupného vymývání je, že nebudete mít žádný nebo jen minimální odrost,“ dodává na závěr Kateřina Hamplová z kadeřnictví Klier.

Reklama

Načítám