Hlavní obsah

Velká dávka nahoty, móda vzhůru nohama i úchvatná Eva Herzigová: To nej z pařížského fashion weeku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Paříž má za sebou první letošní fashion week a módní svět zase spoustu témat k probírání. Kdo přišel s nejlepší couture kolekcí a komu se povedlo alespoň zdánlivě popřít zákony gravitace? Pokud jste neseděli u každé přehlídky, dejte si s námi malou rekapitulaci toho nej.

Článek

Couture fashion week představuje to nejlepší ze světa módní tvorby. Návrháři se nemusejí omezovat tak přízemním problémem, jakou je praktičnost: modely se šijí výhradně na zakázku a ručně a jejich ceny jsou nastavené tak, že si je může užít jen několik vyvolených. Haute couture má ovšem také svá pravidla, a pokud chce návrhář prezentovat svou kolekci v Paříži, musí být členem odborového sdružení Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Ačkoli jde o zboží s vysokou exkluzivitou, couture kolekce bývají očekávány s napětím – právě na nich se totiž objevují inovátorské nápady, které posouvají kupředu celý módní svět. A navíc jsou potěšením pro oko každého milovníka designu. Kteří návrháři předvedli nejzajímavější kolekce?

Viktor & Rolf

Nizozemské návrhářské duo obrátilo módní svět vzhůru nohama. Doslova. Na molo vyslali modelku s objemnou obrácenou sukní, která jí kompletně zakrývala výhled, tou další zase procházela konstrukce šatů. Tvůrcům se tak povedlo navodit dojem, že pro jejich módu zákony gravitace nefungují. Nutno podotknout, že tuto hru rozehráli na jinak tradičně pojatých modelech, které jsou podle Viktora a Rolfa jakýmsi stereotypem couture rób.

Foto: Profimedia.cz

Viktor a Rolf mají slabost pro půvabné šaty, ale musejí mít i nápadFoto: Profimedia.cz

Mugler

Kůže, latex, krajka a velká dávka nahoty. Značka Mugler pod vedením návrháře Caseyho Cadwalladera vnesla do Paříže trochu erotického dusna. Je to spodní prádlo, nebo plnohodnotné oblečení? Na tuhle otázku si musel každý návštěvník přehlídky odpovědět sám.

Foto: Profimedia.cz

Značka Mugler na modelkách nešetřila – na mole se objevily modelingové legendy včetně české krásky Evy Herzigové (vlevo)Foto: Profimedia.cz

Zuhair Murad

Po modelech libanonského návrháře s oblibou sahají hvězdy, když se chystají na červený koberec. Jeho modely miluje například Jennifer Lopez. Na kom za čas uvidíme výrazně barevné šaty, které byly představeny v Paříži? Návrhář ani tentokrát nešetřil kameny, krystaly ani perlami, jejich „těžší“ charakter ale vyvážil lehoučkými materiály a hravou barevností.

Foto: Profimedia.cz

Libanonský návrhář se pustil do barev a nebál se ani neonuFoto: Profimedia.cz

Elie Saab

Obrovské popularitě se těší i další libanonský návrhář, u kterého jsme zvyklí na dokonalé zpracování a použití jemných, hojně zdobených látek. Při pohledu na jeho nejnovější kolekci se zdá, že si nechal flitry a kamínky přivézt snad v kamionech, díky jeho citlivému přístupu ale zároveň získáte pocit, že je každý kousek skládačky na svém místě a nikde nic nepřebývá. Couture šaty Elieho Saaba se dědí z generace na generaci: Angelina Jolie jeden model přenechala dceři!

Foto: Profimedia.cz

Své vize proměnil v dechberoucí róby i Elie SaabFoto: Profimedia.cz

Gaurav Gupta

Jeho jméno možná slyšíte poprvé, určitě ale ne naposledy. Na pařížském couture fashion weeku indický návrhář debutoval a jasně ukázal, že má módnímu světu co dát. Designér, který pod svou značkou pracuje už dvě dekády, nás pozval do fantazijního světa, ve kterém podle svých slov žije, a předvedl kolekci inspirovanou časem a prostorem.

Foto: Profimedia.cz

Tak nějak to vypadá, když se futurismus potká s indickou řemeslnou tradicíFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám