Hlavní obsah

Gaultier měl Madonnu, Givenchy zase Audrey Hepburn. Poznejte múzy věhlasných módních návrhářů

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podněcovaly v nich kreativitu a posouvaly je výš a výš. I ti nejznámější módní návrháři měli své múzy, bez kterých by jejich profesní cesta nejspíš tak daleko nevedla. Víte, kdo podlehl osobnímu kouzlu herečky Audrey Hepburn a koho nejvíc inspirovala vlastní sestra?

Článek

Za každým úspěšným mužem stojí úspěšná žena. Minimálně v tomto článku mapujícím slavné módní návrháře a jejich múzy. Kterým dvojicím to profesně, a až na výjimky, i osobně klapalo?

Hubert de Givenchy a Audrey Hepburn

Celoživotní přátelství začalo odmítnutím. Audrey Hepburn (†63) zaťukala na dveře ateliéru Huberta de Givenchy (†91) s přáním, jestli by pro ni nemohl tvořit filmové kostýmy. Couture návrhář ale čekal tehdy slavnější Katherine Hepburn (†96), a herečce řekl ne. Jenže Audrey se nedala a pozvala ho na večeři, ke konci večera si plácli. Mistr Givenchy pro ni vytvořil šaty do filmu Sabrina (1954) a oblékal ji, i když si šla ve stejném roce přebírat Oscara za film Prázdniny v Římě. Za legendární výtvor platí černé šaty, které se objevily ve Snídani u Tiffanyho (1961). Na svého dvorního návrháře kráska nedala dopustit a prohlašovala, že jen v jeho šatech se opravdu cítí sama sebou.

Foto: Profimedia.cz

Hubert de Givenchy svázal s herečkou Audrey Hepburn nejen svůj pracovní, ale i soukromý život. Jejich přátelství trvalo čtyři dekády až do hereččiny smrtiFoto: Profimedia.cz

Yves Saint Laurent a Betty Catroux

Yves Saint Laurent (†71) potkal svou múzu v pařížském nočním klubu na konci sedmdesátých let. Betty Catroux (77) byla tehdy modelkou značky Chanel a návrháře oslovila svým provokativním, androgynním stylem.

Ten byl plachému umělci vždy blízký – právě on ženám naservíroval revoluční Le Smoking vycházející z pánského formálního oblečení. Blondýnka se stala jeho spřízněnou duší a archetypem odvážné sexy ženy, kterou měl při navrhování módy v hlavě. Betty Catroux je značce věrná dodnes – v roce 2018, deset let po návrhářově smrti, se stala tváří kampaně značky, která se dnes jmenuje Saint Laurent.

Foto: Profimedia.cz

Na archivní fotce z roku 1969 stojí návrhář po boku své blonďaté múzy Betty Catroux (vlevo), na druhé straně je jeho blízká přítelkyně a designérka šperků Loulou de la Falaise (†64)Foto: Profimedia.cz

Karl Lagerfeld a Inès de La Fressange

V roce 1982 se pětadvacetiletá Inès de la Fressange (64) stala vůbec první modelkou, která podepsala exkluzivní smlouvu s módním domem Chanel. Přijímal ji Karl Lagerfeld (†85), který se zrovna stal kreativním návrhářem značky. Modelka byla přesně tou chic Francouzkou, pro kterou chtěl tvořit, jejich cesty se ale o sedm let později rozešly. Návrháři se tehdy nelíbilo, že se jeho múza stala modelem pro bustu Marianne, symbol Francouzské republiky, měl pocit, že ho zradila.

Karl Lagerfeld, který proslul svou prostořekostí, dokonce prohlásil, že doufá, že už ji nikdy neuvidí. V průběhu let ale evidentně vychladl. Modelku přizval na přehlídku kolekce pro jaro/léto 2011 a při závěrečném potlesku ji vedl s rukou kolem jejího pasu. Francouzka přišla i na poslední rozloučení s návrhářem, který do své smrti v roce 2019 zůstal věrný Chanelu.

Foto: Profimedia.cz

Inès de la Fressange se stala první exkluzivní modelkou Chanelu. Bývalé modelce u nás vyšly módní knihy Se šarmem Pařížanky (2015) nebo Co si dnes vezmu na sebe? (2017)Foto: Profimedia.cz

Gianni Versace a Donatella Versace

Návrhář Gianni Versace (†50), který své první šaty ušil už v deseti letech, nechodil pro inspiraci daleko. Netajil se tím, že jeho největší múzou je jeho o devět let mladší sestra Donatella (66). Ta byla podle svých slov nejen panenkou, kterou návrhář oblékal, ale především jeho nejlepší kamarádkou.

Život návrháře Gianniho Versace ukončily výstřely – byl zavražděn v roce 1997 před svou honosnou vilou (o celém případu byla natočená druhá série seriálu American Crime Story, 2016–2018). Po jeho smrti přebrala brand s hlavou medúzy ve znaku právě Donatella, která stojí v čele Versace dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli oblékal supermodelky devadesátých let, největší inspirací mu byla sestra Donatella. K sourozencům patří ještě nejstarší Santo Versace (77), který je bývalý politik a podnikatelFoto: Profimedia.cz

Jean-Paul Gaultier a Madonna

Avantgardní designér a zpěvačka, která se nikdy nebála šokovat. Z tohoto spojení nemohlo vyjít nic přízemního. Francouzský návrhář Jean-Paul Gaultier (69) navrhl pro Madonnu (63) ikonický korzet se špičatou podprsenkou kopírující tvar kuželu. Ambiciózní kostým na turné Blond Ambition (1990) vyvolal rozruch podobně jako šaty, které oblékla popová diva o dva roky později na návrhářově charitativní přehlídce. Ty totiž zakrývaly všechno, jen ne ňadra a na podprsenku tentokrát Jean-Paul zapomněl. Návrhář zpěvačku oblékal i v roce 2018 na Met Gala, jehož tématem bylo propojení módy a křesťanství. Před dvěma lety pověsil profesi na hřebík a předvedl svou poslední couture kolekci.

Foto: Profimedia.cz

Tihle dva pro sebe mají slabost. Návrhář Jean-Paul Gaultier a zpěvačka Madonna se objímají na fotce z poloviny devadesátých letFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám