Hlavní obsah

Tina Turner byla Beyoncé své doby. Vystupovala v extrémně krátkých šatech, třásních i síťovině

Foto: Gijsbert Hanekroot - GettyImages.com

Foto: Gijsbert Hanekroot - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tina Turner byla Simply the Best - prostě nejlepší. Legendární zpěvačka vynikala silným hlasem, zapomenout se ale nedá ani na její módní přínos. Speciální pozornost si zaslouží zejména její pódiové kostýmy ze sedmdesátých a osmdesátých let, za které by dnes taková Beyoncé platila zlatem.

Článek

O Tině Turner se v posledních letech mluvilo jako o rockové babičce – zpěvačka totiž měla energie na rozdávání a poslední koncert si střihla v roce 2009, kdy jí bylo rovných sedmdesát let. Zavzpomínat ale můžeme i na její pěvecké začátky, kdy se postupně našla v krátkých délkách (její nohy jsou pojmem), flitrech, kamínkách a třásních, které uměla rozhýbat jako nikdo jiný.

Oblékal ji návrhář Marilyn Monroe

Velký podíl na tom, jak silným tématem se stal zpěvaččin módní styl, měl kostýmní návrhář Bob Mackie. Stál za ikonickými nahými šaty Marilyn Monroe (právě tohle byla jeho první zakázka) a v sedmdesátých letech oblékal spoustu velkých hvězd, včetně zpěvačky Diany Ross nebo Cher. Tiny Turner se ujal ve chvíli, kdy se rozešla se svým násilnickým manželem Ikem Turnerem a začala vystupovat sólo. Pro její energická vystoupení vytvářel kostýmy, které se pořádně leskly pod jevištními světly a v ideálním případě se ještě hýbaly spolu s jejich nositelkou.

Bob Mackie se smíchem vzpomínal, jak ho Tina Turner nutila šaty neustále zkracovat, zpěvačka to ale nikdy nedělala s cílem ukázat maximum holé kůže. Ve své knize That's My Life z roku 2020 vypráví, jak se jí její nohy nikdy nelíbily, protože byly, v poměru ke zbytku těla příliš dlouhé a hubené. „Nikdy jsem je nechtěla ukazovat. Když jsem pak začala na pódiu nosit krátké sukně, bylo to z praktických důvodů. Daly mi svobodu pohybu a já se hýbu opravdu ráda.“

Tina Turner se neoblékala pro muže

Zatímco první dekády její kariéry byly lemované síťovinou, flitry nebo kamínky, během devadesátých let začala více inklinovat ke kůži. Tehdy našla společnou módní řeč s návrhářem Azzedinem Alaïou nebo Giannim Versacem. I nadále ale zůstávala u pro ni komfortních kratších délek. Přestože se oblékala sexy, nedělala to prý pro mužské osazenstvo: „Nikdy jsem se neoblékla tak, abych oslovila muže v publiku. Ženy by se podle mě měly oblékat tak, aby vyjadřovaly svou vlastní sílu a krásu,“ napsala Tina Turner a dodala, že buddhismus jí naučil, že vnitřní krása vyzařuje navenek. „Ať už mám na sobě značkové šaty, nebo staré džíny, jsem stále stejná Tina,“ prohlásila jednou hvězda, která včera, ve věku třiaosmdesáti let, zemřela.

Načítám