Hlavní obsah

Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho: Ikonické šaty i sluneční brýle, které se prodávají dodnes

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Podle ikonických černých šatů identifikují Snídani u Tiffanyho i ti, kdo slavný film nikdy neviděli. Vydařených kostýmů ale Audrey Hepburn v roli Holly Golightly oblékla víc. Pamatujete na její oranžový kabát nebo sluneční brýle, které se s velkým úspěchem prodávají dodnes?

Článek

Ačkoli supervizi nad kostýmy ve filmu Snídaně u Tiffanyho (1961) držela proslulá designérka a majitelka osmi Oscarů Edith Head, za většinou klíčových looků stál francouzský návrhář Hubert de Givenchy. Ten považoval herečku Audrey Hepburn nejen za svou důvěrnou přítelkyni, ale také múzu, kterou rád oblékal před kamerami i mimo ně.

Audrey a Givenchy jako náhradníci

Audrey Hepburn a Hubert de Givenchy se seznámili v roce 1954 při spolupráci na romantické komedii Sabrina. Režisér Billy Wilder si tehdy myslel na španělského návrháře Cristóbala Balenciagu, který ovšem zakázku odmítl. Když pak šel režisér pro radu za hlavní hvězdou filmu, Audrey Hepburn přišla se jménem Givenchy. I on jim původně řekl ne, herečka se ale nedala odmítnout a pozvala návrháře na večeři. Během posledního chodu si plácli a jejich spolupráce pak pokračovala dál – a výsledkem jsou i nezapomenutelné kostýmy ze Snídaně u Tiffanyho.

Dá se tak říct, že kdyby roli Holly Golightly dostala Marilyn Monroe, která byla první volbou režiséra Blakea Edwardse, celý film i jeho kostýmy by vypadaly úplně jinak a ikonické malé černé by nejspíš vůbec nepřišly na scénu.

Nejslavnější filmové šaty

O šatech, ve kterých hlavní postava snídá croissant před klenotnictvím Tiffany, se mluví jako o jedněch z nejikoničtějších oděvů 20. století a nejslavnějších malých černých vůbec. Saténové šaty bez rukávů navrhl Hubert de Givenchy a času nejspíš odolaly právě proto, že jsou veskrze jednoduché. Model se zajímavě řešenými prostřihy na zádech původně odhaloval nohy, filmoví tvůrci ale chtěli do scény něco méně provokativního, a tak ho Edith Head přepracovala na delší variantu.

Ačkoli je značka luxusních šperků v samotném názvu filmu, perlový náhrdelník, který nosí Holly k šatům, nepochází od Tiffanyho. Ve skutečnosti ho navrhl francouzský klenotník Roger Scemama, který ve své době spolupracoval s velkými módními domy, jako byl Dior, Lanvin, Yves Saint Lauren a právě Givenchy.

Foto: Profimedia.cz

Tento filmový look byl nesčetněkrát reinterpretován. Jde zřejmě o nejslavnější malé černé neboli little black dress.Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Šaty s prostřihy na zádech navrhl mistr Givenchy.Foto: Profimedia.cz

Malé černé podruhé

Ačkoli se s filmem spojuje nejčastěji předchozí model, Hubert de Givenchy oblékl Audrey Hepburn ještě do druhých malých černých. Opět šlo o střih bez rukávů, šaty ale sahaly jen nad kolena a jejich lem zakončovala řada třásní. Ve snímku se objevily ve dvou různých variacích, přičemž u jedné figuroval také velikánský klobouk s hedvábnou mašlí.

Foto: Profimedia.cz

Černé šaty od Givenchyho podruhé: model v délce nad kolena zakončovaly třásně.Foto: Profimedia.cz

Nezapomenutelné sluneční brýle

Na černých šatech bylo postaveno rovnou několik outfitů, a velkou roli ve filmové módě tak sehrály doplňky. Nezapomenutelné byly sluneční brýle, které Holly nosila – byly od značky Oliver Goldsmith a šlo o model s názvem Manhattan. Značka je nabízí dodnes (zhruba za devět tisíc korun) a v prodeji je také kulatý model Audrey, který vzdává legendární herečce hold: jejich brýle nosila i ve filmech Šaráda, Dva na cestě nebo Jak ukrást Venuši.

Foto: Profimedia.cz

Želvovinové sluneční brýle provázely herečku celým filmem.Foto: Profimedia.cz

Snový oranžový kabát

Hubert de Givenchy pro filmovou Holly navrhl i oranžový kabát se siluetou, která pro něj byla v té době charakteristická. Kabát se stojáčkem a zúženým pasem odpovídal tehdejším trendům, úspěch by však měl i dnes – více než sedmdesát let poté. Jiné už by to nejspíš bylo kvůli etické stránce: doplněk totiž tvořil norkový klobouk.

Foto: Profimedia.cz

Audrey Hepburn v oranžovém kabátě s typicky ženskou siluetou. Na snímku s ní je George Peppard.Foto: Profimedia.cz

Tajemné růžové šaty

Ve filmu se objevují také zdobené růžové šaty, doplněné stejně barevným kabátem, ale jejich původ je nejasný. Ačkoli Hubert de Givenchy stál za všemi výraznějšími looky, s časovým odstupem vyšlo najevo, že tento model – jako jediný – na sobě nemá našitou značku Givenchy. Teorii, že byl do šatníku Holly přimíchán na poslední chvíli, nahrává také fakt, že byl viditelně upravovaný. Návrhář přitom tvořil všechny oděvy pro Audrey Hepburn na míru.

Foto: Profimedia.cz

Ve Snídani u Tiffanyho si zahrály i výrazné růžové šaty a také španělský elegán José Luis de Vilallonga.Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bohatě zdobené šaty mohly být do filmu přidány na poslední chvíli.Foto: Profimedia.cz

Dobrou noc!

Zatímco mistr Givenchy obstaral klíčové modely, Edith Head vyplnila zbytek neformálního šatníku. Pro hlavní postavu navrhla nezbytné základní kousky a také oversized košili, doplněnou vtipnou maskou na spaní v odstínu Tiffany Blue. Mimochodem, její repliky seženete v internetových obchodech i dnes.

Foto: Profimedia.cz

Ke zdobené masce na spaní měla Holly také špunty do uší s barevnými střapci.Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám