Hlavní obsah

Pletená kukla jako hit sezony. Nosí se nejen na hory, ale i do města. Co říkáte na tento trend?

Foto: Vilshanskyi, Shutterstock.com

Foto: Vilshanskyi, Shutterstock.com

Reklama

Myslíte si, že vás v módě už nic nepřekvapí? Možná přece jen něco ano. Právě teď je trendy pletená kukla, která byla donedávna doménou malých dětí. A jestli chcete, můžete jí vznešeně říkat balaclava.

Článek

Móda znovu dokazuje, že je lépe dát si pozor na věty, které začínají slovem „nikdy“. Málokdo totiž může říct, že nepronesl „Tak tohle určitě ne“, aby to později nezměkčil na „Dobře, zas tak špatné to není“. Abyste přijali nový trend, k tomu totiž častokrát stačí jen čas. Co myslíte: Stane se balaclava běžnou součástí vaší zimní výbavy?

Kde se vzal název balaclava?

Je úplně v pořádku užívat výraz kukla, ale setkávat se budete i s názvem balaclava (čti balaklava). Jeho původ leží, podobně jako třeba u trenčkotu nebo letecké bundy, ve válečné historii. Balaklava je přístavní město na Krymu, které bylo v říjnu 1854 dějištěm jedné ze zásadních bitev krymské války. Vojáci Velké Británie tehdy velmi špatně snášeli místní chladné počasí a na ochranu před zimou dostávali pletené pokrývky hlavy – a těm se později začalo říkat stejně jako městu.

Je trendy vypadat jako zločinec?

Kukla, která připomíná součást lyžařského vybavení, se na přehlídkách objevuje už od roku 2018. Vášnivou debatu tehdy rozpoutala kolekce značky Vetements, kterou spoluzakládal návrhář Demna Gvasalia: objevily se v ní totiž masky odhalující jen oči. Obličej skrytý pod látkou je přitom úzce spjatý s kriminální činností, a tak nepřišla jen pochvala za originalitu, ale také kritika. Ozývala se především ze strany žen, které se hromadně vyjadřovaly, že by se v přítomnosti zamaskovaného muže rozhodně necítily bezpečně.

Doplněk, který nikdy neměl ambice proniknout do ulic, přijal za svůj kontroverzní rapper Kanye West a loni se několikrát objevil na veřejnosti zamaskovaný. Možná se stydí za své nedávné výroky

Foto: Profimedia.cz

Kolekce značky Vetements spoustu lidí znechutilaFoto: Profimedia.cz

Z přehlídky do ulic

Zatímco masky působí rozporuplně, v módě se uchytily především kukly lemující obličej. Pletené kousky, které spojují čepici se šálou, uvedly ve své zimní kolekci značky Max Mara, Simone Rocha nebo Proenza Schouler a trend se rychle dostal i mimo přehlídková mola. Jako žhavý (a hřejivý) doplněk si kuklu navlékly i návštěvnice týdnů módy a hashtag balaclava jede i na Instagramu.

Foto: Profimedia.cz

Pletené balaclavy, které obličej nezakrývají, ale jen rámují, se staly trendem letošní zimyFoto: Profimedia.cz

Jak nosit pletenou kuklu

Pokud vás kukly lákají, můžete se po nich porozhlédnout v obchodech a vyzbrojit se tak na dny, kdy teploty klesnou pod bod mrazu. Vlasy si můžete kompletně zastrčit, pro většinu žen je ale lichotivější varianta, kdy alespoň sem tam nějaký pramínek z kukly vykukuje. Kapuce se dá také jednoduše stáhnout víc dozadu. Balaclavu lze nosit jak k vatovaným bundám, tak i ke kabátům.

Foto: Archiv firem

Zleva: Weekday, 530 Kč. Mohito, 299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Pull & Bear, 249 Kč. Arket, 845 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M, 399 Kč. Mohito, 299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Reserved, 299 Kč. NA-KD, 1060 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Arket, 1670 Kč (kašmír s vlnou). NA-KD, 699 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: COS, 1420 Kč (vlna s kašmírem). Samsøe Samsøe, 2590 Kč (vlna a alpaka), prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Monki, 470 Kč, prodává Zalando. Pull & Bear, 249 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám