Hlavní obsah

Slaměné a proutěné kabelky nejsou jen na pláž! Potvrzuje to Carrie Bradshaw i Jane Birkin

Foto: Getty Images/ Jeremy Moeller / Contributor

Foto: Getty Images/ Jeremy Moeller / Contributor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní kýč, který je povolen? Proutěné a slaměné kabelky. Možná vás překvapí, jak sofistikovaně mohou vypadat a že se nehodí jen jako plážová taška. Přesvědčíme vás, že tahle kabelka pozvedne městské i elegantní letní outfity.

Článek

Hledáte s nástupem léta módní kousek, který by okořenil letní outfity? Žádný jiný doplněk nekřičí „léto“ tolik jako zaplétané slaměné nebo proutěné tašky. A letos jsou v žebříčku trendů hned vedle kabelek v růžové a denimu.

Lehké letní kabelky a tašky

Materiál, z něhož jsou tyto krásné letní modely vyrobené, je různorodý: může to být čistě přírodní sláma a ratan, upravený papír, který vypadá jako zapletená sláma, dále rafie (palmové lýko), bambus anebo rozmanité směsi či syntetika. A je jen na vás, jaká úprava lahodí vašemu oku nejvíc.

Ratanové (proutěné) tašky drží tvar, jsou tvrdší a nepřizpůsobivé, naopak kabelky ze slámy, lýka či papíru, které v nabídce převažují, jsou měkčí a poddají se tomu, co do nich umístíte.

Nejvíc modelů najdete ve variantě shopper a využijete je jak na běhání po městě, tak i k výletu na pláž. Existují samozřejmě i menší a elegantnější verze – cross body nebo roztomilé taštičky do ruky, kam se toho sice nevejde tolik, ale zase se skvěle hodí k letním šatům a outfitu dodávají šmrnc a ženský půvab. V každém případě jde pouze o sezonní záležitost – na podzim a v zimě nechte takové kabelky odpočívat.

Ratan a sláma i do města

Kabelky z přírodních materiálů jsou často považované především za „plážové či mořské“ modely, ale je to škoda. Jistě, plavky a bílý kaftan doplní skvěle, ale můžete je směle kombinovat i k městským outfitům. Ba co víc, ratanové a slaměné provedení naleznete i u věhlasných značek a především tvrdší proutěná kabelka tak získává novou úroveň – outfitu dodává nádech luxusního stylu old money.

Variabilitu tohoto doplňku už dávno prokázala legendární zpěvačka a herečka Jane Birkin, která proutěný košík nosila všude, jen ne na piknik. A proto možná ani nepřekvapí, že ratanovou minikabelkou doplnila jeden z nových seriálových modelů také Carrie Bradshaw. Další potvrzení, že ji můžete zkombinovat k šatům, saku a lodičkám, asi není potřeba…

Skvěle doplní i minimalistické variace s džínami nebo denimovými šortkami, basic tílkem, které je hot trend sezony, a pohodlnými pantofli. A že vůbec nejlepší dvojku tvoří přírodní kabelka se lnem, to nemusíme ani připomínat…

  • Dejte si však pozor, s jakými materiály slámové či proutěné kabelky kombinujete. Jemný satén nebo hedvábí by mohl hrubší či drsnější povrch tašky zatrhnout či odřít.

Načítám