Hlavní obsah

Druhy kabelek a návod, jak je (ne)nosit. Vyznáte se v nich?

Foto: HighKey, Shutterstock.com

Foto: HighKey, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabelky jsou slabost mnoha žen. A je jedno, zda si vystačíte s jedním či dvěma kousky, nebo jich máte doma nepočítaně. Důležité je, jestli se v nich vyznáte! Tohle je základní typologie kabelek a návod, jak je nosit.

Článek

Je to skoro jako samostatný vědní obor. Vyznat se v druzích kabelek, vědět, na co se která hodí a jak ji nosit nebo nenosit, to není jen tak. Než vyrazíte na nákupy pro novou „taštičku“, prostudujte si náš lexikon kabelek. Třeba zjistíte, že potřebujete mnohem víc modelů, než zatím máte.

1. Alma: naprostá klasika

Jestli existuje nějaký univerzální typ kabelky, je to alma! Většinou jde o kabelku střední velikosti, oblých tvarů a rovného pevnějšího dna s kratším držadlem uprostřed. Někdy bývá součástí i odepínatelný popruh, ale tahle kabelka se nosí především na předloktí či v ruce. S tímto nadčasovým tvarem přišla poprvé v roce 1930 značka Louis Vuitton, dnes už ho ale vyrábí mnoho značek a na módním výsluní se alma více než právem drží dodnes. Hodí se totiž úplně ke všemu, skoro na jakoukoli příležitost, je ženská a zároveň i praktická.

Foto: Archiv firem

Zleva: Louis Vuitton, 43 400 Kč, prodává Farfetch. Guess, 4494 Kč, prodává EobuvFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Pepe Jeans, 1699 Kč, prodává Answear. Baťa, 1399 KčFoto: Archiv firem

2. Shopper: praktičnost nadevše

Hodně prostorná kabelka, do které se vejdou nejen drobnosti, ale i dokumenty velikosti A4 a k tomu malý nákup. Většinou s velkými uchy, takže ji lze nosit v ruce, na předloktí i přes rameno. Shopperky jsou opravdu praktické a je to velmi důstojná varianta igelitek či nákupních tašek. Na běžné nošení je to skvělá volba. Do práce, na nákupy, na oběd s kamarádkou, po kterém potřebujete dokoupit něco do rodinné lednice, k džínům či sportovnějším šatům... Super! Když ale potřebujete vypadat opravdu elegantně, tahle kabelka se na to moc nehodí. Ale chybět by vám rozhodně neměla!

Foto: Archiv firem

Zleva: Tommy Hilfiger, 3799 Kč, prodává Bibloo. Mango, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M, 1299 Kč. Orsay, 549 KčFoto: Archiv firem

3. Crossbody: malá, ale šikovná

Velikost se různí, ale většinou se jedná o menší kabelku. Jejím základním znakem je dlouhý nastavitelný popruh, který se nosí přes tělo, tedy křížem. Je to praktické (kabelku máte na očích, můžete v ní lovit i za chůze…) a také to působí příjemně ležérním dojmem. Jedná se o ideální doplněk do města pro ženy, kterým stačí prostor pro peněženku, klíče, mobil a pár dalších drobností. Skvěle vypadá k džínům, ale klidně i k šatům. A když zvolíte elegantnější model, nebojte se ho vzít třeba i do divadla.

Foto: Archiv firem

Zleva: Valentino, 1938 Kč, prodává Zalando. Reserved, 799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Calvin Klein, 1479 Kč, prodává About You. Tamaris, 799 Kč, prodává HumanicFoto: Archiv firem

4. Hobo: jako noční obloha

Hobo kabelky mívají různé velikosti a jejich základním rysem je tvar půlměsíce. Někdy jsou dlouhé, takže se dají hodit přes rameno, ovšem jindy je zdobí jen malá ucha a pak se nosí v ruce. Díky svému tvaru působí jemně, ale zároveň i sportovně, takže jsou ideální volba pro každodenní nošení. Oceníte ji však na večerní společenské akce či do divadla. Bývá totiž decentní.

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 2299 Kč. Ryłko, 2079 Kč, prodává EobuvFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Miss Sixty, 3499 Kč, prodává Answear. H&M, 599 KčFoto: Archiv firem

5. Backpack: nutnost pro výletnice

Překlad do češtiny je jednoduchý: je to prostě batoh. Ale zapomeňte na turistické modely, stále je řeč o kabelkách. Tyhle sice mají tvar batůžku a nosí se na zádech, ale bývají menších rozměrů a z kůže, koženky či jiných „elegantnějších“ materiálů. Skvělé jsou na chození po městě, když jdete s kamarádkami na drink, prostě kdykoli si můžete dovolit být ležérní a příjemně sportovní. A pozor, skvěle vypadá i na starších dámách, se správně zvoleným outfitem backpack ubírá roky!

Foto: Archiv firem

Zleva: Karl Lagerfeld, 5295 Kč, prodává Zalando. Liu Jo, 2439 Kč, prodává About YouFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Orsay, 699 Kč. Reserved, 299 KčFoto: Archiv firem

6. Bucket: vak pro každou příležitost

I tyto kabelky nabývají různých velikostí, od malinkatých kabeliček jako pro panenky po objemné tašky. Důležité je, že mají tvar vaku, často se zavírají stažením šňůrek a nosí se buď přes rameno, nebo v ruce – to především v případě, že se jedná o společenské kabelky. Je to model, který působí velmi žensky, uvolněně a ležérně. Žádná urputná elegance, ale příjemný městský styl k džínům i šatům.

Foto: Archiv firem

Zleva: Lauren Ralph Lauren, 6994 Kč, prodává Eobuv. Kate Gray, 1299 Kč, prodává HumanicFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 799 Kč. Botovo, 539 KčFoto: Archiv firem

7. Clutch: povinná výbava

Clutch neboli psaníčko musí mít každá žena, a to i když jde na ples nebo do divadla třeba jen jednou za uherský rok. Je to povinná výbava, něco jako malé černé. Je to drobnější kabelka, která se nosí pouze v ruce (někdy mívá zdobný řetízek či pásek, který si lze omotat kolem zápěstí) a hodí se na opravdu slavnostní příležitosti. Dovoleno je v tomto případě vše – od naprosto jednoduchých, jednobarevných a strohých modelů až po výraznou zdobnost.

Foto: Archiv firem

Zleva: Marco Tozzi, 1079 Kč, prodává Botovo. Bonprix, 749 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mohito, 699 Kč. Baťa, 799 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám