Hlavní obsah

Jak zhubnout v obličeji: Hodně pijte a protáhněte tvář

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnout nějakou část těla izolovaně se dá buď velmi těžko, nebo vůbec. Platí to i pro obličej. Existují ovšem opatření, které úbytek tuku v této oblasti podpoří, což se zpravidla podepíše na osvěžení a zatraktivnění vašeho vzhledu. Jak na to?

Článek

S kulatým obličejem nic neuděláte, budete si na něj muset nejspíš zvyknout, nebo se naučit, jak jeho linie prodloužit líčením. Pokud vám ale dělá starosti tuk, který se vám ve tvářích a pod bradou nahromadil, můžete vyzkoušet opatření, která vám se zeštíhlením pomohou.

1. Jezte méně nezdravých kilokalorií

Baculatý obličej není způsoben jen tukem, může za něj i zadržovaní tekutin v těle, na němž mají podíl průmyslově zpracované potraviny i cukr. Místo rychlého občerstvení a svačin, jako jsou koblihy, dortíky, koláčky nebo kupované cukrovinky, vsaďte na stravu s vysokým obsahem vlákniny, která čistí střeva, tím zrychluje metabolismus a navíc je vysoce sytivá, což znamená, že toho celkově sníte méně. Preferujte ovoce, zeleninu, obiloviny, luštěniny, celozrnné pečivo, klidně si upečte domácí moučník z celozrnné mouky, oslaďte ho třeba datlovým sirupem a část mouky nahraďte ořechovou moučkou.

2. Zhubněte

Výše zmíněné opatření by mělo vést k tomu, že přirozeně zhubnete. A to je základní předpoklad k tomu, jak zeštíhlit obličej. Obecně totiž platí, že se vždy vyplácí myslet komplexně a nezaměřovat se úzce jen na jednu oblast. Když zhubnete po celém těle, vystoupí vám lícní kosti, druhá brada ustoupí, celkově nabydete výraznějších a ostřejších rysů.

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Oddělené části těla se hubnou těžko, lepší je myslet komplexně, vysadit nezdravé občerstvení a zhubnout celkověFoto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

3. Hodně pijte

Dostatečná hydratace je nejlepším způsobem, jak z těla odstranit toxiny a přebytečné tekutiny, což se může odrazit i na vzhledu obličeje. Denně byste měli vypít alespoň 35 ml na kg tělesné hmotnosti. Pokud k tomuto zdravému návyku přidáte i omezení spotřeby soli a potravin bohatých na sodík (uzeniny, slané sýry, solené oříšky, dehydrované polévky a další), tělo se bude moci lépe zbavit odpadů, které nepotřebuje. Dostatek vody také vyživí pleť a přispěje k jejímu vypnutí, což zlepší celkovou vizáž tváře. Pijte ideálně čistou vodu, případně s citronem či mátou, vhodné jsou i ředěné přírodní šťávy a ovocné i bylinkové čaje. Vyhněte se slazeným nápojům a alkoholu.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Dostatek vody podpoří metabolismus, vyživí pleť a přispěje k jejímu vypnutíFoto: puhhha, Shutterstock.com

4. Cvičte

Podobně jako celkové hubnutí se zlepšující se kondice, ztracený tuk a sílící svalstvo projeví i na vzhledu obličeje. Takže buďte co nejvíce aktivní a neomezujte se jen na tréninky ve fitcentru. Pokuste se v práci každou hodinu vstát a krátce se projít nebo protáhnout, jezděte méně autem a choďte více pěšky, výtah vyměňte za schody…

I když se na obličej nejspíš nedostane jako na první, uvidíte, že se na něm ztracená kila také projeví. Navíc můžete zkusit i cvičení vyloženě na obličej, třeba obličejovou jógu, která aktivuje, protahuje a posiluje obličejové svalstvo. „Také vyhlazuje vrásky a tonizuje obličej, který díky tomu získá ostřejší kontury,“ připomíná Veronika Kristková, vedoucí fyzioterapeutka z Fyzio Beskyd.

5. Zajděte na masáž

I obličej si můžete nechat namasírovat. Masáž prokrví pokožku, dodá jasnější barvu a celkově jí udělá dobře, může se projevit na vypnutí pleti a obnovení svěžího vzhledu. Podívejte se, kdo ve vašem okolí poskytuje obličejové masáže a objednejte se. Namasírovat se můžete i sami doma – začněte krouživými pohyby od kořene nosu (začátku obočí) a pokračujte směrem ven. Pak od brady, kolem koutků úst směrem ven na lícní kosti. Oblast okolo očí promasírujte jemně jedním nebo dvěma prsty dokola od vnějšího koutku k vnitřnímu.

6. Obraťte se na dermatologa

Baculatý vzhled obličeje lze podle dermatoložky z Čáslavi Marie Finsterlové mírně upravit například lipolýzou podbradku či niťovým liftingem zejména v oblasti tváří. „I správně aplikovaný botulotoxin v oblasti kořene nosu a čela může obličej opticky zeštíhlit,“ uzavírá dermatoložka.

Nové trendy velí: zdravě zhubnete, když nemáte hlad a když si nezakazujete jídla. Jak sestavit takový jídelníček? Nejdříve si pár dní zapisujte, co jíte, a zjistěte, kde děláte chyby. Poté si spočítejte, kolik toho denně sníst a pak si sestavte jídelníček, aby byl vyvážený, chutný, neměli jste hlad a kilogramy šly dolů.

Načítám