Hlavní obsah

Krása podzimního listí: Vyrobte z něj domácí dekorace!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Stromy právě teď nabízejí nejvíce podzimních odstínů. Přeneste si je do interiéru v podobě blyštivé girlandy, větvičky, obrázku s patinou nebo misky na kaštany. A to vše z obyčejných listů!

Článek

V přírodě se dá na podzim najít spousta materiálu pro domácí tvoření. Tentokrát vám ukážeme, jak z listů pořídit několik jednoduchých dekorací. Nejprve pár slov k jejich úpravě. Tradičně se lisují, tedy vloží na několik dní mezi dva papíry do knihy a zatíží několika dalšími. Ve výsledku se sice list nezkroutí, ale ztratí zářivé barvy a hlavně zkřehne, drolí se.

Macerování pomůže

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pokud chcete listům zachovat barvy a další vlastnosti, máčejte je v roztoku glycerinu a vody v poměru 1:1. Listy by měly být úplně ponořené dva až čtyři dny, ne déle. Nám se nejvíce osvědčil zipový sáček. Tekutinu do něj nalejete, vložíte listy a snažíte se ho uzavřít s co nejmenším množstvím vzduchu, aby se netvořily bubliny. Po takovéto lázni jsou listy na omak jakoby povoskované, měkké a drží si svůj tvar. Takto zůstanou i několik týdnů.

K zavěšení

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pro girlandu budete potřebovat javorové listy (předem ošetřené glycerinem, případně vylisované), temperové nebo akrylové barvy, třpytky, štětec, případně bezbarvý lak. Každý list z lícové strany pomalujte podzimními odstíny a okamžitě posypte blyštivým práškem. Některé třpytky jsou hrubé a list výrazně obarví, proto není třeba jej předem malovat, raději potřít lepidlem. Poslední fixační vrstva by měl být bezbarvý lak.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pak jednotlivé listy pomocí tenkého silonu přivážete za sebe do řady a máte působivou girlandu. Krásně se bude vyjímat na okně, ale třeba i nad krbem či nade dveřmi.

Třeba do vázy

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V tomto případě nemusíte chodit do lesa. Budete potřebovat čerstvé zelené listy bobkovišně nebo vavřínu (bobkového listu). Natrhejte několik větviček a nastříkejte je stříbrným sprejem ze všech stran. Bude třeba použít alespoň dvě vrstvy.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aby větvička vypadala plnější, využijte tento fígl: otrhejte listy ze stvolu a tři až čtyři svažte tenkým drátem k sobě do vějíře. Vrstvěte je pod sebe, až vznikne hustá větvička, kterou na konci začistíte mašlí. Můžete ji pak zavěsit nebo vložit do vázy.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Efektní otisk

Žilkování listů je oblíbené při technice zvané frotáž. Na karton nebo dřevěnou podložku přilepte list rubovou stranou nahoru, přetáhněte alobalem a ze stran zahrňte dospod. Rukou opatrně uhlaďte povrch, až vystoupne struktura listu. Přetřete jej černou temperovou barvou a po zaschnutí vlhčeným ubrouskem jemně vytřete povrch. Část barvy se odstraní, zbytek vytvoří patinovaný vzhled obrázku.

Miska na přírodniny

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Budete potřebovat listy různých barev a tvarů, nafukovací balonek, disperzní lepidlo, které po zaschnutí zprůhlední, štětec a dostatečně velkou mísu, o kterou půjde nafouknutý balonek opřít.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Na nafouknutý balonek v míse začneme nalepovat jeden list po druhém, měly by se překrývat, maximálně však tři vrstvy. Lepidlem nešetřete, slouží jak ke spojení listů k sobě, tak vytvrzení jejich struktury. Možná bude po stranách stékat, tak ho setřete. Nechte důkladně uschnout, nejlépe přes noc.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Teď stačí prasknout balonek. Svraštělou gumu opatrně odstraňte a máte hotovou misku! Možná bude na vnitřní straně ještě místy nezaschlé bílé lepidlo, ale to zprůhlední během hodiny. Miska je to lehká, ale relativně pevná, takže se do ní dají nasypat třeba kaštany.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

„Listování“ může být zábavné, co říkáte? Ale třeba raději zkusíte dekorace z šípku nebo křídlatky,  případně můžete podzimní výzdobu vyrobit snadno a rychle v podobě kašírované dýně.

Reklama

Načítám