Hlavní obsah

Krásnější tělo bez celulitidy? Zkuste změnit jídelníček!

Foto: Thinkstock

Nejzaručenější cestou ke kůži bez celulitidy je zdravý životní stylFoto: Thinkstock

Reklama

Existuje jediný přirozený způsob, jak bojovat s celulitidou, a to je zdravý životní styl. Na drastické diety a speciální cviky tak nesázejte, ale začněte žít zdravě. Poradíme, co zařadit do jídelníčku!

Článek

Pokud je kůže na vašich hýždích, stehnech, ale i lýtkách, pažích či břiše postižena více či méně viditelnými nerovnostmi, pak jste jednou z 90 procent žen trpících celulitidou. Ta vzniká uvolněním spojovacích vláken, která oddělují tuková ložiska pod kůží. Jedná se o zcela běžný fyzický jev, přesto z něj většina žen radost nemá a celulitidy se pokouší urputně zbavit.

To však nejde lusknutím prstu. „Boj s celulitidou je většinou zdlouhavý a náročný. Velkou roli v něm totiž hraje nejen strava a pitný režim, pohyb, fungování lymfatického systému, ale i genetika a hormony,“ uvádí Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Jedinou cestou k redukci celulitidy je se o své tělo dobře starat. Pomoci mohou pravidelné lymfatické masáže, lymfodrenáže, aerobní i posilovací aktivity a vyvážený zdravý jídelníček. Jak na něj?

Diety a hubnutí nepomohou

Celulitida nesouvisí s nadbytkem tukových buněk, ale se strukturou kůže. Štíhlá žena s tenkou kůží na tom může být mnohem hůře než žena s nadváhou, ale se silnou kůží. Časté diety doprovázené jo-jo efektem mohou mít paradoxně velmi negativní vliv, protože kůže se roztahuje a povoluje a vlákna se více namáhají.

Foto: Thinkstock

Do jídelníčku ve velkém zařazujte především přirozené potravinyFoto: Thinkstock

Dlouhodobě zdravé a vyvážené stravování stav celulitidy ale opravdu zlepšuje. Ovšem drastické diety nemají se správnou životosprávou moc společného. Navíc některé mohou vašemu tělu dost uškodit.

Jakým potravinám se vyhnout?

Je to absolutně jednoduché. Jakékoli potraviny, které škodí vašemu zdraví, zároveň zhoršují stav vaší celulitidy. Některé jsou ale zvlášť nevhodné, protože například zpomalují krevní oběh nebo brání správnému toku lymfy.

Podle nutriční specialistky Mariny Jandové byste ve svém z jídelníčku měli omezit především následující:

  • Tučná a smažená jídla
  • Cukr, včetně sladkých limonád a sladkost i
  • Polotovary, které jsou většinou plné tuku, cukru i soli
  • Alkohol
  • Solení
  • Kofein(kávu zařazujte maximálně jednu denně)
  • Plnotučné mléčné výrobky

A co naopak jíst?

Ve vašem jídelníčku by co nejvíce měly být zastoupeny:

  • Ovoce a zelenina – zvyšte jejich konzumaci hlavně v čerstvé podobě, vhodné jsou například salát, papriky, špenát, okurky, mrkev, brokolice, červená řepa, celer, citrusové plody či jablka
  • Komplexní sacharidy – vyměňte bílé pečivo za celozrnné, více jezte ovesné vločky, rýži, luštěniny, které jsou navíc plné vlákniny
  • Kvalitní netučné bílkoviny – bílé maso, ryby, luštěniny, bílé jogurty
  • Správné tuky – nepražené a nesolené ořechy či semínka
Foto: Profimedia

Pomoci mohou i pravidelné lymfodrenáže a masírování postižených místFoto: Profimedia

Pitný režim?

O pitném režimu v souvislosti s celulitidou se hojně diskutuje. Nepochybně platí, že je určitě dobré si ho hlídat. Dostatek čisté nesycené vody pomáhá s kde čím. V boji s celulitidou ale bude nápomocný jen málokomu.

Kdyby vaše tělo bylo velmi silně dehydratované a vy jste najednou začali pít, tak byste možná velmi drobné zlepšení zaznamenali. V ostatních případech nemá pitný režim žádný vliv, protože voda, kterou vypijete, se ke kůži ani nedostane.

Proto stále platí – myslete zejména na zdravý jídelníček a dostatek pohybu. Nebo máte nějaké další tipy, jak bojovat s celulitidou?

Reklama

Načítám