Hlavní obsah
3,0
(335)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Honí vás mlsná a doma nic není? Upečte si tenhle superjednoduchý křehký koláč, na který ingredience mít nejspíš vždycky budete: stačí pár jablek, cukr, mouka, kousek másla (nebo trocha oleje), trocha šlehačky a při troše štěstí ve spíži najdete i hrst mandlí.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 špetka soli
  • 40 ml studené vody
Náplň
  • 3 ks jablek
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 2 lžíce másla
  • 170 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 hrnku mandlí
Článek

Postup

01.

Do mísy nasypte mouku a přidejte na malé kostky nakrájené studené máslo, špetku soli a konečky prstů rychle vypracujte jemnou drobenku – máslo by mělo povolit co nejméně. Pak přidejte asi 40 ml studené vody a zadělejte těsto. Pokud by se zdálo být příliš tuhé, zavčasu přidejte ještě trochu studené vody, do úplně propacovaného těsta už se přidává špatně. Přiklopte pokličkou a dejte na 30 minut odležet do lednice.

02.

Jablka oškrábejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na velmi tenké měsíčky.

03.

Cukr vložte s trochou másla do hluboké pánve nebo menšího rendlíku. Nechte ho zcela rozpustit, až zkaramelizuje. Pak opatrně přidejte smetanu (asi 2 lžíce si nechte na dodělání koláče) a důkladně vymíchejte dohladka. Při přidávání smetany pozor na ruce, čím chladnější je, tím více to prská. Ideální je proto mít smetanu o pokojové teplotě.

04.

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na kruh o průměru asi 27 cm a sloupněte horní papír. Plochu těsta s výjimkou asi 3–4 cm okrajů potřete většinou připraveného karamelu. 

05.

Karamelem potřenou plochu spirálovitě poklaďte plátky jablek, posypte mandlemi a pocákejte zbytkem karamelu. Okraje přehněte přes jablka a potřete je odloženou trochou smetany, případně posypte trochou cukru na ozdobu.

06.

Vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.

Jak si vyrobit domácí karamel? Zkuste ho a přelijte jím tyhle skvělé jablečné tartaletky.

Reklama

Načítám