Hlavní obsah
3,5
(199)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Znáte to: jednu do bandasky, tři do pusy... Jestli se vám i tak podařilo nasbírat dost borůvek, určitě byste si měli alespoň jednou za léto upéct tento tvarohový koláč – kombinace máslového těsta, jemné náplně, borůvek a křupavé drobenky je totiž nepřekonatelná.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Těsto
  • 270 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 125 g másla
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 500 g tučného tvarohu
  • 60 g cukru krupice
  • 1 ks citronu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 400 g borůvek
Drobenka
  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a nechte ho v sáčku nebo fólii odpočinout v lednici, než si připravíte náplň a drobenku. Na zadělání těsta klidně použijte mixér, a kdyby se příliš drobilo, přilijte jednu až tři lžíce studené vody.

02.

Tvaroh ochuťte cukrem, vanilkou, nastrouhanou citronovou kůrou (použijte jen její žlutou část, bílá je hořká), podle chuti i trochou šťávy. Borůvky omyjte. Z másla, mouky a cukru připravte žmolenku.

03.

Těsto rukama natlačte na dno a boky koláčové formy, potřete tvarohovou náplní a pečte 15 minut při 180 °C. Poté posypejte borůvkami a drobenkou a pečte dalších 20 až 30 minut, až je střed tvarohu zpevněný a okraje lehce zlatavé a odchlipují se od formy.

04.

Nechte nejlépe do druhého dne vychladnout a odležet a podávejte.

Tip: Místo do tvarohu dejte citronovou kůru do těsta – krásně ho ovoní a dodá mu chuť i barvu.

Počasí se letos zbláznilo a vše je skoro o měsíc posunuté. Rostou u vás ještě borůvky? Na koláč ale můžete použít i zavařené nebo mrazené!

Reklama

Načítám