Hlavní obsah

Borůvkový drobenkový koláč s tvarohem

Hodnocení:
(130)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Znáte to: jednu do bandasky, tři do pusy... Jestli se vám i tak podařilo nasbírat dost borůvek, určitě byste si měli alespoň jednou za léto upéct tento tvarohový koláč – kombinace máslového těsta, jemné náplně, borůvek a křupavé drobenky je totiž nepřekonatelná.

Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Na těsto
  • 270 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 125 g změklého másla
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
Na náplň
  • 500 g tučného tvarohu
  • 60 g cukru krupice
  • 1 citron
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 400 g borůvek
Na drobenku
  • 50 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
Článek

Postup

Krok 1: Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a nechte ho v sáčku nebo fólii odpočinout v lednici, než si připravíte náplň a drobenku. Na zadělání těsta klidně použijte mixér, a kdyby se příliš drobilo, přilijte jednu až tři lžíce studené vody.

Krok 2: Tvaroh ochuťte cukrem, vanilkou, nastrouhanou citronovou kůrou (použijte jen její žlutou část, bílá je hořká), podle chuti i trochou šťávy. Borůvky omyjte. Z másla, mouky a cukru připravte žmolenku.

Krok 3: Těsto rukama natlačte na dno a boky koláčové formy, potřete tvarohovou náplní a pečte 15 minut při 180 °C. Poté posypejte borůvkami a drobenkou a pečte dalších 20 až 30 minut, až je střed tvarohu zpevněný a okraje lehce zlatavé a odchlipují se od formy.

Krok 4: Nechte nejlépe do druhého dne vychladnout a odležet a podávejte.

Tip: Místo do tvarohu dejte citronovou kůru do těsta – krásně ho ovoní a dodá mu chuť i barvu.

Počasí se letos zbláznilo a vše je skoro o měsíc posunuté. Rostou u vás ještě borůvky? Na koláč ale můžete použít i zavařené nebo mrazené!

ynezorPumanzeSaNyknalC