Hlavní obsah

Křehký koláč s oříškovým krémem a rebarborou

Hodnocení:
(44)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Druhá polovina května je tradičně sezonou rebarbory. Pusťte se do jednoduché lahůdky. Koláč je z oblíbeného křehkého těsta a rebarboru v něm doplňuje úžasný lískooříškový krém s exotickým názvem frangipane.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 120 g studeného másla
  • 2 lžíce studené vody
Na rebarboru
  • 3 stonky rebarbory
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 3 lžíce třtinového cukru
Na frangipane
  • 70 g lískových oříšků
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g měkkého másla
  • 20 g pohankové mouky
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na dodělání
  • vejce na potření
Článek

Postup

Krok 1: Mouku promíchejte s trochou cukru a špetkou soli. Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a špičkami prstů vypracujte drobenku. Pracujte rychle, aby máslo povolilo co nejméně. Přidejte asi 1,5–2 lžíce studené vody a vypracujte hladké těsto. Zabalte do sáčku nebo v míse přiklopte poklicí a nechte v chladu aspoň půl hodiny odpočinout, aby se aktivoval lepek.

Krok 2: Rebarboru očistěte, silné stonky podélně rozpulte a nakrájejte na kousky dlouhé asi 4–5 cm. Smíchejte s pomerančovou kůrou a šťávou, přidejte cukr a vanilku a ještě jednou pořádně promíchejte. Nechte odležet.

Krok 3: Troubu zapněte na 180 °C. Oříšky s cukrem dejte do mixéru a mixujte tak dlouho, až vznikne hmota téměř o konzistenci pasty. Promíchejte s měkkým máslem a pohankovou moukou, můžete přidat i lžíci brandy nebo nějaké pálenky.

Krok 4: Těsto vyndejte z lednice, nechte chviličku povolit a pak ho mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte na plát silný asi 3–4 mm o průměru asi 24–25 cm.

Krok 5: Horní papír z těsta sloupněte a na spodním archu těsto přeneste do koláčové formy. Urovnejte okraje. Na dno po celé ploše rozetřete oříškový frangipane.

Krok 6: Z rebarbory slijte přebytečnou šťávu a rovnoměrně ji rozprostřete po ploše koláče. Nakonec okraje lehce přehrňte přes okraj koláče a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte asi 35 minut dozlatova.

Není to to pravé pro vás? Tady máte nálož dalších 22 rebarborových receptů!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek