Hlavní obsah
3,0
(233)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Květen je tradičně sezona rebarbory. Pokud máte rádi kyselou rybízovou marmeládu, zamilujete si v cuku letu i rebarborovou. Její štiplavost i sladkost můžete ještě podpořit přidáním zázvoru. S ním bude mít tenhle džem ten pravý šmrnc!

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 sklenice 500ml
  • 500 g rebarbory
  • 500 g cukru krupice
  • 30 g kandovaného zázvoru
  • 1/2 ks citronu
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 5 g citrusového pektinu
Článek

Postup

01.

Rebarboru očistěte a nakrájejte na malé kousky. V tomto ročním období ji ještě není potřeba loupat, v létě, kdy už má mohutnější stonky, na loupaní ale určitě nezapomeňte. A poznámka bokem: hezčí barvu džemu vám udělá růžová rebarbora, z čistě zelené je víc dohněda. Rozdíl je ale opravdu jen kosmetický.

02.

Kousky rebarbory dejte do hrnce, zasypte cukrem, přidejte nadrobno pokrájený kandovaný zázvor a šťávu a kůru z poloviny citronu. Promíchejte s nastrouhaným čerstvým zázvorem a nechte asi 2–3 hodiny odstát, aby rebarbora pustila šťávu.

03.

Do lednice nebo mrazáku si dejte talířek, abyste později mohli provést želírovací test. Rebarborovou směs přiveďte k varu a vařte asi 10 minut téměř doměkka. 

04.

Odeberte malou naběračku šťávy, rozmíchejte v ní pektin a vraťte do hrnce. Vařte ještě asi 5 minut, až džem začne želírovat (tuhnout) – plamen raději stáhněte, aby se nepřipálil. Z lednice vyndejte talířek, dejte na něj pár kapek džemu, a pokud ztuhne, je hotovo. Pokud ne, nechte ještě minutu či dvě probublávat a test opakujte.

05.

Horkým džemem plňte připravené čisté skleničky, z uvedeného množství budou zhruba dvě 450–500 ml sklenice nebo tři 300ml sklenky. Otřete hrdlo, zavřete čistým a suchým víčkem a otočte víčkem dolů. Takto nechte asi 10 minut chladnout, aby se pořádně přichytilo a džem se nezkazil.

Rebarbora a zázvor jsou vypečená dvojka! Zkuste ještě třeba špaldový jogurtový koláč s rebarborou nebo voňavé muffiny se zázvorem.

Reklama

Načítám