Hlavní obsah
2,9
(927)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Připravte si doma dezert jako z cukrárny. Koláč z křehkého těsta naplněný voňavými jablíčky, které jsou ukryté pod nadýchaným skořicovým krémem, spolehlivě oblaží vaše smysly a dá vám příležitost se na chvíli potěšit. Užijte si chvíli pro sebe a své nejbližší.

40 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžíce citronové kůry
  • 100 g másla
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 750 g jablek
  • 50 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 špetka muškátového oříšku
Krém
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g mascarpone
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 150 g polotučného tvarohu
  • 1 lžička skořice
Článek

Postup

01.

V míse promíchejte mouku s moučkovým cukrem, špetkou soli a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidejte na kostičky pokrájené máslo a těsto začněte prsty zpracovávat. Přidejte rozšlehané vejce. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 1,5–2 hodiny odpočívat v lednici.

02.

Těsto vyválejte na kulatý plát silný 0,5 cm. Vyložte těstem vyšší koláčovou formu a okraje zařízněte. Snažte se, aby výška okrajů dosahovala 3 cm. Těsto na dně propíchejte vidličkou.

03.

Formu s těstem vyložte alobalem a vysypejte luštěninami, aby těsto zbytečně nebobtnalo. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 10 minut. Poté troubu ztlumte na 170 °C. Z korpusu odstraňte alobal s luštěninami a vraťte korpus do trouby. Pečte dalších 15–20 minut, dokud nebude těsto dozlatova upečené. Nechte vychladnout. Poté můžete korpus vyndat z formy.

04.

Jablka nakrájejte na drobné kostičky. V širokém hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejte máslo. Přisypejte jablka a za občasného míchání duste asi 7–10 minut, aby se odpařila šťáva. Zasypejte cukrem, přidejte muškátový oříšek a míchejte dalších cca 7 minut, dokud karamel nezhoustne. Na předpečený korpus natřete jablečnou hmotu a nechte zchladnout.

05.

Vyšlehejte smetanu s mascarpone a lžící moučkového cukru dotuha. Tvaroh promíchejte se skořicí a zbylou lžící moučkového cukru a poté zlehka vmíchejte ke smetaně. Krém navrstvěte na koláč a dejte do lednice alespoň hodinu vychladit.

Skvěle chutná také nepečený jablečník nebo kuře pečené s jablky.

Reklama

Související témata:

Načítám