Hlavní obsah

Křehký koláč s karamelizovanými jablky a skořicovým krémem

Hodnocení:
(801)
Foto: Martina Lancingerová
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Připravte si doma dezert jako z cukrárny. Koláč z křehkého těsta naplněný voňavými jablíčky, které jsou ukryté pod nadýchaným skořicovým krémem, spolehlivě oblaží vaše smysly a dá vám příležitost se na chvíli potěšit. Užijte si chvíli pro sebe a své nejbližší.

Ingredience pro:
1 koláčová forma o průměru 23 cm
Na těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • kůra ze čtvrtiny citronu
  • 100 g másla
  • 1 vejce
Na náplň
  • 750 g oloupaných a nakrájených jablek
  • 50 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
Na krém
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • 100 g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 150 g polotučného tvarohu
  • 1 lžička mleté skořice
Článek

Postup

Krok 1: V míse promíchejte mouku s moučkovým cukrem, špetkou soli a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidejte na kostičky pokrájené máslo a těsto začněte prsty zpracovávat. Přidejte rozšlehané vejce. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 1,5–2 hodiny odpočívat v lednici.

Krok 2: Těsto vyválejte na kulatý plát silný 0,5 cm. Vyložte těstem vyšší koláčovou formu a okraje zařízněte. Snažte se, aby výška okrajů dosahovala 3 cm. Těsto na dně propíchejte vidličkou.

Krok 3: Formu s těstem vyložte alobalem a vysypejte luštěninami, aby těsto zbytečně nebobtnalo. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 10 minut. Poté troubu ztlumte na 170 °C. Z korpusu odstraňte alobal s luštěninami a vraťte korpus do trouby. Pečte dalších 15–20 minut, dokud nebude těsto dozlatova upečené. Nechte vychladnout. Poté můžete korpus vyndat z formy.

Krok 4: Jablka nakrájejte na drobné kostičky. V širokém hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejte máslo. Přisypejte jablka a za občasného míchání duste asi 7–10 minut, aby se odpařila šťáva. Zasypejte cukrem, přidejte muškátový oříšek a míchejte dalších cca 7 minut, dokud karamel nezhoustne. Na předpečený korpus natřete jablečnou hmotu a nechte zchladnout.

Krok 5: Vyšlehejte smetanu s mascarpone a lžící moučkového cukru dotuha. Tvaroh promíchejte se skořicí a zbylou lžící moučkového cukru a poté zlehka vmíchejte ke smetaně. Krém navrstvěte na koláč a dejte do lednice alespoň hodinu vychladit.

Skvěle chutná také nepečený jablečník nebo kuře pečené s jablky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.